Tujina

Putin opustil 'posebno vojaško operacijo': za konflikt prvič uporabil besedo vojna

Moskva, 23. 12. 2022 11.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ruski predsednik Vladimir Putin je v četrtek v zvezi s konfliktom v Ukrajini uporabil besedo vojna, s čimer je prvič javno odstopil od predhodne besedne zveze posebna vojaška operacija, s katero je deset mesecev opisoval invazijo na Ukrajino.

Putin se je udeležil konference o mladinski politiki.
Putin se je udeležil konference o mladinski politiki. FOTO: AP

"Naš cilj ni, da se vojaški spopad nadaljuje, ampak nasprotno: končati to vojno," je Putin dejal novinarjem, ko se je udeležil zasedanja državnega sveta o mladinski politiki. "Za to smo si prizadevali in si bomo tudi v prihodnje," je dejal.

Putinovi kritiki pravijo, da je uporaba besede vojna za opis konflikta v Ukrajini v Rusiji od marca dejansko nezakonita. Putin je namreč podpisal zakon o cenzuri, po katerem je širjenje lažnih informacij o invaziji kaznivo dejanje, za kar je zagrožena kazen do 15 let zapora. Prav zato Putinova uporaba besede vojne ni ostala neopažena.

Ali se je Putin tokrat zarekel?
Ali se je Putin tokrat zarekel? FOTO: AP

Ameriški uradnik je za CNN povedal, da Putinova pripomba najverjetneje ni bila namerna in da je verjetno šlo za spodrsljaj. Uradniki bodo sedaj pozorno spremljali, kaj bodo o tem v prihodnjih dneh povedale osebe znotraj Kremlja.

Nikita Juferev, občinski poslanec iz Sankt Peterburga, ki je zaradi svojega nasprotovanja vojni pobegnil iz Rusije, je v četrtek dejal, da je ruske oblasti že zaprosil, naj Putina kazensko preganjajo zaradi širjenja lažnih informacij o vojski. "Ni še bilo odloka o koncu posebne vojaške operacije, vojna ni bila razglašena," je na Twitterju zapisal Juferev. "Več tisoč ljudi je bilo že obsojenih zaradi takšnih besed o vojni," opozarjajo Putinovi kritiki. 

Juferev meni, da je Putin z uporabo besede vojna tudi diskreditiral vojsko, kar je prav tako kaznivo dejanje.

Zaradi tega se je pritožil notranjemu ministru Vladimirju Kolokolcevu in generalnemu državnemu tožilcu Igorju Krasnovu.

Pritožba sicer nima možnosti za pravni uspeh, saj je več ljudi, ki so tesno povezani s Kremljem, že uporabilo to besedo, ne da bi se soočili s pravnimi posledicami. Tudi ko je direktor oddaj ruske televizije RT zahteval, da zažgejo in utopijo ukrajinske otroke, medijski regulator ni ugotovil kaznivega ravnanja.

Juferev je sicer moral septembra plačati upravno kazen zaradi diskreditacije vojske, potem ko je skupaj z drugimi občinskimi svetniki iz Sankt Peterburga pozval ruski parlament, naj Putina zaradi začetka vojne v Ukrajini obtoži izdaje.