Tujina

Prepovedali bi nože: 'Spet se borimo samo proti simptomom'

Berlin, 12. 06. 2024 15.38 | Posodobljeno pred 20 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

V Nemčiji ugotavljajo, da so postali država, kjer so napadi z nožem vse prepogost del vsakdana. Po umoru policista v Mannheimu želijo tako zvezna kot deželne vlade strožje ukrepati proti nožem in podobnemu orožju. V središču razprave so tudi območja – med drugim železniške postaje in festivali, kjer bi nože prepovedali. A nekateri poznavalci že ugotavljajo, da gre za javnosti všečno, a v praksi neizvedljivo idejo, ki niti ne naslavlja bistva problema.

Napad z nožem
Napad z nožem FOTO: Shutterstock

Nemška zvezna notranja ministrica Nancy Faeser želi izpolniti svoje obljube, da se bo lotila reševanja nasilja z noži v Nemčiji. To je namreč resen problem. Ob Mannheimu so se zločini z nožem v zadnjem času prav tako zgodili v Frankfurtu na Majni, Saarbrücknu, Leverkusnu, Berlinu, Bremnu in Dortmundu. 

Političarka iz vrst SPD za "Bild am Sonntag" pravi takole: "Predlagala bom splošno prepoved nožev na vlakih in v celotnem lokalnem javnem prevozu." 

Da se na tem področju pripravljajo spremembe, je dejala že aprila, ko je ocenila, da lahko "nasilni kriminalci z noži počnejo grozljive stvari", saj so noži pravzaprav povsod v vsakdanjem življenju – že s kuhinjskim nožem je mogoče resno poškodovati ljudi, je opozorila. In spomnila: "Če potujete z letalom, pa noža ne smete vzeti s seboj." 

V igri so tudi "območja prepovedi orožja na določenih mestih"

Gre za načrte, ki v osnovi nimajo prav velikega nasprotovanja, večja težava je vprašanje, ali je kaj takšnega sploh izvedljivo.   

Medtem ko je bilo zločinov z nožem v Nemčiji v preteklosti malo, se je število takšnih zločinov začelo vzpenjati po letu 2015. Statistika denimo pravi, da je bilo leta 2023 v Nemčiji skoraj 9000 napadov z nožem, ki so vključevali nevarne in hude telesne poškodbe – približno 10 odstotkov več kot leto prej. 4900 pa na področju ropov, kar je 17 odstotkov več.

Številke so zanimive, kajti kar nekaj časa so zvezni in državni notranji ministri dajali vtis, da so zločini z nožem sicer zloglasni, a "izolirani primeri". Tako je manjkala jasna napoved storilcem, da bodo resno obravnavani, pa tudi strategija za zajezitev te oblike kriminala.

Zdaj naj bi se torej na tem področju le nekaj premaknilo. Po trenutnih načrtih bosta prepoved nožev v prihodnje nadzorovala zvezna policija in državna policija. "Zvezna policija lahko poveča naključne kontrole na železniških postajah," je dejala Faeser, ki pravi, da je treba vsakega, ki krši zakone o orožju, strogo kaznovati.

A nekdanji zvezni sodnik Thomas Fischer, ki se je s temi vprašanji intenzivno ukvarjal, v svoji analizi pobudo ministrice ocenjuje kot pobožno željo, poroča focus.de.

Izpostavlja, da je mogoče človeka poškodovati ali ubiti že z običajnimi noži za rezanje kruha, zrezkov ali klobas.

Kaj torej prepovedati? "Ni znano, ali bi bile poškodbe žrtev manj hude, če bi bilo rezilo dolgo šest centimetrov namesto deset."

In nadaljuje: "Nepomembno je, ali je napadalec iz Mannheima od doma prinesel sekiro, kuharski nož, izvijač ali "orodje za preživetje", kajti nekdo, ki načrtuje takšen napad, se ne ozira na prepovedi."

Prepričan je, da lahko regulativne prepovedi kvečjemu zmanjšajo število spontanih zločinov. "Napadalcev, ki vnaprej načrtujejo, ne odvrnejo."

Nekdanji predsedujoči sodnik 2. kazenskega senata zveznega sodišča v svoji analizi izpostavlja še eno šibko točko: nadzor nad prepovedjo nožev.

To bi bilo učinkovito le, "če bi bilo nadzor mogoče skoraj v celoti uveljaviti". A, kot pravi, popoln nadzor ni mogoč, poleg tega je v večini trgovin mogoče kupiti kuhinjski nož in z njim storiti zločin. 

Po njegovem imajo lahko takšne ideje celo škodljive učinke: "Izogibati se je treba spremembam zakona, ki imajo zgolj simbolni učinek."

Kje pa so potem alternativne rešitve?

Statistika pravi takole: vsak tretji osumljenec nasilja z nožem, denimo v zvezni deželi Severno Porenje-Vestfalija, je mlajši od 21 let, skoraj 87 odstotkov je moških in skoraj polovica (47,4 odstotka) osumljenih storilcev nima nemškega potnega lista.

Psiholog in kriminolog, profesor Friedrich Lösel (Univerza v Erlangnu in Univerza v Cambridgeu), o naraščajočem nasilju z nožem pravi, da napovedni ukrepi kažejo, da vlada nima prave strategije. "Spet se borimo samo proti simptomom."

Kot razlaga, obstaja približen profil storilca: "Zlasti v arabskih državah je običajno, da moški nosijo nož. To je moški. Seveda to večinoma ne predstavlja nevarnosti. Ta se poveča, če so ti moški razburjeni, impulzivni, se počutijo prikrajšane in zaznavajo žalitev svoje vere. Svojo vlogo lahko igrajo tudi duševne motnje. Takrat pa obstaja velika nevarnost stopnjevanja. Toda v tem profilu ne gre samo za spontane, ampak tudi za načrtne napade z nožem. Takrat se jeza vnaprej poveča, na primer se ojačuje preko spleta."

Prepričan je tudi, da bi storilci, če bi bil v Nemčiji dostop do strelnega orožja tako enostaven kot v ZDA, tudi v Nemčiji namesto nožev uporabljali pištole.

Po mnenju Lösla, ki je govoril za Bild, so preprečevanje radikalizacije, diagnostika tveganja in integracijski ukrepi dolgoročne možnosti za učinkovitejšo zajezitev nevarnosti. Se je pa treba zavedati, opozarja, da z nobenimi ukrepi nikoli ni mogoče doseči vseh: "Če se želite radikalizirati, lahko to storite."

KOMENTARJI (121)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zdravkob
13. 06. 2024 09.18
+4
Prepoved nožev na vlakih?! Tile levičarji so dobri za ... nič! Za nobeno rabo niso.
txoxnxy
12. 06. 2024 21.58
+4
A samo noži? A mečete bodo pa obvezne ali dovoljene da bo vzpostavljeno ravnovesje ?
ap100
12. 06. 2024 21.43
+2
v Sloveniji bodo dovoljeni le še santoku noži ki niso zmožni zabadanja in se uprabljajo le za rezanje zelenjave
Ljubljancanka
12. 06. 2024 21.38
+7
Porast od 2015 … a bejž ga no. Hvala ga angela, da si uničila eu
NeXadileC
12. 06. 2024 21.37
+0
Brezkoristno, in kot piše le simptomatsko zdravljenje. Kontrola pa bi lahko bila lw na ravni Gestapo-a, ker bi morali pretresati vsakega. Morda prav to hočejo, saj sodi v distopični agendo globalistov.
Ramzess
12. 06. 2024 21.33
+1
"strožje ukrepati proti nožem in podobnemu orožju" To je precej široko pojmovanje. Tudi strelno orožje gledajo tako, zato preganjajo in streljajo celo na otroke, Amerika recimo. Kaj je mislil s podobnim orožjem, ni jaso, ker rezilo je marsikaj, tudi škarje, ipd. Nenazadnje, rezilo lahko tudi reši življenje. Treba se je ukvarjati z vzroki, ne pa z simptomi.
ReAnDa
12. 06. 2024 21.13
+1
Plitvo poročanje o zadevah v zvezi z vzgojnim opominom. Namreč manjka, da se po vzgojnem opominu, ki ga mora potrditi večinski del celotnega učiteljskega zbora šole, naredi vzgojni načrt, v katerega so vključeni svetovalni delavci, učitelji, starši, po možnosti še posvetovalnice, zdravnik... In cilje vzgojnega načrta se preverja običajno na 14 dni, po potrebi pa večkrat.
Ici
12. 06. 2024 20.59
+6
Sami so si jih vabili. Sami jih še zmeraj vabijo. Nemčija postaja vse bolj in bolj podobna kalifatu. In ti ljudje ne bodo nikoli odšli. Zato bo za Nemce bolje, da se sprijaznijo z novo realnostjo in se nehajo pritoževati. Pa saj je evropski kalifat napovedal že Nostradamus, ki je rekel.... in kamele bodo pile iz Rena....
Miškolin1890
12. 06. 2024 20.52
+4
A je to res, da je nekdo-ki-se-jih-ne-imenuje pred leti v eni od srednih šol v Novem mestu ubil dijaka z nožem? Sploh niso dali v javnost baje. Koliko je teh napadov po šolah, pa sploh ne vemo?!
Jimi1
12. 06. 2024 20.52
+6
Kako je že Repovz iz Mladine napisal... In cudili se bomo njihovim navadam... V zem je imel prav. Res se čudimo...
Jimi1
12. 06. 2024 21.03
+1
big_foot
12. 06. 2024 20.46
+5
Ne ubija orožje ampak človek ki orožje drži.
Nace Štremljasti
12. 06. 2024 20.25
+5
SLAVE MERKLOVI DA JIH JE POVABILA V NEMČIJO DRUGAČE BI JIH ŠEVEČ OSTALO PRI NAS ŠE ENKRAT SLAVA
Kollerik
12. 06. 2024 20.33
-7
Julijann
12. 06. 2024 20.41
+2
Že po tem se vidi kako se Evropa vedno naslanja na ZDA, namesto da bi delali na lastni samostojnosti , na lastni obrambi. Zakaj je Merklova kar naebkrat spremenila svoje stališče glede nezakonitih migracij, a res ne veš Kollerik? Si pozabil, ko je Angela le javno povedala, da ni lepo, da ji prijatelji prisluškujejo. In s tem je mialila na ZDA. Pred tem je še eni punčki razlagala, da vsakega pa res ne morejo sprejeti, potem pa je čez en teden spremenila mišljenje in ji ni bilo problem sprejeti na tisoče nezakonitih migrantov, ki so tam že 9 let. Jaz pa še vedno sprašujem koliko od njih si služi svoj vsakdanji kruh.
Jimi1
12. 06. 2024 21.05
+1
Viški bi se znali vrniti v deželo kjer so vztopili v EU... Ne veseli se prehitro...
Dddddddd
12. 06. 2024 20.24
+10
Prepovedali bi noze.. Ce zelijo zamnjsat nasilje je treba prepovedat migracije, ne pa noze.. kaj je noz kriv, ce pa ilegalni migranti povecujejo stopnjo kriminala v EU.. bojo pa posegli se po cem drugem..
PoldeVeliki
12. 06. 2024 20.08
+7
Nemčija potrebuje veleuma , da jih rešita to sta Taubi Golob in Boštjan Poklukar.
Jimi1
12. 06. 2024 20.56
+1
Res je slika ta Kljukec. Po zadnjem obisku ki sta ga s Senadom imela v Posavju tam vse gori... Domačini pa se " bratijo" z Romi...
JohannDoe
12. 06. 2024 20.08
+6
Našo Levico, ki so eksperti za Rome, naj vprašajo, če so te statistike rasistične, pa bodo dobili zagotovilo, da ja. Ali pa našo policijo, ki zna statistike tako lepo po naročilu interpretirat. Lahko pa kar Goloba direktno vprašajo sedaj, ko je zmagal na volitvah in mu je Bruselj zavrnil pomoč za poplave kot neustrezno (hoteli so Bruselj pač nategovati). Zmaga na zmago, tako da je premier najbolj primeren da s svojimi zmagami kaže pot Evropi kako se stvarem streže, kot je sam dejal.
Kollerik
12. 06. 2024 19.46
+8
Tole z nožem ti je tipična ,,kultura,, tajužnih. Ker se nemcem v Nemčiji že dolgo ne ljubi kopat kanalov in cest in predorov, pucat cekretov in tako naprej pač na veliko uvažajo od tam doli že desetletja.
Verus Clavis
12. 06. 2024 19.57
-1
A ves zakaj je v državi kot je? Ker so te naučili sovražiti ljudi s katerimi si želiš identične reči - dom, družino, denar in zdravje
Julijann
12. 06. 2024 20.42
+5
V Nemčiji opravlja največ slabih del Turkov. Pa ni slišati da bi kaj z noži lerali naokrog in pikali druge ljudi.
MasteRbee
12. 06. 2024 19.42
+11
Gnitje družbe se dogaja generacijsko, sama se ne bo pozdravila. Mogoče bi bil kakšen putin odrešitev.
Wolfy123
12. 06. 2024 20.27
+2
Brez skrbi, na nasledjih volitvah bodo nemci novega Dolfija dobili
za bojši jutri
12. 06. 2024 19.33
+9
Nemčija postaja vse bolj nacistična. Scholtz potrebuje dobro lekcijo iz vzhoda,
patogen
12. 06. 2024 19.40
-1
Nemčija je že nekaj deset let narodno socialistična in levičarska. Upanje je, da so te volitve kaj spremenile glede tega.
Kollerik
12. 06. 2024 19.47
+2
Točno, patogenćina, točno.... nad Raichstagom se rdeča zvezda vije ... :)))))
Bolfenk2
12. 06. 2024 19.33
+15
Ni nož kriv, da so ulice polne ilegalnih migrantov. Dokler ni bilo v Evropi teh neavtohtonih invazivnih vrst se je nož v Evropi uporabljal le kot orodje.
ZDA teror
12. 06. 2024 19.33
+6
Problem so noži, ja, ne pa migranti in multikulti 🤣🤡