Tujina

Poziv voditeljev članic EU in zalivskih držav: 'Takojšnja prekinitev ognja v Gazi'

Bruselj, 16. 10. 2024 21.23 | Posodobljeno pred 2 urama

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Voditelji držav članic EU in zalivskih držav so na prvem skupnem zasedanju v Bruslju, ki je potekal v senci zaostrovanja razmer na Bližnjem vzhodu, pozvali k prekinitvi ognja v Gazi in Libanonu. Zavzeli pa so se tudi za celovit, pravičen in trajen mir v Ukrajini ob upoštevanju načel ustanovne listine Združenih narodov.

Voditelji članic EU, med njimi premier Robert Golob, in šesterice članic Sveta za sodelovanje zalivskih držav (GCC) so v danes sprejeti skupni izjavi pozvali k spoštovanju resolucije Varnostnega sveta Združenih narodov, ki vključuje predlog za končanje vojne v Gazi v treh fazah.

"Pozivamo k celovitemu izvajanju resolucije VS ZN 2735, vključno s takojšnjo, popolno in celovito prekinitvijo ognja," piše v izjavi.

Katarski premier Mohamed bin Abdulrahman bin Jasim al Tani je sicer pojasnil, da v pogajanjih med Izraelom in palestinskim islamističnim gibanjem Hamas, v katerih posreduje njegova država, že približno tri oziroma štiri tedne ni bilo nobenih pogovorov. "Vrtimo se v krogu, na obeh straneh je tišina" je povedal na novinarski konferenci po vrhu.

Vrh Evropske unije in zalivskih držav
Vrh Evropske unije in zalivskih držav FOTO: AP

Voditelji so se poleg tega zavzeli za izpustitev talcev, ki jih je Hamas zajel med vdorom v Izrael pred enim letom, ter izmenjavo palestinskih zapornikov. Prav tako je treba po njihovem mnenju zagotoviti takojšnjo in neovirano razdelitev humanitarne pomoči civilistom v palestinski enklavi.

Poudarili so zavezanost uresničitvi pravice Palestincev do samoodločbe v okviru rešitve dveh držav, pri čemer bi Izrael in Palestina sobivala v miru v okviru meja iz leta 1967. Vrh EU-GCC je obenem izrazil zaskrbljenost zaradi nedavne nevarne zaostritve razmer v Libanonu, ki je po Tanijevih besedah še otežila pogajanja o prekinitvi ognja v Gazi.

Voditelji EU in zalivskih držav so pozvali k okrepitvi mednarodnih in regionalnih naporov za dobavo humanitarne pomoči Libanonu, pa tudi k takojšnji prekinitvi ognja v spopadih med izraelsko vojsko in proiranskim šiitskim gibanjem Hezbolah.

"Pozivamo tudi k zadržanosti, umiritvi napetosti in preprečitvi razširitve konflikta na širšo regijo," so še zapisali. Poudarili so potrebo po izvajanju resolucije VS ZN 1701. Ta med drugim poziva k popolni prekinitvi sovražnosti med Izraelom in Hezbolahom ter umiku izraelskih sil iz Libanona. Hkrati na jugu države predvideva prisotnost zgolj libanonske vojske in mirovne misije ZN Unifil.

Zaostrovanje razmer na Bližnjem vzhodu je bilo v ospredju današnjega vrha voditeljev članic EU ter Bahrajna, Katarja, Kuvajta, Omana, Savdske Arabije in Združenih arabskih emiratov, ki sestavljajo GCC.

Razpravljali tudi o ruski invaziji na Ukrajino

V okviru razprave o geopolitičnih razmerah so govorili še o ruski agresiji na Ukrajino. V skupni izjavi so v skladu z več resolucijami Generalne skupščine ZN pozvali k čimprejšnjemu celovitemu, pravičnemu in trajnemu miru v Ukrajini v skladu z načeli ustanovne listine ZN.

Spomnili so, da ena od teh resolucij zahteva tudi takojšnji, popolni in brezpogojni umik ruske vojske z ukrajinskega ozemlja. "Ponovno potrjujemo zavezanost suverenosti, neodvisnosti, enotnosti in ozemeljski celovitosti Ukrajine v okviru njenih mednarodno priznanih meja, vključno s teritorialnimi vodami," so zapisali.

Po besedah visokega zunanjepolitičnega predstavnika EU Josepa Borrella danes dogovorjena izjava predstavlja "pomemben mejnik" v odnosih in nov okvir za okrepitev sodelovanja. Pri tem je izpostavil trgovino in naložbe, energetiko, boj proti podnebnim spremembam, regionalno varnost ter stike med ljudmi.

Naslednje vrhunsko zasedanje EU-GCC bo potekalo leta 2026 v Rijadu v Savdski Arabiji.

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Delavec_Slo
16. 10. 2024 21.59
+1
A tja so se vsi pripeljali z el.avti? Res je bilo nebo nad slo zadnje dni fajn počrtano pa več letal je šlo na sever kot ponavadi aja to pa ni onesnaževanje ne ne!
Delavec_Slo
16. 10. 2024 21.54
+1
Ja ja bo ja, glede na onesnaževanje, a so tanki in one vse naprave na elektriko, ker cela eu gre na elektriko, aja, a pol se bo zeleni z zoeti pa konami pa teslami tam vozu!