Tujina

Prve sodbe v primeru strelskega napada, ki je terjal devet smrtnih žrtev

Kragujevac, 19. 06. 2024 17.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Na višjem sodišču v Kragujevcu v Srbiji so izrekli prve sodbe v primeru strelskega napada 4. maja lani v vaseh v okolici Mladenovca, v katerem je takrat 20-letnik ubil devet ljudi, 12 pa ranil. Sodišče je zaradi pomanjkanja dokazov oprostilo njegovega strica, bratranca pa obsodilo na 18 mesecev zapora.

Bratranca je obsodilo zaradi nedovoljene proizvodnje ter nošenja in prometa z orožjem in eksplozivnimi materiali, poročajo srbski mediji. Obsojen je sicer na nižjo kazen od zagroženih dveh do 12 let zapora za tovrstna kazniva dejanja.

Odvetnik obrambe je izrazil zadovoljstvo s sodbo, napovedal pa je pritožbo na pet mesecev zapora, kolikor jih mora še prestati v zaporu 20-letni bratranec morilca.

Policija na prizorišču strelskega napada v Mladenovcu
Policija na prizorišču strelskega napada v Mladenovcu FOTO: AP

20-letni Uroš Blažić je 4. maja lani v vaseh v okolici Mladenovca, kakih 60 kilometrov južno od Beograda, iz vozečega vozila streljal na ljudi. Pri tem je ubil devet ljudi, med njimi tudi policista, še 12 jih je ranil. Nato je pobegnil v počitniško hišo svojega strica v okolici Kragujevca, kjer ga je dan kasneje našla policija. Našla je tudi orožje in eksplozivna sredstva.

Sojenje Blažiću se medtem nadaljuje na sodišču centralnega zapora v Beogradu. Sojenje so premestili, potem ko so ga svojci njegovih žrtev maja na predobravnavnem naroku napadli ob vstopu v dvorano sodišča v Smederevu.

Blažić je strelski pohod izvedel le dan po tragediji v Beogradu, ko je 13-letnik na svoji osnovni šoli Vladislava Ribnikarja ubil devet učencev in varnostnika.

Smrtonosna strelska napada sta pretresla celotno regijo, v Srbiji pa sprožila tudi množične protivladne proteste.

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Sixten Malmerfelt
19. 06. 2024 20.05
+0
tega bi bilo treba takoj obesiti!in mu potem vrat prerezati- karma!
oježeš
19. 06. 2024 19.58
+2
Na koncu bo priznan kot nenormalen in bo kako leto preživel v kakem zavodu kjer bo imel čas razmišljati kako se bo maščeval dsoniku in tožilcem.
Marjan Moskov
19. 06. 2024 18.11
-4
za 9 mrtvih 2 leti zapora........ katastrofa, podkupljen sodnik
IKOSS
19. 06. 2024 18.21
+3
Gre za bratranca morilca ne morilca. Nekoliko primerljivo, ne pa v celoti, bi bilo moč krivdo tokratnega obsojenca primerjati z nekom, ki je nekomu omogočil dostop do avtomobila, ta pa je s tem povzročil pokol.
SEJBOBOL
19. 06. 2024 19.05
+2
medŠihtom
19. 06. 2024 18.02
+0
sam stran od teh, to je primitivna, nerazvita kultura, sej vidiš da še pisave nimajo normalne. z primitivci so vedno problemi sej vidiš po svetu kje vse je treba prisilno red delat in ga bo potrebno tudi v bodoče. srbija zagotovo eno od žarišč kjer bo še potrebno nadaljevat z umirjanjem kot je bilo uspešno demonstrirano marca 1999 in dalje tistih 74 dni.
cekinar
19. 06. 2024 18.12
+5
Glavno,da so tvoji jenkiji v imenu"demonkracije"pobijali takrat civiliste,pa seveda strelski obračuni v ZDA po šolah in drugih ustanovah,..aja to je njihov nacionalni šport.
medŠihtom
19. 06. 2024 21.48
-2
glavno da je men čist useen za ene druge, četrte in tretje, in vedno mi bo, najbolj so mi smešni ubogi kavčdoktorji tako imenovani opranoglavci ki brez razloga vodljivo navijajo za ene ali druge, sami pa se ne premaknejo iz sramotnega minimalca, sramotnega fizičnega dela, sramotnega dela za tekočim trakom ali sramotno nizkih penzij. do zdravja in denarja pač ne znajo, za vse drugo pa so znanstveniki doktorji generali ultra specialisti vseznalci na kvadrat. hahahahahahahahahha.