Tujina

Posodobljen ruski 'želvji tank' s posteljo za vojake

Moskva , 24. 08. 2024 17.40 | Posodobljeno pred 19 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Stalna prisotnost dronov nad vojnimi območji je tako ukrajinsko kot rusko stran spodbudila, da svoje sile na tleh dodatno zaščitijo. Ena od zadnjih zanimivejših prilagoditev je kovinska konstrukcija na vrhu ruskega tanka T-80, ki se ga je prijel vzdevek 'želvji tank'. Dodelali so tudi notranjost, kamor so dodali zložljivo posteljo.

Ruska državna televizija je objavila videoposnetek 'posodobljenega' tanka T-80. Rusi so mu namreč dodali nekakšno oklepno lupino, ki spominja na želvo s štrlečo glavo, zato je tank dobil vzdevek "želvji tank". 

V videoposnetku ruski vojak med hojo po tanku pokaže tudi zložljivo kovinsko posteljo. Postelja je sicer pritrjena na eno od stranic, na njej pa naj bi lahko vojaki med bojem počivali, so povedali ob predstavitvi. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Tank je obdan tudi s kovinskimi stranicami, na prednjem delu pa je nekakšna železna zavesa iz verig in žic. Nova pridobitev naj bi služila predvsem kot zaščita pred nevarnostjo, ki vojakom preti iz zraka. 

Kje in kdaj je posnetek nastal, ni točno znano. Še en posnetek tanka z dodatnim oklepom je sicer delilo tudi rusko obrambno ministrstvo in po poročanju Business Insiderja, je posnetek nastal nekje v okolici Donecka. 

Tako ukrajinska kot ruska stran se sicer zavedata nevarnosti, ki jo predstavljajo napadi brezpilotnih letal. Zaradi svoje majhnosti jih operaterji namreč lahko usmerijo direktno skozi majhne lopute tankov, kamor odvržejo bombo ali sami eksplodirajo. 

Že pred časom so tako zaokrožile fotografije 'oklepnih kletk', ki so predstavljale grobo zasnovo novih zaščit za tanke. Od takrat je oklep postal veliko bolj dodelan in čeprav se zdi, da ponudi zaščito vojakom pred droni, pa so tanki s takimi zaščitami na bojišču tudi bolj vidni in posledično bolj ranljivi.