Tujina

Prihod ameriške podmornice v Južno Korejo, Pjongjang odgovoril z balistično raketo

Pjongjang/Seul, 24. 07. 2023 18.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Severna Koreja je v luči svojih nenehnih izstrelitev raket zopet poslala v svoje vzhodno morje balistično raketo. S tem so povečali število testiranj orožja in pokazali svoje neodobravanje pošiljanja pomorskih sredstev s strani ZDA v Južno Korejo. V tako napetih odnosih se zopet porajajo vprašanja, kaj bo z ameriškim vojakom, ki je nedavno iz Južne Koreje prestopil v Severno Korejo.

Do izstrelitve je prišlo le nekaj ur po tem, ko je južnokorejska mornarica sporočila, da je v pristanišče na otoku Jeju prispela ameriška podmornica na jedrski pogon, USS Annapolis. S prihodom podmornice USS Annapolis so zaveznice še dodatno pokazale svojo moč v boju proti severnokorejskim jedrskim grožnjam. Južnokorejski združeni štab ni takoj sporočil, od kod je bilo orožje izstreljeno in kako daleč je poletelo. 

Annapolis, katerega glavna naloga je uničevanje sovražnih ladij in podmornic, poganja jedrski reaktor, oborožen pa je s konvencionalnim orožjem. Annapolis se je v Jejuu ustavil predvsem zaradi natovarjanja zalog, vendar je Jang Do Joung, tiskovni predstavnik južnokorejske mornarice, dejal, da se ameriška in južnokorejska vojska pogovarjata o tem, ali bi organizirali usposabljanje, ki bi vključevalo to plovilo.

Prejšnji teden je podmornica USS Kentucky postala prva ameriška jedrska podmornica v Južni Koreji od 80. let prejšnjega stoletja, Severna Koreja pa seveda ni le mirno opazovala njen prihod. Odzvali so se s poskusno izstrelitvijo balističnih in manevrirnih raket, s čimer so želeli pokazati, da lahko izvedejo jedrske napade na Južno Korejo in nameščena ameriška vojaška plovila, poroča AP. Ob prihodu podmornice Kentucky je severnokorejski obrambni minister poudaril, da je to zadosten razlog, da proti Južni Koreji uporabijo jedrsko orožje.

ZDA in Južna Koreja sta sicer razširili skupne vojaške vaje in povečali regionalno razporeditev ameriških letal in ladij, vključno z bombniki, letalonosilkami in podmornicami, da bi pokazali moč proti Severni Koreji, ki je od začetka leta 2022 poskusno izstrelila približno 100 raket.

Kljub napetim odnosom potekajo pogovori o izpustitvi ameriškega vojaka iz Severne Koreje

Poveljstvo ZN pod ameriškim vodstvom je sporočilo, da je s Severno Korejo začelo pogovor o ameriškem vojaku, ki je prejšnji teden čez eno najbolj utrjenih meja na svetu vdrl v Severno Korejo.

Andrew Harrison, britanski generalpodpolkovnik, ki je namestnik poveljnika poveljstva ZN, ni želel povedati, kdaj se je pogovor začel, koliko izmenjav je bilo opravljenih in ali so se Severnokorejci konstruktivno odzvali, saj se je skliceval na občutljivost pogovorov. Prav tako ni želel pojasniti, kaj poveljstvo ve o stanju vojaka Travisa Kinga.

Travis King
Travis King FOTO: AP

"Nihče od nas ne ve, kje se bo to končalo," je dejal Harrison na novinarski konferenci v Seulu. "V življenju sem optimist in ostajam optimist. Vendar bom to še enkrat pustil pri miru."  Poveljstvo ZN, večnacionalna vojaška sila, ustanovljena v podporo Republiki Koreji, je ostala v Južni Koreji, da bi nadzorovala izvajanje premirja iz leta 1953, ki je ustavilo spopade v tem konfliktu.

Harrison je dejal, da so stiki potekali prek "mehanizmov", vzpostavljenih na podlagi premirja. To bi se lahko nanašalo na tako imenovani "roza telefon", telefonsko linijo med poveljstvom in Severnokorejsko ljudsko armado v vasi Panmunjom, kjer je King prečkal mejno premirje. Koreji sta sicer tehnično še vedno v vojni, saj mirovna pogodba ni bila nikoli podpisana. ZDA, ki so se med vojno borile skupaj z Južnokorejci in drugimi zavezniki, niso nikoli vzpostavile diplomatskih odnosov s Severno Korejo, vendar je telefonska linija običajen način njihove komunikacije.

Severna Koreja o Kingu, ki je mejo prečkal med ogledom Panmunjoma, javno molči. Ameriški uradniki so izrazili zaskrbljenost glede njegovega počutja in že prej povedali, da Severna Koreja ni upoštevala prošenj za informacije o njem.

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zdravkob
25. 07. 2023 10.14
-2
Kako komunizem razdeli ljudi, isti narod. Kar z jedrskim orožjem grozijo J. korejcem. kam to še pelje.
borjac
25. 07. 2023 11.36
+2
Res je hud ta komunizem, kar tako grozijo ubogim revčkom iz J. Koreje, oni sicer naredijo dve tri vojaške vaje ob meji, skupaj z ZDA, strateški bombniki, ki lahko nosijo Jedrske rakete letijo tik ob meji, pa Jedrska podmornica pride na obisk, pa še kakšna letalonosilka, pa število ZDA marincev so povečali v J. Korejskih bazah, ..... res so hudi ti komunisti.
zdravkob
25. 07. 2023 12.19
Res je. Vse tega ne bi bilo treba, če jih ne bi bilo. Niti mirovnega sporazuma nočejo podpisat. Vsak dolar, ki ga zaslužijo porabijo za vojsko.
Fomin
24. 07. 2023 20.15
+3
Jenkiji stalno izzivajo.. en dan jih bojo dobili po glavi
RRfreak
24. 07. 2023 19.24
+1
In Ameri se seveda tresejo od strahu ..., oz. je obratno? :)