Tujina

Prva usmrtitev po 13 letih: je bil Freddie Owens nedolžen?

Columbia, 21. 09. 2024 07.54 | Posodobljeno pred 1 uro

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V Južni Karolini so prvič po 13 letih usmrtili obsojenca. 46-letni Freddie Owens je bil obsojen na smrtno kazen, ker naj bi med ropom leta 1997 ubil žensko. A proti njemu ni bilo nikakršnih forenzičnih dokazov, sostorilec, ki je postal ključna priča tožilstva, pa je v zadnjem trenutku preklical svojo izjavo, češ da je lagal. Kljub temu so usmrtitev s smrtonosno injekcijo izpeljali.

Steven Golden in Freddie Owens sta bila prijatelja, ko naj bi se leta 1997 odločila za oborožen rop trgovine, med katerim je bila ubita 41-letna uslužbenka Irene Graves.

Po poročanju južnokarolinskega časopisa The State je bil Owens star 19 let, ko sta on in takrat 18-letni Golden Gravesovi zagrozila z orožjem, medtem ko sta poskušala oropati trgovino, v kateri je delala. Potem ko ji ni uspelo odpreti sefa pod pultom, naj bi jo Owens ustrelil in ubil. Gravesova je bila takrat stara 41 let in mati samohranilka treh otrok. 

Sodili so jima skupaj, a je nato Golden priznal vpletenost v umor in oborožen rop ter s sodiščem sklenil dogovor, da bo pričal zoper soobtoženega. Prav njegove besede so bile ključne za Owensovo obsodbo – sodišče mu je leta 1999 izreklo smrtno kazen.

Dve leti pozneje in dan po tem, ko je bil spoznan za krivega umora, je Owens nato v zaporu ubil še svojega sostanovalca, poroča WHNS. 

Je bil Freddie Owens nedolžen?
Je bil Freddie Owens nedolžen? FOTO: Profimedia

Kot poroča Guardian, kriminalisti niso našli nikakršnih forenzičnih dokazov, ki bi ga povezovali s krajem zločina. Nadzorne kamere so sicer posnele zamaskirana moška, a ni bilo mogoče ugotoviti, kdo se skriva pod masko. Toda Golden je pod prisego pričal, da je eden od njiju Owens in da je prav on ustrelil prodajalko. 

Owensovi odvetniki in njegova družina so si v zadnjih letih prizadevali, da usmrtitve ne bi bilo, toda sodišče je vsako njihovo zahtevo zavrnilo. Nato pa se je ta teden zgodil preobrat, ki bi to lahko omogočil – Golden je podpisal zapriseženo izjavo, v kateri je priznal, da je lagal in da Owensa v času ropa in umora sploh ni bilo tam, poroča BBC. 

A Vrhovno sodišče Južne Karoline je odločilo, da je nova izjava "popolnoma v neskladju z Goldnovim pričanjem na Owensovem sojenju leta 1999" in izjavo, ki jo je dal policiji takoj po aretaciji. Odločili so se, da bodo usmrtitev vseeno izvedli.

46-letni Owens, ki je uporabljal ime Khalil Divine Black Sun Allah, je bil tako v petek zvečer usmrčen v zavodu Broad River Correctional Institute v Columbii. Potem ko so mu vbrizgali pentobarbital, so ga ob 18.55 po lokalnem času razglasili za mrtvega. Zadnjih besed ni imel.

Protesti proti Owensovi usmrtitvi
Protesti proti Owensovi usmrtitvi FOTO: Profimedia

Nasprotniki smrtne kazni in Owensova mama Dora Mason so državo zaprosili za pomilostitev, kar pa je guverner Henry McMaster zavrnil.

Nekaj ur pred njegovo usmrtitvijo je Masonova povedala, da je bila njenemu sinu storjena "huda krivica". "Freddie trdi, da je nedolžen od prvega dne," je dejala po poročanju lokalnega časnika Greenville News.

Zaporniki v Južni Karolini se sicer lahko odločijo, ali želijo umreti s smrtonosno injekcijo, na električnem stolu ali pred strelskim vodom. Owens je odločitev prepustil svojemu odvetniku, ki je zanj izbral možnost smrtonosne injekcije, poroča Greenville News. 

Novinarji, ki so bili priče usmrtitvi, so povedali, da so bili tam prisotni tudi člani Gravesove družine.

Gre sicer za prvo usmrtitev obsojenca v Južni Karolini po 13 letih, ki bi lahko pomenila začetek pravega vala. Vrhovno sodišče zvezne države je namreč pred kratkim naznanilo, da imajo po Owensu v nekaj mesecih namen usmrtiti še pet obsojencev. 

Zvezna država je sicer leta 2011 začasno ustavila izvrševanje najstrožje kazni, potem ko so farmacevtska podjetja v strahu pred javno kritiko prenehala dobavljati smrtonosne injekcije. Te naj bi namreč pred smrtjo povzročale hudo trpljenje. "Težavo" so rešili preteklo leto z zakonom, ki dobaviteljem zagotavlja anonimnost.