Tujina

Presahnjen črnogorski slap Nijagara: vsako leto je manj vode

Podgorica, 15. 08. 2024 12.19 | Posodobljeno pred 26 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Ena od najbolj priljubljenih izletniških točk v Podgorici te dni sameva. Priljubljen slap Nijagara je namreč zaradi visokih temperatur v zadnjih dveh mesecih 'izginil', kar je odgnalo tudi obiskovalce. Slap sicer vsako poletje presahne, vendar domačini opažajo, da se je to letos zgodilo veliko prej kot sicer. Opozarjajo tudi, da je v reki vsako leto manj vode.

Slap Nijagara pri Podgorici
Slap Nijagara pri Podgorici FOTO: Shutterstock

Slap Nijagara v Podgorici je zaradi svoje atraktivnosti in vodnatosti dobil ime po znamenitih Niagarskih slapovih v Kanadi, čeprav je precej manjši in manj znan. A kljub temu zaradi svoje posebnosti in bujne narave vsako leto pritegne številne obiskovalce. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Črnogorski slap Nijagara se napaja iz reke Cijevna in je večji del leta bogat z veliko količino vode. V poletnem času, konec julija ali v začetku avgusta, odvisno od padavin, pa običajno presahne. Tako je tudi letos, le da se je to zgodilo prej kot običajno. 

Če ni vode, pa ni niti obiskovalcev, je za agencijo Anadolija potrdil lastnik restavracije na Nijagari Nikola Ujkić. "Takoj, ko ni vode, je gostov manj, ker ljudi tukaj privlači voda," je dejal. Opozoril je, da opažajo, da je vsako leto vse manj vode v reki in posledično v slapu. 

Kanjon reke Cijevna, ki vodi do slapa Nijagara, je eden od najbogatejših botaničnih najdišč v Evropi. Vzdolž reke pa se nahajajo lepe peščene plaže in ponori. Slap so zgradili pred približno 150 leti za potrebe vodnih mlinov. Danes mlinov sicer ni več, je pa lokacija postala priljubljena pri ljubiteljih vodnih športov in športnega ribolova. 

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

G. Papež
15. 08. 2024 15.04
+2
Zelo lep kos sveta. Priporočam.
Bigbadjohn
15. 08. 2024 14.15
-3
Slap je itak vodomet na stara leta...
UsliŠana
15. 08. 2024 14.11
+2
Hidroelektrana morda tudi ne deluje več...? Vprašajte Westinghouse Electric Corporation...!
slimy12
15. 08. 2024 13.04
+8
zdej lahk spucajo plastiko vn iz struge pred novembrom k se voda vrne
Betuul
15. 08. 2024 13.01
+3
Je presahnjen slap! Ki se lahka ob neki nevihti spremeni v regijsko poplavno jezero!