Tujina

Pozivi k miru na Bledu, protest in prevzem krmila VS ZN

Ljubljana, 07. 09. 2024 07.00 | Posodobljeno pred 8 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Nicol Vujović
Komentarji
40

V Sloveniji je bil začetek tedna pester. Odvijal se je namreč 19. blejski forum, gosti pa so nam postregli z odličnimi vizijami za prihodnost, mnenji o globalnih konfliktih in tehnoloških razmerah. Prispela je tudi Ursula von der Leyen, ki je po enem letu spet obiskala Črno na Koroškem. Da se je ime naše države pogosto pojavljalo v tujih medijih, se gre zahvaliti tudi dejstvu, da je Slovenija za en mesec prevzela krmilo Varnostnega sveta Združenih narodov. Žalovali pa so v Srbiji, saj je po dolgi bolezni preminil frontmen skupine Riblja Čorba, Bora Đorđević.

Slovenija je s septembrom za en mesec prevzela vodenje Varnostnega sveta Združenih narodov, kar pomeni, da bo drugič v zgodovini predsedovala najpomembnejšemu organu, ki je odgovoren za ohranjanje miru. In Slovenija nima lahkega dela, saj predsedovanje prevzema v času, ko je po svetu največ oboroženih spopadov po drugi svetovni vojni. A na dnevnem redu slovenskega predsedovanja se bodo znašle tudi razprave o Gazi, je povedal slovenski veleposlanik v Varnostnem svetu Samuel Žbogar.

Samuel Žbogar je postavil slovensko zastavo pred dvorano VS ZN.
Samuel Žbogar je postavil slovensko zastavo pred dvorano VS ZN. FOTO: OZN

No, in če Slovenija s svojimi mirovnimi vidiki nadaljuje tudi na domačih tleh. V nedeljo so na slovenski biser Bled prispeli mnogi prepoznavni obrazi iz sveta politike in prispevali svoj delček k reševanju številnim problematikam na svetu. Začel se je namreč 19. blejski strateški forum, pod naslovom "Svet vzporednih realnosti". Forum se je začel z nagovoroma zunanje ministrice Tanje Fajon in predsednice republike Nataše Pirc Musar, spregovorila pa sta tudi predsednice Evropske komisije Ursula von der Leyen ter prek video povezave generalni sekretar ZN Antonio Guterres

BSF
BSF FOTO: Aljoša Kravanja

Sledil je prvi panel, panel voditeljev – z udeležbo predsednikov vlad Slovenije, Hrvaške, Albanije in Srbije; Roberta Goloba, Andreja Plenkovića, Edija Rame in Miloša Vučevića.

Prva vrsta letošnjega panela voditeljev
Prva vrsta letošnjega panela voditeljev FOTO: Bobo

Foruma se je udeležila tudi Julija Navalna, vdova umorjenega ruskega protikorupcijskega aktivista Alekseja Navalnega, ki je prejela posebno nagrado, ki jo je izročil premier Golob. Predvsem pa je spregovorila o izzivih Rusije in izzivih mednarodne skupnosti, povezanih z Rusijo.

Julija Navalna
Julija Navalna FOTO: Aljoša Kravanja

A forum ni minil brez protestov. Govorci na protestu nevladnikov pred začetkom foruma so opozorili, da so vsi pozivi EU k prekinitvi nasilja Izraela nad Palestincem prazni, dokler ni konkretnih ukrepov. Poudarili pa so tudi dvoličnost, ki da jo z vabilom nekdanje izraelske zunanje ministrice Cipi Livni na Bled izkazuje slovenska vlada. Dogodek, ker vlada povabila Izraelki ni umaknila, so bojkotirali tudi v Levici.

Protest ob robu BSF
Protest ob robu BSF FOTO: Aljoša Kravanja
Protest ob robu BSF
Protest ob robu BSF FOTO: Aljoša Kravanja

In nekaj več kot leto dni po tem, ko je Koroško prizadela katastrofalna ujma, se je v Črno na Koroškem vrnila von der Leynova in se seznanila z odpravo posledic uničujočih poplav. "To je zame zelo čustven obisk," je dejala von der Leynova. "Živo se spominjam lanskih prizorov, podob uničenja, poplav, blata, ki je vse pokrivalo, nanosov ... Nočna mora! Spomnim pa se tudi nečesa drugega – čudovite solidarnosti ljudi, ki so stopili skupaj in ki sodelujejo pri obnovi. To je bilo res lepo videti."

Ursula von der Leyen in Robert Golob na Koroškem
Ursula von der Leyen in Robert Golob na Koroškem FOTO: Bobo
Ursula von der Leyen in Robert Golob na Koroškem
Ursula von der Leyen in Robert Golob na Koroškem FOTO: Bobo

A če smo v Sloveniji govorili o miru, pa to ni prišlo na vrsto v Ukrajini. Ruske sile so namreč napadle vojaško izobraževalno ustanovo v Poltavi, napad je terjal 51 žrtev, več kot 270 ljudi je bilo ranjenih, balistične rakete pa so povzročilo veliko škodo na objektu. Šlo je za enega najbolj smrtonosnih napadov na Ukrajino od začetka obsežne ruske invazije februarja 2022.

Reševalci na napadanem območju v Poltavi
Reševalci na napadanem območju v Poltavi FOTO: AP

Nič boljše ni bilo niti na Zahodnem bregu, izraelska vojska je tam namreč izvajala protiteroristično operacijo. Po več kot teden dni trajajoči vojaški operaciji, ki je za seboj pustila več deset žrtev in ogromno ruševin, so se izraelske sile v petek umaknile iz treh begunskih taborišč na okupiranem Zahodnem bregu, za seboj pa pustile ogromno ruševin. Po podatkih lokalnih zdravstvenih uradnikov je bilo v spopadih v Dženinu ubitih 21 od 39 Palestincev, po besedah izraelske vojske pa je bila večina med njimi borcev. Vendar spopadi niso terjali le življenja borcev, temveč so imeli uničujoče posledice tudi za civiliste.

Ruševine v Dženinu
Ruševine v Dženinu FOTO: AP

In med protestom proti vojni v Gazi v Köbenhavnu je danska policija aretirala znano okoljsko aktivistko Greto Thunberg. Pred tem so Švedinjo prijeli že na protestih na Nizozemskem, v Londonu in Nemčiji. 

Greta Thunberg na protestu proti vojni v Gazi
Greta Thunberg na protestu proti vojni v Gazi FOTO: AP

Znanja o varnosti in nujni pomoči nikoli ni preveč, še posebej ne v današnjih časih. Posebne policijske enote šestih držav so zato v Vadbenem centru Vinka Beznika v Gotenici izvedle mednarodno vajo posredovanja v primeru terorističnega napada ob prihodu vlaka na eni izmed železniških postaj.

Mednarodna vaja Policije v Gotenici
Mednarodna vaja Policije v Gotenici FOTO: Damjan Žibert

Na polovici tedna pa je območje nekdanje Jugoslavije presenetila vest, da je v UKC Ljubljana v 72. letu starosti umrl eden največjih rokerjev in pesnikov na Balkanu, Borisav Bora Đorđević. Umrl je zaradi kronične obstruktivne pljučne bolezni, zaradi česar so ga v ljubljanskem kliničnem centru priklopili na respirator. Njegova smrt je prizadela številne oboževalce, pa tudi njegove glasbene kolege. 'Bora' je bil znan tudi po kontroverznih izjavah, poleg velikih vsegeneracijskih hitov smo si ga v Sloveniji zapomnili tudi po nacionalistični izjavi o Slovencih. 

Bora Đorđević Čorba
Bora Đorđević Čorba FOTO: Miro Majcen

KOMENTARJI (40)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Julijann
08. 09. 2024 09.36
Zakaj se politiki obnašajo tako kontradiktorno.? Pa podobni so jim tudi tisti strasni zagovorniki zelenega planeta, ki dnevno frčijo po zraku. Bedno.
Robi nima jajc.
08. 09. 2024 11.00
Mekenzi
08. 09. 2024 09.11
+1
Oni pozivajo mir na svetu, pa podpirajo vojne po svetu, z orozjem in denarjem. 😭😭😭🇪🇺🇪🇺☠️☠️
NeXadileC
08. 09. 2024 08.55
+1
Poziv miru: Mi pozivaamooo, tralalala, celi dan in noč, tralalala.... 🎶
spoštovanje
08. 09. 2024 08.39
+4
saj smo že imeli nesposobne politike, ampak to kar imamo zdaj, je pa - kako že, blamaža na celi črti......kdaj so volitve
Glavni_Baja
08. 09. 2024 08.45
+1
Betuul
08. 09. 2024 08.45
Čudno da nisi ti veleum slo politike odspredi!
SlobodaNE
08. 09. 2024 08.37
Keri smo 😂😂😂
King Kralj
08. 09. 2024 08.27
+1
A to prav vidim na sliki onega sluzavca Pahorja, zasluznega za izginule milijarde pri tes 6 in se kje?
Stauffenberg
08. 09. 2024 08.16
+1
Ivanov prijatelj pa kar v supergah. Vsi skupaj niso vredni niti za eno pogreto sarmo.
ptuj.si
08. 09. 2024 08.23
-1
Delavec_Slo
08. 09. 2024 08.14
+3
Vi pa pozivate k miru, če pa podpirate vojne!
ptuj.si
08. 09. 2024 08.10
+1
V Sloveniji je vojna, da se menimo o miru?
Z O V
07. 09. 2024 21.50
+7
Najbolj smešno bo pa, da bo EU čez 7-10 let prosila Rusijo in Srbijo za pšenico, saj bodo sankcije tako uspešne, da bo po EU več lačnih kot zadovoljnih...
Z O V
07. 09. 2024 21.50
+3
patogen
07. 09. 2024 21.47
+1
Teh 10 ki jih je poslala Asta, z Ano Kučan na čelu, so že cel teden po portalih. Je to morda zaradi pirimka?
Ici
07. 09. 2024 21.42
+7
Kako lahko kdo na Bledu poziva k miru, če pa vsi tam prisotni podpirajo vojno, pošiljajo denar in orožje Ukrajini, podpirajo enostranske medijske informacije, podpirajo teroristične organizacije in se družijo z ZDA, ki je največji svetovni agresor? Kako lahko ti ljudje podpirajo mir? Pa saj to je smešno.
patogen
07. 09. 2024 21.48
-2
Levičarski poziv k miru ni poziv k miru, pač pa vodi v vojno in uničenje. Tako nas uči zgodovina.
setisfekšn
07. 09. 2024 21.42
-4
Sprašujem se kje je ta ruska moč in velesila medtem ko ukroti harajo po ruskem ozemlju in evakuirajo ljudi!putin kje si s svojim nakladanjem!
Z O V
07. 09. 2024 21.46
+7
Sprašuj se zakaj je kokainski poslal 12.000 vojakov v samomorilsko akcijo za ubijanje civilistov, ugrabitev civilistov za vojaške ujetnike, dokaz da lahko paralelno delujejo enako na Ruski teritoriju. Rusi jih vsak dan ubijejo 50-80 ukrajinskih vojakov, živi ne pridejo v iz Kurske oblasti. Za razliko od američanov ki so mislili da bo Putin odpoklical 250.000 vojakov za Kursk 🤣🤣🤣 strategija zahoda je v zatonu 😂😂😂 EU je pred razpadom v USA pa nihče ne bo zmagal, ker se pripravlja državljanska vojna... Zahod je zvisel....
Z O V
07. 09. 2024 21.48
+3
Kam peljejo hitlerjevi generali 4 rajh oz. EU 😂😂😂
Kemah
07. 09. 2024 21.19
+2
Totalna blamaža in invalidnost!nobene inspiracije,nobenega gospodarskega načrta za preboj..eno samo lulanje proti vetru in samohvala...po gostih sodeč je pa levajzerjem uspelo in so nas potisnili nazaj na balkan...Bled je preplemenito ime za ta komunistični zbor...drugo leto se preimenujte v strateški forum Velenje ali Hrastnik al pa kar Fužine 2.0
Z O V
07. 09. 2024 21.38
+1
Fužine ne omenjaj, smo proti vojni in za Rusijo, ne pozabljamo zgodovine za pest dolarjev jn par haburgerjev z koka-kolo... Fužine so zakon, Fužine so na pravi strani zgodovine, za razliko od ostalih politikov ki so hlapci v lastni državi...
SREBRNIBREG.
07. 09. 2024 21.15
+6
Tako pokvarjene svetovne politike ni bilo od časa izpred druge svetovne vojne kot je sedaj spet. Tu gobezdajo o miru v UA pa pošiljajo na tisoče ton orožja ter milijarde evrov za nadaljevanje vojne namesto, da bi vsi skupaj tako evropejci kot ukrajinci spoštovali sporazummiz Minska, da vojne ne bi bilo. Ampak mir več ni v interesu ameriške vojaške industrije katere hlapci so evropski politiki razen Orbana in Fica.
Stauffenberg
07. 09. 2024 21.13
+5
Druga liga, ki si domišlja, da o nečem odloča.
Betuul
07. 09. 2024 21.11
+3
Protestnikov za mir na Palestinskem in proti Banditom na Palestinskem je bilo premalo na Bledu!!! Z ozirom na forum BSF
Bogo30
07. 09. 2024 21.10
+6
Bleferji bleferjev prve klase.
Pikaponca
07. 09. 2024 21.09
+8
Mislim, da se je najbolj izkazala Slovenija največji hujskač, podpornik vojne s 250 milijoni, tanki, oklepniki ni da ni sedaj se pa slini ker zadeve ne gredo tako kot so širitelji sovraštva z Tanjo Fajon na čelu želeli. Slovence ste postavili na stran Ukrajine Ruse izdelali za sovražnike nas osebno pa za cilje če zadeva eskalira..SMRT FAJONIZMU IN GNILOBIZMU..
2fast4
07. 09. 2024 21.03
+3