Tujina

Prigožin naj bi se prvič pojavil v javnosti od upora v Rusiji

Minsk, 20. 07. 2023 08.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Na družbenih omrežjih se je pojavil videoposnetek, na katerem je videti ustanovitelja Wagnerjeve skupine Jevgenija Prigožina, kako pozdravlja svoje borce v Belorusiji. Gre za njegovo prvo pojavljanje v javnosti, odkar je prejšnji mesec v Rusiji vodil oborožen upor.

"Dobrodošli, fantje! Vesel sem, da vas lahko pozdravim. Dobrodošli v beloruski deželi! Borili smo se dostojanstveno! Veliko smo naredili za Rusijo," je dejal moški, na las podoben Prigožinu, v videoposnetku, ki je bil v sredo objavljen na prowagnerjevskih kanalih Telegrama in nato deljen na Prigožinovem računu.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Prigožinov upor je predstavljal enega največjih izzivov za dolgoletno vladavino ruskega predsednika Vladimirja Putina. Vodja Wagnerjeve skupine je imel pomembno vlogo pri invaziji na Ukrajino in od vstaje dalje ni bilo najbolj jasno, kje se trenutno nahaja. No, očitno je dvomov konec. CNN je ugotovil kraj, od koder je prišel videoposnetek, in sicer gre za prej neuporabljeno vojaško oporišče v Osipovičju, približno 80 kilometrov jugovzhodno od glavnega mesta Minsk v Belorusiji.

V videoposnetku je videti, da eden od borcev nagovarja vodjo Wagnerjeve skupine kot "Jevgenij Viktorovič", kar je Prigožinovo krstno ime in patronimik. Ker je videoposnetek zrnat in posnet pri šibki svetlobi, CNN ne more z gotovostjo trditi, da je govorec Prigožin. 

Beloruski projekt Hajun, aktivistična skupina za spremljanje vojaških dejavnosti v državi, je v sredo poročala, da je Prigožinovo letalo 18. julija zjutraj pristalo v mestu Mačulišči na obrobju glavnega mesta Minsk in odletelo 19. julija po polnoči.

Umik Wagnerjevih plačancev iz Rostova
Umik Wagnerjevih plačancev iz Rostova FOTO: AP

V videoposnetku je voditelj Wagnerjeve skupine kritiziral načrtovanje in izvajanje vojaških operacij v Ukrajini s strani ruskega obrambnega ministrstva ter namignil, da se njegovi vojaki za zdaj ne bodo bojevali v Ukrajini.

"To, kar se zdaj dogaja na fronti, je sramota, v kateri nam ni treba sodelovati. Počakati moramo na trenutek, ko se bomo lahko v celoti izkazali," je dejal domnevni Prigožin. "Zato je bila sprejeta odločitev, da se za nekaj časa nastanimo tukaj v Belorusiji. Prepričan sem, da bomo v tem času naredili belorusko vojsko drugo največjo na svetu. In če bo treba, jih bomo branili."

"Vse bi rad prosil, da so res pozorni na to, da nas Belorusi niso sprejeli le kot junake, ampak tudi kot brate," je dodal.

Ustanovitelj Wagnerjeve skupine je še nakazal, da bi lahko bilo njihovo bivanje v Belorusiji začasno, in pozval svoje borce, naj se pripravijo na odhod drugam. "Pripraviti se moramo, se izboljšati in se odpraviti na novo pot v Afriko," je dejal. "Morda se bomo vrnili nazaj v Ukrajino, ko bomo prepričani, da od nas ne bodo zahtevali, da naredimo sramoto sebi."

V skladu s sporazumom, ki ga je sklenil beloruski predsednik Aleksander Lukašenko, je Prigožin privolil v prekinitev upora v zameno za amnestijo zanj in njegove borce ter dovoljenje za preselitev v Belorusijo. Preden se je Wagner preselil v Belorusijo, je svoje orožje predal ruski vojski, kar je bil del prizadevanj ruskih oblasti, da bi zmanjšale grožnjo, ki jo predstavljajo plačanci. 

Čeprav so Wagnerjevi borci skupaj s svojo opremo prispeli v Belorusijo pred nekaj dnevi, kar sta potrdili tako Ukrajina kot Poljska, se je o usodi Prigožina še naprej ugibalo. Po koncu upora je Lukašenko trdil, da je Prigožin prispel v Belorusijo, vendar tega več tednov nihče ni mogel potrditi. V začetku tega meseca se je Lukašenko obrnil in za CNN povedal, da je Prigožin v Sankt Peterburgu in da morda potuje "v Moskvo ali drugam".

Vodja MI6: Putin je sklenil dogovor s Prigožinom, da bi si rešil kožo

Vodja britanske obveščevalne službe MI6 je v redkem govoru v Pragi prvič potrdil, da je šef zasebne vojaške skupine Wagner Prigožin res sklenil dogovor z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom o prekinitvi napada na Moskvo med neuspelim uporom 24. junija. Zdi se, da je bil nekaj dni pozneje sprejet v Kremlju, kjer se je srečal s Putinom.

Vodja MI6, znan kot C, je tudi izrazil določeno začudenje nad pretresi v Kremlju tisti konec tedna in nad hitrostjo, s katero je bila zavrnjena in vrnjena lojalnost. "Če pogledamo Putinovo vedenje na ta dan," je o 24. juniju dejal Richard Moore. "Mislim, da je Prigožin začel kot izdajalec pri zajtrku. Do večerje je bil pomiloščen, nekaj dni pozneje pa je bil povabljen na čaj."

Richard Moore
Richard Moore FOTO: AP

 Zahodne obveščevalne agencije načeloma niso želele komentirati neuspelega upora, najbrž zaradi tega, ker bi lahko Rusi to označili za notranje vmešavanje, poroča CNN. "Proti Prigožinu se Putin res ni boril," je dejal Moore. "Sklenil je dogovor, da bi si rešil kožo, pri čemer je izkoristil dobre usluge beloruskega voditelja," je dejal in pri tem mislil na posredovanje beloruskega predsednika Lukašenka, ki je sklenil dogovor. "Celo jaz ne vidim v Putinovo glavo," je dodal. 

Moore je dodal, da je težko podati "trdno oceno" o usodi same skupine Wagner kot plačancev, vendar se zdi, da "ne sodelujejo v Ukrajini" in da "se zdi, da so njihovi elementi v Belorusiji".

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8