Tujina

Požar uničil zgodovinsko mesto v Kanadi: 'Divjala je prava pošast'

Jasper, 26. 07. 2024 14.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Ogromni gozdni požari so opustošili in uničili skoraj polovico zgodovinskega kanadskega mesta Jasper, gasilci pa se še kar borijo z ognjem in skušajo rešiti čim več zgradb. Požari so namreč v provinci Alberta pokosili cele ulice, kjer so nekoč stale hiše, pa so zdaj ostale le še ruševine. Tudi v Britanski Kolumbiji je na stotine aktivnih požarov, gori pa tudi v zahodnih ameriških zveznih državah, med drugim v Kaliforniji in Utahu.

Še najbolj poškodovano pa je gorato območje v provinci Alberta, ki je sicer izjemno priljubljena turistična točka, evakuirati pa se je moralo približno 20.000 turistov in 5000 prebivalcev. Iz nacionalnega parka Jasper so v četrtek zvečer sporočili, da je do sedaj zgorelo že približno 36.000 hektarjev zemljišč, a da sosednje skupnosti niso ogrožene. Prizadevanje za omejitev požarov je oteževal še močan veter in dim. 

Škoda je ogromna, je dejala tudi premierka Alberte Danielle Smith in dodala, da je bilo uničenih od 30 do 50 odstotkov stavb. "Ni mogoče zanikati, da je to najhujša nočna mora za vsako skupnost," je dejala. Park Jasper je namreč številnim predstavljal "vir ponosa", piše BBC. Skupnost je v veliki meri odvisna od turizma, ki je najbolj cvetoč prav v parku, vsako leto ga namreč skupaj s parkom Banff obišče približno 2,5 milijona ljudi.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

V mestu so bile motene tako železniške, telefonske in energetske storitve, pogoreli so tudi hoteli. V nacionalnem parku je dopustovala tudi novinarka BBC-ja, ko so začeli divjati požari. V naglici so zapustili mesto. "Smo eni od zadnjih, ki smo videli park v vsej svoji lepoti, še dolgo bo trajalo, preden si bo opomogel," je poudarila.

Na pomoč je bilo napotenih na stotine gasilcev, vendar tudi to ni bilo dovolj, da bi omejili zastrašujoč požar. Obseg škode prav tako še ni znan, a pričakuje se, da bo škoda enormna. Pierre Martel, vodja nacionalnega programa za upravljanje požarov v kanadskih parkih, je dejal, da je požar izbruhnil zaradi strel, v sredo zvečer pa se je zaradi vetra še povečal. "Takrat je bil že prava pošast," je pojasnil. "V naši "škatli z orodjem" nimamo nobenega orodja, da bi se spopadli s tako pošastjo." Plameni so marsikje dosegali tudi več 100 metrov v višino, v zelo kratkem času pa so se razširili čez mesto in park.

Albertski minister za javno varnost, Mike Ellis, je pojasnil, da je bil sprva požar oddaljen okoli pet kilometrov od Jasperja, a so ga vetrovi v manj kot 30 minutah potisnili skoraj do mesta. "Vsak gasilec vam bo povedal, da ne morete storiti skoraj ničesar, če se na vas zgrinja takšen val plamenov," je dodal.

Gre za še eno leto težkih razmer v provinci Alberta, ki ji požari niso neznanka. Lani je med 1. marcem in 31. oktobrom pogorelo rekordnih 2,2 milijona hektarjev površin. 

Požari grozijo tudi drugje po Kanadi in ZDA

V Britanski Kolumbiji, provinci, ki na zahodu meji na Alberto, je več kot 400 aktivnih požarov, izdanih pa je bilo več deset ukazov za evakuacijo. Tudi ZDA je ni odnesla prav zlahka, več kot 3000 ljudi je moralo zapustiti svoje domove v zvezni državi Kalifornija zaradi požara, ki še naprej nenadzorovano divja. 

Z gozdnimi požari se spopadajo tudi države Oregon, Montana in Utah. 

  • MERCATOR zivalice
  • ŽAN
  • ŽIGA
  • ROK
  • VESNA
  • SAŠA
  • BRUNO
  • LIZA

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

janezkranjski007
26. 07. 2024 18.10
Na delu orozje direktno usmerjene energije,kot na hawaijh
schrodingerScat
26. 07. 2024 18.01
Zgodovinsko…zgradili so ga domorodci?
Arguss
26. 07. 2024 17.11
Hawaii 2,3,4 ......
ZDA teror
26. 07. 2024 16.26
-3
To ni nič v primerjavi z migranti in levičarji
Delavec_Slo
26. 07. 2024 16.13
+2
Pri nas imamo tudi pošast ki vse uničuje pred sabo v obliki ptiča