Tujina

Prvi odziv Prigožina in nagovor Putina: Večina pripadnikov Wagnerja je ruskih patriotov

Moskva/Minsk, 26. 06. 2023 10.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Mirko Vorkapić, N.L.
Komentarji
1

Potem ko se je popoldne prvič po preklicanem uporu oglasil vodja najemniške skupine Wagner Jevgenij Prigožin, je zvečer Ruse prek televizije nagovoril še Vladimir Putin, ki se je zahvalil pripadnikom Wagnerja, ki so se izognili prelivanju krvi in jim ponudil dve možnosti: "Lahko podpišete pogodbo z ministrstvom za obrambo ali pa se preselite v Belorusijo." Prigožin pa je objavil 11-minutno glasovno sporočilo, v katerem je razkril, da se noben član skupine Wagner ni strinjal s podpisom pogodbe z obrambnim ministrstvom, z uporom pa da je želel pokazati na neučinkovito vodenje ruskih sil v vojni. Premik svojih vojakov je označil za 'mojstrsko potezo', ki bi jo morala izvesti Rusija ob invaziji na Ukrajino.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Kje je Jevgenij Prigožin?
    02:52
    Iz 24UR: Kje je Jevgenij Prigožin?
  • Iz SVETA: Razpoke v Putinovi oblasti
    02:39
    Iz SVETA: Razpoke v Putinovi oblasti

V večernih urah je svoj narod prek televizijskega govora nagovoril ruski predsednik Vladimir Putin. "Večina pripadnikov Wagnerja je ruskih patriotov," je uvodoma povedal in dodal, da so z ustavitvijo upora ustavili tudi prelivanje krvi. Rusom je v govoru dejal še, da so tisti, ki so 'uprizorili upor', želeli, da Rusija izgubi in "se utopi v krvi, vendar so se ušteli"

Obljubil je tudi, da bo izpolnil željo tistim pripadnikom Wagnerja, ki si želijo oditi v Belorusijo. "Zahvaljujem se Wagnerjevim vojakom in poveljnikom, ki niso prelivali krvi - lahko podpišete pogodbo z ministrstvom za obrambo ali pa se preselite v Belorusijo," je dejal in dodal, da so že takoj ob začetku upora sprejemali odločitve, ki bi prispevale k nevtralizaciji grožnje. 

"Upor bi bil v vsakem primeru zatrt, organizatorji pa so se zavedali, da so bila njihova dejanja kazniva," je dodal. 

Beloruskemu voditelju Lukašenku se je v vnaprej posnetem govoru zahvalil za prizadevanja za mirno rešitev in dodal, da je odločilno vlogo odigrala enotnost družbe. Zahvalil se je varnostnim službam in pilotom, ki so umrli. 

Prvemu odzivu Prigožina je zvečer sledil nagovor Vladimirja Putina.
Prvemu odzivu Prigožina je zvečer sledil nagovor Vladimirja Putina. FOTO: AP

Prvi odziv Prigožina

Že popoldne pa se je prvič po uporu oglasil Prigožin, ki je v sporočilu jasno povedal, da ni ciljal na Putina, ko je izjavil, da bodo njegove enote vkorakale v Moskvo. "Nismo marširali, da bi strmoglavili rusko vodstvo," sporočilo povzemajo pri BBC. 

Dodal je, da je bil cilj upora preprečiti uničenje Wagnerja in uradnike pozvati na odgovornost, saj da so s svojimi "neprofesionalnimi dejanji zagrešili ogromno napak", na kar je že večkrat opozarjal v zadnjih mesecih. Glavni tarči očitkov sta bila obrambni minister Sergej Šojguj in načelnik generalštaba vojske Valerij Gerasimov.

Jevgenij Prigožin se je odzval z večminutnim glasovnim sporočilom.
Jevgenij Prigožin se je odzval z večminutnim glasovnim sporočilom. FOTO: AP

Prvi mož Wagnerja je poudaril, da je njegova skupina med pohodom prevzela nadzor nad vso vojaško infrastrukturo na poti, vključno z letalskimi bazami, in opozoril, da je pohod pokazal zelo resne varnostne težave v Rusiji in da so jih v mestih civilisti pričakali z ruskimi zastavami in simboli Wagnerja. "Vsi so bili veseli, ko smo šli mimo," je dodal.

Hkrati obžaluje, da so morali "udariti po ruskem letalstvu" in se pri tem navezal na navedbe, da so pripadniki Wagnerja sestrelili AN-76. Svoj pohod je zaustavil, da ne bi prišlo do prelivanja krvi med ruskimi vojaki, je dodal in sporočil, da je bil namen pohoda "protest in ne strmoglavljenje vlade," ruske sile pa je vseeno obtožil napadov na pripadnike Wagnerja. 

Premik svojih vojakov je označil za "mojstrsko potezo", ki dokazuje, kako bi morala Rusija izvesti napad 24. februarja, ob začetku invazije na Ukrajino. 

Govoril je tudi o dogovoru, ki naj bi ga Wagner sklenil z obrambnim ministrstvom. Zatrdil je, da so v skupini kategorično nasprotovali odločitvi, da se Wagner 1. julija ukine in priključi ministrstvu. S tem pa negiral izjavo tiskovnega predstavnika Kremlja Dmitrij Peskov, ki je še pred odzivom Prigožina zatrjeval, da dogovor vključuje umik obtožnice za oborožen upor proti Prigožinu ter da pripadniki Wagnerja, ki niso sodelovali v pohodu, lahko podpišejo pogodbo o sodelovanju z ministrstvom za obrambo. Proti vsem tistim, ki so sodelovali, pa Rusija ne bo sprožala postopkov zaradi "njihovih zaslug v bojih" ter da se bodo enote vrnile v Ukrajino. 

V prvem odzivu se je dotaknil tudi on dotaknil vloge beloruskega voditelja Aleksandera Lukašenka, ki je pri dogovarjanju med Wagnerjem in ruskim ministrstvom ponudil pomoč pri nadaljnjem zakonitem delovanju skupine. V glasovnem sporočilu, katerega namen je bil "odgovoriti na najpomembnejša vprašanja ljudi o pohodu in dogodkih ter napačnih predstavah" pa je Prigožin molčal o tem, kje se trenutno nahaja.

Jevgenij Prigožin ta konec tedna.
Jevgenij Prigožin ta konec tedna. FOTO: Twitter

Že popoldne je sicer ruski zunanji minister Sergej Lavrov dejal, da bo skupina Wagner nadaljevala svoje operacije v Maliju in Srednjeafriški republiki. Po njegovo upor ne bo vplival na ruske vezi s partnerji in prijatelji. Kot je dodal, ruske oblasti preiskujejo morebitno vpletenost Zahoda v upor Wagnerja.

Z radarjev izginilo zasebno letalo Prigožina

Potem ko je zapustil sedež južnega poveljstva ruske vojske v Rostovu na Donu, se je za vodjo najemniške skupine Wagner izgubila (skoraj) vsaka sled. Jevgenij Prigožin je izginil z radarjev. Dobesedno. Njegovo zasebno letalo, ki je vzletelo s sanktpeterburškega letališča, je slabi dve uri kasneje prenehalo oddajati signal o svoji lokaciji. 

Po sobotnem dogajanju v Rusiji, ko se je konvoj najemniške skupine Wagner ustavil 200 kilometrov pred Moskvo in nato odstopil od napredovanja proti prestolnici, svet še vedno poskuša razumeti, kaj natančno se je zgodilo in kakšne so implikacije dramatičnih dogodkov. Med Jevgenijem Prigožinom in ruskim obrambnim ministrstvom ter generalštabom je dolgo tlelo. Nato pa so stvari zelo hitro eskalirale in se v manj kot 24 urah od začetka pohoda nenadoma umirile. 

Na Zahodu se vrstijo analize o usihajoči Putinovi moči, medtem ko v Rusiji, od koder naj bi pobegnilo več vplivnih ljudi, konspirativno ugibajo, ali gre za "orkestrirano igro", s katero je Putin sedaj izsledil "šibke" in "izdajalske" elemente, čemur naj bi sledile obsežne čistke "nelojalnih kadrov".

Wagner v Rostovu
Wagner v Rostovu FOTO: Profimedia

Zastavljajo tudi vprašanja, ali to pomeni konec skupine Wagner in kaj bo z njenimi "operacijami" v tujini, predvsem v Afriki. Bo Wagner dobil novega vodjo in kaj bo najslavnejši prodajalec hotdogov počel v Belorusiji? Analitiki so za Sky News celo ugibali, da bi se lahko Wagner pripravljal na ponoven poskus napada na Kijev in da potekajo logistični premiki ruskih enot. "V primeru, da se Jevgenij Prigožin in Wagner pojavita na ozemlju Republike Belorusije, bomo morali okrepiti celotno vzhodno krilo Nata," je dejal litovski predsednik Gitanas Nauseda.

Kje je Prigožin?

V soboto zvečer je zapustil Rostov na Donu, kjer se je "utaboril" ob začetku pohoda na Moskvo. Po dostopnih podatkih je njegovo letalo v nedeljo zjutraj poletelo z enega od vojaških letališč na jugovzhodu Rusije v severozahodni smeri. Nato je po podatkih Flightradarja zapustilo Sankt Petersburg ob 13.45. po moskovskem času in znova letelo v smeri jugovzhoda. Ob 15.30. pa je izginilo z radarskih zaslonov, ko je očitno izključilo transponderje. Kje točno se sedaj nahaja vodja Wagnerja, ni jasno, prav tako ni potrjeno, ali je Prigožin sploh sedel na letalu. 

Let Prigožinovega letala, ki je izginilo z radarjev na jugu Rusije
Let Prigožinovega letala, ki je izginilo z radarjev na jugu Rusije FOTO: Flightradar24

Po poročanju The Wall Street Jorunal, ki se sklicuje na evropske obveščevalne uradnike, so enote Wagnerja v nedeljo zvečer še vedno nadzorovale letališče Milerovo v južni Rusiji. Časnik navaja, da ni jasno, kdaj in kako bo Prigožin odpotoval v Belorusijo in koliko mož mu bo sledilo. Uradniki ugibajo, da Prigožin morda vojaško letališče uporablja za transport višjih članov najemniške skupine na bolj varne lokacije, predvidoma v Afriko. Če se bo Prigožin odpravil v Belorusijo, tam ne bo ostal dolgo zaradi strahu pred povračilnimi ukrepi Kremlja, še navaja časnik.

Prigožin je sicer med drugim zahteval odstop obrambnega ministra Sergeja Šojguja in načelnika generalštaba Valerija Gerasimova. Nekateri viri v Rusiji omenjajo, da bi na obrambnem ministrstvu lahko prišlo do zamenjav, vendar so te kot kaže vendarle malo verjetne. Obrambni minister Šojgu se je namreč pojavil na videposnetku ob obisku enega od štabov zahodnega vojaškega poveljstva na območju "posebne vojaške operacije" kot v Rusiji uradno imenujejo invazijo na Ukrajino. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.