Tujina

Pred spopadom F-16 in Mig-31: kdo ima prednost?

Moskva/Kijev, 19. 07. 2024 18.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
N.V., M.V
Komentarji
0

Obeta se nova faza bitke za prevlado na ukrajinskem nebu. Ukrajina je tik pred – ali morda že med – dobavo bojnih letal F-16, ruska Združena letalska korporacija (UAC) pa je ruskemu ministrstvu za obrambo predala prvo serijo nadgrajenih in posodobljenih lovcev MiG-31. Vsi so že prestali preizkuse in so se napotili v stalne baze. V UAC so še poudarili, da imajo lovci zelo visoke bojne zmogljivosti. Tudi Ukrajina naj bi prejela letala z nekaterimi najnovejšimi modifikacijami. Katero letalo ima prednost?

Rusija je v zadnjih tednih v svojih bojih proti Ukrajini intenzivno uporabljala hipersonične rakete kinžal, zdaj pa morda želi razširiti floto nosilcev te oborožitve ali razširiti nabor letal za prestrezanja nasprotnikovih lovcev. V Ukrajino namreč prihajajo F-16.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Lani je imela Rusija tri eskadrilje letal MiG-31BM ali približno 90 aktivnih lovcev. Koliko posodobljenih lovcev je prispelo v letalske baze, za zdaj še ni znano. Dodatna serija je sicer lahko dober znak za ruske letalske sile. Mig-31 se je med vojno v Ukrajini izkazal kot eno najuspešnejših ruskih letal, predvsem po zaslugi raket dolgega dosega in sistema za odkrivanje ciljev.

Nova posodobljena ruska letala prihajajo sočasno z dobavo F-16 Ukrajini. Državni sekretar ZDA Antony Blinken je nedavno napovedal, da bodo Ukrajini poslali prvo serijo bojnih letal, prišla naj bi z Danske in Nizozemske. "Ta letala, ki bodo poleti letela na ukrajinskem nebu, bodo zagotovila, da se bo Ukrajina lahko še naprej učinkovito branila pred rusko agresijo," je dejal.

Vojaški opazovalci so sicer potrdili, da bi letala F-16 znatno okrepila obrambne in ofenzivne zmožnosti Ukrajine, vendar so hkrati ocenili, da ne gre za čudežno orožje in dobava verjetno ne bo pomenila zasuka v razmerju moči v zraku. Mnenja analitikov so deljena, skeptiki pa opozarjajo, da se F-16 ne bo mogel meriti z najsodobnejšimi ruskimi letali in protiletalsko obrambo, razen v primeru, če bodo letala opremljena s sodobnim radarjem, avioniko in raketami zrak-zrak AIM-120 dolgega dosega. 

Ruski MiG-31K z raketo Kh-47M2
Ruski MiG-31K z raketo Kh-47M2 FOTO: AP

MiG-31 in njegova najnovejša različica

Letalo MiG-31, ki je bilo ustvarjeno v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja kot zamenjava za MiG-25, je sicer počasnejše od svojega predhodnika, vendar ima bistveno večje zmogljivosti in večjo avtonomijo. Z uvedbo krepko modernizirane večnamenske različice MiG-31BM je letalo okrepilo svoje sposobnosti prestrezanja in povečalo svoj doseg.

Nadgradnja vključuje polnjenje goriva v zraku, nov radar in omrežno usmerjeno vodenje boja. Zaradi močnejšega ogrodja se je tudi njegova življenjska doba podaljšala z 2500 na 3500 ur letenja. MiG-31BM naj bi bil precej učinkovitejši od prejšnjih migov. Posodobljeni radar mu omogoča prepoznati zračne cilje do razdalje 400 kilometrov in lahko hkrati sledi 24 ciljem, od katerih jih lahko šest hkrati napade z raketami R-33S. 

Ima tudi večnamensko zmogljivost, saj lahko uporablja rakete zrak-zemlja, protiladijske in protiradarske rakete. Poleg tega se ponaša z novejšimi večnamenskimi zasloni, upravljanjem HOTAS in drugimi izboljšanimi zmogljivostmi. Letalo ima infrardeči sistem za iskanje in sledenje, ki prepoznava cilje na oddaljenosti 56 kilometrov. Nosi lahko rakete zrak-zrak dolgega dosega R-33 in rakete kratkega dosega R-73. Ima osem nosilcev, na katerih je možno namestiti do 9000 kilogramov bojnega tovora.

Sicer naj bi se letala MiG-31BM, če je vsaj delno verjetni uradnim podatkom ruskega ministrstva za obrambo in posrednim izjavam ukrajinskega letalskega poveljstva, izkazala za uspešna v bojih v zraku, saj naj bi sestrelila več ukrajinskih lovcev mig-29 in su-27, predvsem z uporabo rakete zrak-zrak R-37M dolgega dosega. Na nebu naj bi za zdaj delovala neovirano, saj lahko operirajo izven dosega ukrajinske protiletalske obrambe. 

Pa F-16?

Nizozemski obrambni minister Ruben Brekelmans je za ukrajinsko državno tiskovno agencijo Ukrinform nedavno dejal, da ukrajinske zaveznice vestno delajo na temu, da Kijev čim prej dobi letala F-16. Še vedno potekajo končno usposabljanje in vaje za ukrajinske pilote ter zemeljsko posadko, njihova prednostna naloga pa je nemoteno in zanesljivo vključevanje letal v zračne bojne operacije.

"Moram reči, da je to, kar so dosegli ukrajinski piloti, preprosto neverjetno. Nizozemski piloti potrebujejo več let, včasih tudi pet, da se naučijo upravljati F-16, ukrajinski piloti pa so to naredili v letu in pol," je komentiral za Kyiv Independent. Po napovedih naj bi se lovci in posadka F-16 najprej osredotočili na "operacije zračne obrambe" proti letalom, dronom in raketam ruskih zračnih sil.

A vendar se je tudi usposabljanje pilotov malce upočasnilo, predvsem zaradi slabega znanja angleščine nekaterih Ukrajincev in zelo omejenega števila pilotov in osebja v programih usposabljanja, ki jih vodijo predvsem ZDA. Zelenski je sicer junija dejal, da ima Ukrajina 30 pilotov, ki so pripravljeni in na voljo za usposabljanje, vendar je ZDA in zaveznicam težko usposabljati več kot dva ali tri pilote naenkrat, poroča ukrajinski časnik.

F-16
F-16 FOTO: Shutterstock

Kot poroča Kyiv Independent, ki se sklicuje na druge vire, naj bi od 6 do 12 letal F-16, dvakrat toliko usposobljenih ukrajinskih pilotov in približno 150 članov podpornega osebja lahko v prihodnjih tednih začelo z zračnimi operacijami v Ukrajini.

F-16 je namreč večnamensko letalo četrte generacije, namenjeno za zračne bitke in napade na zemljo, zato bi ga lahko poveljstvo ukrajinskega letalstva uporabljalo za napade na ruske baze, vojaške enote in celo vojaške ladje.

Letala F-16AM MLU, ki naj bi jih torej Kijev dobil od Danske, Nizozemske in Norveške, vključujejo številne posodobitve. Ponašala naj bi se z novimi naprednimi računalniki za nadzor ognja, sistemom za zbiranje podatkov in prepoznavanje letal JHMCS, ki daje letalu možnost streljanja na vse cilje, ki jih vidi pilot v kombinaciji z raketami AIM 120 AMRAAM in AIM-9X. 

Poleg tega naj bi imelo letalo F-16 še napredno orodje za prepoznavanje ciljev in usmerjanje orožja Sniper XR FLIR, podatkovno omrežje NATO Link-16, ki pilotu omogoča komunikacijo o razmerah v bojnem prostoru ter steklene pilotske kabine s tremi velikimi večnamenskimi barvnimi zasloni. Nekatera vsebujejo sistem z integriranim opozarjanjem na nevarnost in zmožnost iskanja, sledenja ter napadanja ciljev na zelo veliki razdalji. Vse te posodobitve pomenijo, da je F-16 bojno letalo 4.+ generacije, ki ima še avioniko, primerljivo z letali pete generacije, kot je F-35. 

Sicer bi Ukrajina, kot so dejali predstavniki ukrajinskih zračnih sil, potrebovala vsaj od 120 do 150 tovrstnih letal, da bi lahko zares kljubovala ruskim zračnim silam.