Tujina

Premirja, kot kaže, za zdaj še ne bo, na tisoče ljudi protestiralo proti Netanjahuju

Gaza/Tel Aviv, 30. 06. 2024 08.49 | Posodobljeno pred enim dnevom

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
N.V., STA
Komentarji
0

V pogajanjih Izraela in Hamasa glede prekinitve ognja se ni zgodil noben napredek. Medtem pa je več deset tisoč protestnikov na ulicah Tel Aviva od izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja zahtevalo, da vlada reši ujetnike in doseže dogovor.

Osama Hamdan, visoki uradnik Hamasa, je sicer poudaril, da so še vedno pripravljeni razpravljati o vsakem predlogu premirja, ki bi končal ta krvavi devetmesečni konflikt. "Obravnavali bi vsak predlog, ki bo zagotovil trajno prekinitev ognja, celovit umik z območja Gaze in resen dogovor o zamenjavi talcev in zapornikov," je dejal Hamdan. A za zdaj ne kaže, da bi se Izrael uklonil zahtevam.

Han Junis
Han Junis FOTO: AP

Niti prizadevanja arabskih posrednikov, ki jih podpirajo ZDA, niso prinesla sklenitve premirja, obe strani pa sta za neuspešna pogajanja krivili druga drugo. Hamas namreč trdi, da mora vsak dogovor končati vojno in zagotoviti popoln umik Izraela iz Gaze, medtem ko Izrael pravi, da bo sprejel le začasne prekinitve spopadov, dokler Hamas, ki Gazi vlada od leta 2007, ne bo izkoreninjen.

Hamdan je ob tem še obtožil ZDA, da pritiskajo na Hamas, da sprejme izraelske pogoje, kar se po njegovih besedah ne bo zgodilo, piše Al Jazeera.

Protivladni protesti v Tel Avivu

V središču mesta se je po oceni organizatorjev protesta zbralo okoli 130.000 Izraelcev, ki so zahtevali takojšen dogovor o premirju in vrnitev ujetnikov domov. "Ne dovolite Netanjahuju, da znova sabotira dogovor. Njegovo vztrajanje pri podaljševanju vojne stoji med nami in našimi ljubljenimi," je dejal eden od sorodnikov ujetnikov. "Nadaljevanje vojne pomeni, da izraelska vojska ubija talce v Gazi. Ljudje razumejo, da Netanjahu vojno podaljšuje iz osebnih razlogov sklenitev dogovora bi privedla do predčasnih volitev in končala njegovo vladavino."

Ena od osvobojenih talk Noa Argamani je v soboto stopila na stran protestnikov. V video nagovoru je sporočila, da mora Izrael storiti vse, kar je mogoče, za vrnitev preostalih ujetnikov. Argamani je ena od štirih talk, ki jih je izraelska vojska rešila v začetku junija med operacijo v begunskem taborišču Nuseirat. Med omenjeno akcijo so izraelske sile ubile 276 Palestincev, po navedbah islamističnega gibanja Hamas pa tudi tri talce.

Največji protivladni shod je v soboto potekal v Tel Avivu, neodobravanje nad politiko premierja pa so Izraelci izražali tudi v Haifi in Beeršebi ter pred Netanjahujevo vilo ob sredozemski obali, navajajo izraelski mediji.

A pritiski za čimprejšnjo sklenitev premirja so vse večji, saj se svetovne oblasti vse bolj bojijo eskalacije vojne v okviru Libanona. Tako Hamasovi zavezniki Hezbolah kot izraelski uradniki so namreč nedavno grozili z velikim zaostrovanjem. Analitiki medtem trdijo, da bi bila popolna vojna na severu Izraela in jugu Libanona katastrofalna za Bližnji vzhod, sedem držav je svoje državljane že pozvalo, naj zapustijo Libanon, nazadnje tudi Savdska Arabija. 

Izraelski obrambni minister Joav Gallant je ta teden zagrozil, da bo Libanon ob izbruhu večjega spopada bombardiral "nazaj v kameno dobo". Glavni zaveznik Hezbolaha Iran pa je Izrael posvaril pred "uničujočo vojno", če bo napadel Libanon.