Tujina

'Pregon Juliana Assangea je bil politično motiviran'

Strasbourg, 02. 10. 2024 18.41 | Posodobljeno pred 2 urama

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ustanovitelj WikiLeaksa Julian Assange je bil obravnavan kot politični zapornik, je ocenila Parlamentarna skupščina Sveta Evrope. V resoluciji, sprejeti v Strasbourgu, je poudarila, da je bil pregon Assangea politično motiviran. Izrazila pa je tudi bojazen, da bo imelo to zastrašujoč učinek na novinarje.

Parlamentarna skupščina Sveta Evrope (PS SE), ki jo sestavljajo izvoljeni predstavniki parlamentov 46 držav članic, v resoluciji pozdravlja izpustitev Juliana Assangea in dejstvo, da se je znova združil s svojo družino.

Ob tem poudarja, da ostaja globoko zaskrbljena zaradi nesorazmerno strogega ravnanja z Assangeom ter da se boji, da bodo ti ukrepi imeli odvračilni učinek in ustvarili vzdušje samocenzure pri novinarjih. Resolucija poziva tudi k reformi ameriške zakonodaje o vohunjenju in boljši zaščiti žvižgačev.

 Julian Assange
Julian Assange FOTO: AP

Islandska poslanka Thorhildur Sunna Aevarsdottir, ki je v PS SE pripravila poročilo o Assangeu, je v razpravi pred glasovanjem poudarila, da Julian Assange in njegov primer ustrezata definiciji političnega zapornika.

Objavil dokumente o ameriških vojnah v Iraku in Afganistanu

ZDA so svetovno znanega aktivista preganjale, ker je prek platforme WikiLeaks s pomočjo pripadnice ameriške vojske Chelsea Manning leta 2010 objavil množico dokumentov o ameriških vojnah v Iraku in Afganistanu.

Zadnja leta se je med bivanjem v zaporu na obrobju Londona boril proti izročitvi ZDA. Pred tem je še sedem let preživel v izgnanstvu na ekvadorskem veleposlaništvu v Londonu, dokler mu niso odvzeli azila in ga aprila 2019 zaprli. Sporazum o priznanju krivde z ameriškim pravosodnim sistemom mu je junija omogočil, da je zapustil Združeno kraljestvo in odpotoval na Saipan, ozemlje ZDA v Tihem oceanu, kjer ga je sodnik obsodil na zaporno kazen, ki jo je že odslužil v predkazenskem postopku. Nato se je vrnil v Avstralijo.

Assange je na torkovem zaslišanju v odboru za človekove pravice Sveta Evrope, svojem prvem javnem govoru po izpustitvi na prostost, dejal, da je na prostosti le zato, ker je priznal krivdo za opravljanje novinarskega dela.

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

jutri_pa_res
02. 10. 2024 21.19
Assange je izdajalec. Vsak novinar je odgovoren, da presodi, ali je prejeta informacija morda ukradena vojaška ali državna skrivnost in je ne sme pomagati razširjati notranjim izdajalcem. Brez vojaških in državnih skrivnosti pa ni vojske in tudi države ne. Pa tudi sicer 'tiha diplomacija' rešuje svet pred še več vojnami… In sedaj gre nekdo krasti in objavljati informacije, ki lahko poslabšajo mednarodne odnose in to zaradi lastne slave in/ali denarja… Takega tipa bi vsaka država vtaknila za rešetke, razen seveda raznih diktatur, tam z njimi ne izgubljajo časa.
borjac
02. 10. 2024 20.27
+1
'Pregon Juliana Assangea je bil politično motiviran', nemogoče same laži , ZDA so vendar demokratična pravna država , kakšni lažnivci da steber svetovne demokracije ZDA, lažno obtožujejo.
flojdi
02. 10. 2024 20.05
+2
Fregasto
02. 10. 2024 19.58
Še dobro, da imamo v Sloveniji svobodo govora.
Jon Bacek
02. 10. 2024 19.30
+4
Država z največ demokracije na svetu je želela za vedno utišati Assanga.