Tujina

Prek Facebooka odkrili Afganistanca, ki je na dan volitev načrtoval teroristični napad

Washington , 10. 10. 2024 15.42 | Posodobljeno pred 2 urama

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Ameriški zvezni preiskovalni urad (FBI) je aretiral 27-letnega Afganistanca, ki naj bi ob simpatiziranju z Islamsko državo s sostorilcem načrtoval napad na množico ljudi 5. novembra, ko bodo v ZDA potekale predsedniške volitve. Dvojico so izsledili tudi s pomočjo Facebooka, saj sta prodajala osebne predmete, pod krinko pa je z njima v stik stopil član FBI. 27-letnik je svoji ženi in otrokom tudi že kupil enosmerno letalsko karto za Afganistan, ob aretaciji pa priznal, da sta bila skupaj s sostorilcem pripravljena na mučeniško smrt.

 27-letni Nasir Ahmad Tawhedi je v ZDA prišel septembra 2021 na podlagi posebnega vizuma za priseljence, ki izjemoma dovoljuje, da lahko za vstop v državo zaprosijo tudi družinski člani prosilca. Tak vizumski sistem sicer velja zgolj za Afganistance, ki so bili tolmači za ameriško vojsko ali so bili del veleposlaništva ZDA v Kabulu. Program je v veljavi že od leta 2009, a je število zaprosilcev skokovito naraslo pred tremi leti, ko so se ameriške sile iz Afganistana umaknile. 

27-letnik je v zadnjih tednih intenzivno načrtoval in se pripravljal na napad. Naročil je puške AK-47, zapravil premoženje in za svojo ženo in otroke kupil enosmerne letalske karte za Afganistan. 

Ovadba zoper 27-letnega Nasirja Ahmada Tawhedija
Ovadba zoper 27-letnega Nasirja Ahmada Tawhedija FOTO: AP

Kako točno so pri FBI stopili na sled Afganistancu, niso razkrili, so pa objavili dokaze iz zadnjih mesecev, ki kažejo na njegovo odločnost za izvedbo napada. 

Pod eno od fotografij iz julija letos, na kateri je Tawhedi, ki bere dvema majhnima otrokoma, je namreč zapis, v katerem pojasnjuje nagrade za mučenike v posmrtnem življenju. 

Ameriški preiskovalci trdijo tudi, da je bil Tawhedi v stiku s propagandno vsebino Islamske države, prispeval je v "dobrodelno" organizacijo, ki deluje kot krinka za financiranje militantne skupine, in komuniciral z osebo, za katero je FBI pred kratkim ugotovil, da je rekrutirala ljudi, ki jih zanima ekstremizem. Poleti je Tawhedi gledal tudi spletne kamere izpred Bele hiše in spomenika v bližini. 

Z osumljeno dvojico prek Facebooka pod pretvezo navezali stike

Njegov sostorilec naj bi bil brat njegove žene. Nove namige o njunem napadu so pridobili prejšnji mesec, ko sta prek Facebooka prodajala osebne predmete. FBI je aktiviral informatorja, ki je pod pretvezo z njima navezal stike. Informator je dvojico nato povabil na strelišče, kjer sta pri tajnem uslužbencu FBI, ki se je izdajal za poslovnega partnerja, naročila orožje.

Tawhedija so aretirali v ponedeljek, ko je prevzel dve puški in strelivo, ki ga je pred tem naročil. Aretirali so še eno osebo, katere identitete niso razkrili, saj gre za mladoletnika, poroča AP.  V rokah preiskovalcev je Tawhedi priznal, da je res načrtoval napad na dan volitev, tarča pa je bila velika zbrana množica ljudi. 

Ameriški umik iz Afganistana 2021
Ameriški umik iz Afganistana 2021 FOTO: AP

27-letnika sedaj obtožujejo poskusa podpore Islamski državi, ki je v ZDA uvrščena na seznam tujih terorističnih organizacij. Grozi mu do 20 let zapora. V torek se je že pojavil na sodišču, kjer so zanj odredili pripor. 

Pred hišo v Oklahoma Cityju, kjer naj bi 27-letnik z družino bival, že stoji tabla, da je objekt na prodaj. Novinarji AP so govorili tudi z žensko, ki naj bi bila žena prijetega Afganistanca, a zadeve medijem ni želela komentirati. 

Aretacija se je sicer zgodila ravno v času, ko je tudi FBI sam izrazil zaskrbljenost nad povečano nevarnostjo ekstremizma na ameriških tleh. "Boj proti terorizmu je še vedno prva prioriteta FBI in uporabili bomo vse svoje vire, da bomo zaščitili ameriško prebivalstvo," je priznal direktor FBI Christopher A. Wray.