Tujina

Kim Džong Un in Putin podpisala sporazum o medsebojni pomoči v primeru agresije

Pjongjang, 19. 06. 2024 06.55 | Posodobljeno pred 14 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
STA, U.Z., K.H.
Komentarji
457

Ruski predsednik Putin se mudi v Pjongjangu, kjer ga je nekaj pred 3. uro zjutraj po lokalnem času sprejel severnokorejski voditelj Kim Džong Un. Po slavnostnem dogodku na osrednjem trgu so se začela pogajanja med delegacijama. Putin je pohvalil trdno prijateljstvo med državama, Kim pa je napovedal, da namerava Severna Koreja okrepiti svoje strateško sodelovanje z Rusijo. Nato sta podpisala sporazum, ki predvideva medsebojno pomoč v primeru agresije na katero koli od dveh držav.

Več videovsebin
  • Kim Džong Un na letališču pričakal Putina
    02:17
    Kim Džong Un na letališču pričakal Putina
  • Dobrodošlica za Putina
    02:19
    Dobrodošlica za Putina

"Danes podpisan sporazum o strateškem partnerstvu med drugim vključuje vzajemno pomoč v primeru agresije na eno od podpisnic," je med obiskom v Pjongjangu pojasnil ruski predsednik Vladimir Putin. Sporazum je označil za prelomni dokument, ki bo odnose med državama dvignil na novo raven in dodal, da ne izključuje vojaško-tehničnega sodelovanja s Severno Korejo.

Po poročanju ruske tiskovne agencije Interfax, ki jo povzema britanski BBC, je Putin na začetku pogovorov s Kim Džong Unom pohvalil trdno prijateljstvo med Rusijo in Severno Korejo. Kot je povedal, sodelovanje med državama "temelji na načelih enakosti in medsebojnega spoštovanja interesov drug drugega". "Rusijo in Severno Korejo že več desetletij povezujeta trdno prijateljstvo in tesno dobro sosedstvo."

Severnokorejski voditelj je medtem poudaril, da je namen sporazuma zaščititi in braniti temeljne interese narodov obeh držav. Prepričan je, da se bo z njim pospešilo oblikovanje multipolarnega sveta, je ob sklicevanju na ruske medije poročala srbska tiskovna agencija Tanjug. Prav tako je dejal, da bo sporazum prispeval k ohranjanju miru in stabilnosti v azijsko-pacifiški regiji.

Poudaril je, da državi vstopata v obdobje nove blaginje, ki je ni mogoče primerjati niti z obdobjem korejsko-sovjetskih odnosov v prejšnjem stoletju, poroča agencija RIA. Napovedal je, da namerava Severna Koreja okrepiti svoje strateško sodelovanje z Rusijo. Kim je ruskega kolega označil za najboljšega prijatelja Severne Koreje in ponovil, da Pjongjang popolnoma podpira rusko vlado glede vojne v Ukrajini.

Putin je dejal, da ceni podporo Severne Koreje. "Zelo cenimo vašo sistematično in stalno podporo ruski politiki, tudi glede ukrajinskega vprašanja," je dejal. Poudaril je, da se Moskva in Pjongjang borita proti "hegemoniji in neokolonialnim praksam ZDA in njihovih satelitov" ter da ne bosta dopuščala izsiljevanja Zahoda z uvajanjem sankcij. 

"Še naprej se bomo borili proti praksi uvajanja sankcij kot instrumenta, ki se ga je Zahod navadil uporabljati za ohranjanje svoje hegemonije v politiki, gospodarstvu in na drugih področjih," je dejal ruski predsednik.

Severnokorejskega voditelja je ob tem tudi povabil na obisk v Moskvo. Ta je Rusijo nazadnje obiskal septembra 2023.

Putin in Kim sta nato podpisala sporazum, ki predvideva "medsebojno pomoč v primeru agresije" na katero koli od dveh držav.

Ruski predsednik je prav tako izjavil, da je Severna Koreja na poletnem taboru Songdowon gostila otroke ruskih vojakov, ki so bili ubiti med invazijo na Ukrajino. "Rad bi se zahvalil našim korejskim prijateljem in osebno tovarišu Kim Jong-unu za organizacijo počitnic za otoke ubitih udeležencev posebne vojaške operacije," je dejal.

Poudaril je še, da državi krepita sodelovanje na področju turizma. "Za poletno sezono organiziramo izlete, ki so osredotočeni na počitnice v korejskih obmorskih letoviščih," je dodal.

Kimov topel sprejem ob 3. uri zjutraj

Putin se je pred potjo v Pjongjang ustavil še v ruskem mestu Jakutsk v vzhodni Sibiriji, kjer se je srečal z vodjo regije in si ogledal različne razstave. Nato pa je s spremstvom, ki vključuje obrambnega ministra Andreja Belousova, zunanjega ministra Sergeja Lavrova ter vodjo ruske vesoljske agencije, v severnokorejsko prestolnico prispel pozno ponoči. 

Kljub nočni uri je Kim svojega ruskega kolega pričakal na letališki ploščadi.

Nato sta se voditelja sprehodila po rdeči preprogi, dobrodošlica za Putina pa je vključevala vrtnice, mahanje množic in veliko vojaško parado s salvo. 

Po slavnostnem dogodku na osrednjem trgu so se začela pogajanja med delegacijama, ki se jih udeležuje več vidnih predstavnikov obeh vlad. 

Putinov svetovalec Jurij Ušakov je dejal, da je tokratni obisk pomemben za utrjevanje meddržavnih vezi, hkrati pa da kaže, da se Rusija zavzema za enakopraven dialog in je odprta za sodelovanje z vsemi državami (...) kljub vsem poskusom Zahoda, da bi pritisnil nanjo.

Putin sosednjo Severno Korejo obiskuje drugič. Državo je prvič obiskal pred 24 leti, ko se je srečal s takratnim voditeljem Kim Džong Ilom, očetom Kim Džong Una. Obisk je prelomen tudi zato, ker se ruski predsednik od začetka vojne v Ukrajini redko mudi v tujini, Kim pa v Pjongjangu od pandemije covida-19 še ni gostil svetovnega voditelja.

Lansko srečanje voditeljev v Rusiji je na Zahodu sprožilo zaskrbljenost glede orožarskih poslov med državama. Tako Rusija kot Severna Koreja sicer zanikata navedbe Washingtona in Kijeva, da ruska vojska v Ukrajini koristi severnokorejsko orožje.

Putin bo predvidoma danes zapustil Pjongjang, pred vrnitvijo domov pa bo opravil še dvodnevni obisk v Vietnamu.

KOMENTARJI (457)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

STRIKE-ONE 333 V.I.P
19. 06. 2024 21.57
Če mi satanistični zahodni mediji pravijo da naj sovražim Putina in Ruse bom počel ravno nasprotno kot pri covidu kar pa ne velja za vas ovčke, ki tekmujete kdo bo bolj služil gospodarju!
Covid 19
19. 06. 2024 21.53
+1
Kaj ni jasno,Putinu zmanjkujejo artiljeriske granate kalibra 122 in 152 katere je prej proizvajala bivša sz,zdaj pa jih s.koreja in Putin je preprosto odšel žicat strelivo v s.korejo in to je to.
OvcjiPastir
19. 06. 2024 21.15
+1
Je Kim preživel čajanko?
odpisani zasedli vlado
19. 06. 2024 20.39
+0
In kaj rusu ter debelemu zavaljencu pomaga takšen sporazum?Če pride do svetovne vojne sta oba v trenutku zbrisana z zemlje.Diktator rus ni mogel premagati niti Ukrajine in bi se rad še naprej šopiril.Na njegovem mestu bi si od sramote poslal šuš v čelo.Ukrajina je pa pred popolno zmago rus se pa pripravlja na beg v druge države katerim pa ni po godu da morilca sprejmejo čeprev si namerava spremeniti videz ksihta,da ga ne bi nihče prepoznal več.
Na pol ovca
19. 06. 2024 21.14
+0
Oh jej revček veš v Holywoodu Netflixu,.. so fikcijske zgodbice, no kljub temu upam da tega ne boš ugotovil na lastni koži ,ne zaradi tebe, zaradi mene
STRIKE-ONE 333 V.I.P
19. 06. 2024 21.17
-1
Z sporazumom so poslali sporočilo zahodu da bo zahod tudi tako izbrisan v trenutku, čeprav ti upaš na wunderwaffe!
STRIKE-ONE 333 V.I.P
19. 06. 2024 21.28
-1
Pa tisočnickni v katerem paralelnem medijskem svetu ti živiš da imaš tako diametralno nasprotne informacije od resnice kaj se dogaja na terenu kjer ukrajinci nimajo niti več vojakov? Isti taki ste iste take pisali v času covida in napadali vsakogar ki je povedal resnico!
Betuul
19. 06. 2024 20.04
+1
A ne morta govoriti o miru na svetu!
vednokontra
19. 06. 2024 18.51
+1
Očitno Rusom teče voda v grlo, ker nižje kot so padli ne gre. Totalitarne države z najnižjim standardom človekovih pravic na svetu, Severna Koreja, Kuba, Venezuela in sedaj še Rusija.
Na pol ovca
19. 06. 2024 21.16
Res jim teče voda v grlo letos so prlezliaan 4 mesto med največjimi gospodarstvi poleg nespornega zaveznika Kitajske ki je daleč prvo gospodarstvo sveta, kar se tiče vojne razmerje med ubitimi Ukrajinci-Rusi je rekordnih in za Ukr mislim zahod katastrofičnih 1:10
Wild west
19. 06. 2024 18.35
+0
Putin ni bedak, naši liderji,zdajšnji in prejšnji mu niti do gležnjev ne sežejo in močno predjačijo v različnik klečiplazenjih najrazličnejšim svetovnim mešetarjem in spletkarjem,skratka živel Putin,gospodar je lahko samo en🫡
brezcasni
19. 06. 2024 18.54
-4
lahko se je kurcit ko kot spicelj najprej svoje prijatelje zatozis in potem postanes ultimativni predsednik vse drugace mislece pa al zastrupljas al pa v Sibirijo.....ce ti je to vsec samo izvoli Gulak te caka.....
zvizi
19. 06. 2024 19.34
+2
Ni dolgo tega, ko smo Putina sprejemali kot dobrodošlega....Kaj nam je Rusija naredila, da so danes naši sovražniki. Vaši ne moji ?
cirenij
19. 06. 2024 18.19
+7
Kim je res zavaljen. Ampak ko gledaš razne ameriške oddaje, je toliko žensk še hujših. In to je prišlo k nam, saj se nekatere zaradi debelosti komaj premikajo po cesti. Pa mi ni jasno, je to prehrana ali zapadni vzore?. Ker tega pred osamosvojitvijo ni bilo.
OvcjiPastir
19. 06. 2024 19.13
-1
Ni problem, ker je zavaljen ampak ker so zaradi tega vsi ostali severnokorejci suhi.
medŠihtom
19. 06. 2024 17.55
-4
kaj je a ku... v r.. skače, se je treba jit tolažit v najbolj zakotno državo sveta, hahaha? no, naslednji dve do 5 let bo ključnih, glodalci se že veselimo in navijamo vsak za svojega tumpleka.
Sava72
19. 06. 2024 17.19
+3
Pravilno in bravo za Rusijo.
vednokontra
19. 06. 2024 17.19
-5
Avgust, Govoriš popolne neumnosti. CEL SVET MIGRIRA V USA IN EU, zakaj misliš ni obratno, če si sposoben misliti seveda.
flojdi
19. 06. 2024 18.04
+6
..itak ..ker jim lazejo .povsod so brezdomci.
zrela hruška
19. 06. 2024 17.00
-6
Kaj pravite rusoljubci na novico, da naj rusi obglavijo uk ujetnike!? da slišim nekaj pametnega, čeprav dvomim.
STRIKE-ONE 333 V.I.P
19. 06. 2024 21.44
Tisočnickni ne vem zakaj se gre a po tvojem pisanju predvidevam da so rusi zajeli neke plačance in če je tako naj jih kar obglavijo saj so oni prišli tja obglavit Ruse ne vem po kateri tvoji zblojeni logiki bi naj potem oni bili prišparani obglavljenja ker so iz zahoda?
myomy
19. 06. 2024 16.59
+5
Tale dva sta za začetek 3. svetovne vojne manj nevarna kot Ursula von der Leyen.
jung
19. 06. 2024 16.29
+8
Putin je močna osebnost. Vedno je enak, konstruktiven in ne pada po stopnicah z aviona in pomeša držav in imen. Povejte kdo od vodilnih na zahodu razen Trumpa je Dedec in oseba. No pozabil sem Orbana.
Slavko Badič
19. 06. 2024 16.38
-3
Nisi pozabil Orbana, saj si zapisal v istem postu…🤔
ap100
19. 06. 2024 16.26
+5
strinjam se da je težko zmagati v vojni z jedersko velesilo
anatomija
19. 06. 2024 16.24
-11
Na koncu bo še Severni Korejec skenslal Rusa
Glavni_Baja
19. 06. 2024 16.51
+6
devote
19. 06. 2024 15.56
+12
dobra poteza Putina in Kima... Putin bo dal s. koreji skorajda zastonj zito, nafto, surovine... s.koreja pa njemu 25 mio pridne delovne sile. amer in jevrej pa se nadalje izgubljata na svetovni poziciji.
Slavko Badič
19. 06. 2024 16.28
-8
Itak, S Koreja in Rusija, obe državi top, zmagovalna kombinacija. Še malo pa se bo folk začel iz ZDA in Nemčije seliti v Rusijo in S Korejo…🤦🏻🤣🤣🤣
devote
19. 06. 2024 16.53
+5
to mislis izseljevanje iz zadrogirane Filadelfije ?...ja, vsak kdor se more bezi iz te luknje ameriske...
nacionale
19. 06. 2024 15.46
-10
Da se pa obracas na seveeno korejo pomeni da ti voda ze posteno tece v grlo.
Glavni_Baja
19. 06. 2024 15.51
+4
avgust.
19. 06. 2024 16.21
+6
Cel svet se obrača proti NATU torej tudi nam, praktično smo EU in ZDA precej na koncu in nam voda v grlo teče, zato zaseg ruskega premoženja in tak naval na širitev. Pa tudi zalivske vojne imajo razlog, reče se mu kraja nafte.
osservatore
19. 06. 2024 15.44
-16
A potem, ko bo korejskega prašička odstranilo lastno ljudstvo mu bo ruski tudi pomagal? Tako kot v Belorusiji.
nestabilen
19. 06. 2024 15.37
-5
Ja ampak USA so proti, kaj pa zdaj ??