Tujina

Požar pri Šibeniku pod nadzorom, ponoči na terenu 140 gasilcev

Šibenik, 14. 07. 2023 08.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
K.K., N.V.
Komentarji
1

Požar, ki je izbruhnil pri Šibeniku, so ponoči ukrotili, je potrdil poveljnik šibeniško-kninske gasilske enote Darko Dukić. Ponoči se je požar sicer ponovno razširil, a ga je okoli 140 gasilcev z 51 vozili uspelo spraviti pod nadzor. Velike težave je povzročal tudi veter, zaradi katerega se je ogenj hitro širil. Evakuirali so več ljudi, med njimi naj bi bila tudi družina iz Slovenije. Sicer pa je avtocesta spet odprta za ves promet, prav tako so priklopili elektriko.

"Zjutraj je bilo stanje bistveno boljše. Nenadzorovanega ognja ni, požar pa skušamo dokončno pogasiti," je za hrvaško tiskovno agencijo Hina povedal poveljnik gasilcev Darko Dukić. V petek zgodaj zjutraj sta se sicer na požarišče vrnila tudi dva kanaderja, gašenje poteka predvsem na območju Šparadića.

Tudi notranji minister Davor Božinović je potrdil, da je požar pri Grebaštici v Šibeniško-kninski županiji pod nadzorom, gasilci pa sanirajo robove požarišča, da požar ne bi znova izbruhnil. "Šlo je za resno situacijo, glede na to, da je vse skupaj dodatno zapletel orkanski jugo," je dejal minister in dodal, da si je zjutraj ogledal polje pri Grebaštici.

Ocenil je, da je šlo pri gašenju požara pri Grebaštici za dobro vodeno akcijo vseh sestavnih delov sistema domovinske varnosti. "Ves čas se pripravljamo in se zanašamo na izkušnje, znanje in predanost hrvaških gasilcev in pripadnikov civilne zaščite ter na učinkovitost naših gasilskih zračnih sil," je dejal Božinović.

Hrvaška gasilska zveza (HVZ) je sporočila, da so bili pri gašenju požara poškodovani štirje gasilci, ki so jih oskrbeli.

Avtocesta je ponovno odprta

Kot poroča Index.hr, je od četrtka zvečer na tem delu ponovno odprta jadranska magistrala, prav tako so ponovno priklopili elektriko.  

Sicer pa še vedno poteka popravilo optičnega kabla, ki je bil poškodovan v požaru, zato marsikomu ne deluje mobilno omrežje.  

Po prvih ocenah je zgorelo okoli 600 hektarjev površine. Ogenj je zajel hiše v Grebaštici, zgorelo je več avtomobilov, požar pa je ogrožal tudi vasi v zaledju Primoštena, poroča Index.hr.  

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Požar se je malo po 11. uri vnel na območju Grebaštice, močan veter pa ga je razširil na Šparadić, Kalin in hrib Jelinjak.

Poleg županijskih gasilcev so bili prisotni tudi pripadniki Državne intervencijske enote Splitsko-dalmatinske in Zadrske županije, ki so požar gasili s pomočjo letalskih sil – treh kanaderjev in dveh air tractorjev. 

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

flojdi
14. 07. 2023 13.53
+1