Tujina

Praga želi kulturnejše turiste: prepoveduje popivanje 'od šanka do šanka'

Praga, 15. 10. 2024 13.21 | Posodobljeno pred 2 urama

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Priljubljena turistična destinacija na Češkem naj bi kmalu prepovedala nočne obiske pubov, ki jih organizirajo potovalne agencije, t. i. pub crawls. S tem želijo od obiska odvrniti neotesane turiste in namesto njih privabiti bolj prefinjene obiskovalce. In medtem ko so številni spremembo pozdravili, pa vsi nad njo vendarle niso popolnoma navdušeni. Med njimi je seveda tudi glavni organizator večernih pivskih dogodkov v mestu.

Organizirani obiski pubov, t. i. pub crawls, bodo v češki prestolnici med 22. uro zvečer in 6. uro zjutraj kmalu prepovedani, so sporočile oblasti češke prestolnice. Podžupan Jiri Pospišil si namreč želi, da postane Praga kraj, v katerem je prednostna naloga "prefinjenost in spoštovanje skupnega javnega prostora".

Praški mestni svet je po poročanju BBC sporočil, da so svetniki potrdili amandma, ki omejuje "organizirano gibanje turistov od puba do puba, kar zlasti v središču mesta moti nočni red in mir". Odločitev so sprejeli zaradi hrupa, varnosti in čistoče. Množice pijanih turistov namreč negativno vplivajo tudi na ugled mesta, so zatrdili svetniki.

Pivske zabave v Pragi
Pivske zabave v Pragi FOTO: Shutterstock

Ob tem so poudarili tudi, da je vedenje turistov privedlo do prekomernega dela čistilnih in policijskih služb, kar je obremenilo mestna sredstva. Za izvrševanje prepovedi bo odgovorna policija.

Uradniki v osrednjem okrožju Praga One, večina katere je umeščena na Unescov seznam svetovne dediščine in kjer se nahaja veliko barov, so potezo mestnega sveta pozdravili. Vodja tega predela Terezie Radomerska je spremembo označila kot dobrodošlo, saj je prepričana, da bo zmanjšala negativne učinke, ki jih povzroča prekomerni hrup na ulicah.

S Times je spregovoril eden od prebivalcev tega najbolj obljudenega območja, Stepan Kuchta, ki je dejal, da je zaradi kroničnega nočnega hrupa trpelo tudi njegovo zdravje. In tudi Vaclav Starek iz češkega združenja hotelov in restavracij je pozdravil odločitev mestnega sveta. Meni, da sprememba ne bo vplivala na poslovanje. "Nikomur ne bo prepovedano obiskovati lokalov, le organiziranih dogodkov ne bo več," je dejal.

A vsi odzivi vendarle niso tako pozitivni. Glavni organizator tovrstnih zabav "od šanka do šanka" je namreč odločitev mestnega sveta označil za "populistično potezo, s katero želijo prikriti nesposobnost mestnega vodstva, da bi obravnavalo resnične težave, kot je na primer pomanjkanje policistov, ki bi lahko zagotovili nočni mir".

 

Po podatkih češkega statističnega urada je mesto z 1,3 milijona prebivalcev lani sprejelo okoli 7,4 milijona turistov. V preteklosti pa so mnoge turiste pritegnile čudovite zgodovinske značilnosti češke prestolnice in poceni pivo, ki je v nekaterih restavracijah in pubih lahko celo cenejše od ustekleničene vode.

Praga sicer ni edina, ki si z različnimi ukrepi prizadeva, da bi od obiska odvrnila neotesane turiste; številni med njimi prihajajo iz Združenega kraljestva. Lani je tako tudi Amsterdam sprožil kampanjo, s katero želi predvsem mlade Britance odvrniti od potovanja v nizozemsko prestolnico, kjer se predajajo svetu drog in alkohola.

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Bolcn
15. 10. 2024 15.27
+0
Evropa aka. prepoved na prepoved. Po svoboščinah smo verjetno že pod S.Korejo če bi vidli realno obojestransko sliko..
patogen
15. 10. 2024 14.57
+4
Čehi imajo najvišjo porabo alkohola na prebivalca na svetu. Sedaj bi pa to svojo svetovno znamenitost radi prepovedali, pa bili fini in kulturni?
brusilec
15. 10. 2024 14.50
+2
prav je.. enkrat se meja prekorači in če imaš možnkst boljše poti.. zakaj pa ne.. pa kaj ima folk sploh od tega da se napije do neprepoznavnosti.. ja, paše jim ker je napol zastonj na češkem, to je pa tudi to.. alkohol je pa itaq strup..
Bolcn
15. 10. 2024 15.44
-1
Kaj je še vse strup pa folk konzumira na polno. Če ti ne paše ga pač ne piješ, ostale pa pustiš, da delajo kar jim paše. Kje je tu problem?
mackon08
15. 10. 2024 16.11
brusilec če bi ti kdaj bil v Pragi ne bi pisal bedarije kot, da je na pol zastonj.
sapphireitaly
15. 10. 2024 14.50
-3
Pubcrawling je degeneracija cloveka
Pajo_36
15. 10. 2024 14.48
+2
Kot Kranjska Gora, radi bi vsi de so turisti do osmih v sobah, pa da zapravjo miljarde....seveda ja...
Anion6anion
15. 10. 2024 14.42
+8
Leta in leta so Prago propagirali kot eno prestolnic piva. Zdaj jim pa to ni več ok. ???