Tujina

Poskus atentata: domnevni napadalec ostaja v priporu

Miami, 16. 09. 2024 07.12 | Posodobljeno pred dvema dnevoma

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
M.S., STA, A.K., N.V.
Komentarji
332

Devet tednov po tem, ko je bil na predvolilnem shodu v Pensilvaniji ustreljen v uho, je bil nekdanji predsednik ZDA Donald Trump znova tarča poskusa atentata. Incident se je zgodil na golf igrišču na Floridi, nedaleč od Trumpove rezidence Mar-a-Lago. Trump v dogodku ni bil poškodovan, osumljenca pa je policija prijela. Osumljenec naj bi se v Trumpovi bližini nahajal že 12 ur, preden ga je opazila tajna služba.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Nov poskus atentata
    02:54
    Iz 24UR: Nov poskus atentata
  • Iz SVETA: Drugi poskus atentata na Trumpa
    03:04
    Iz SVETA: Drugi poskus atentata na Trumpa

Moški se je skril v grmovju ob ograji Trumpovega igrišča za golf v West Palm Beachu in čakal, da se prikaže Trump, ki je takrat igral golf z donatorjem in prijateljem Stevom Wilkoffom. Agent tajne službe, ki je bil v izvidnici, je opazil puško in s kolegi začel streljati.

Osumljenec je pobegnil z avtomobilom in za seboj pustil polavtomatsko puško ter kamero GoPro, poroča televizija NBC, ki navaja tajno službo. Slabe pol ure kasneje so ga ustavili na avtocesti I-95 in ga brez težav aretirali. Beg z igrišča za golf so opazile priče, ki so fotografirale njegov avtomobil in informacije predale policistom.

Puška in nahrbtnik osumljenca ob ograji golf igrišča.
Puška in nahrbtnik osumljenca ob ograji golf igrišča. FOTO: Profimedia

FBI je po dogodku sporočil, da vodi preiskavo očitnega poskusa atentata na Trumpa. Zvezni tožilec okrožja Palm Beach Dave Aronberg je na televiziji MSNBC dejal, da bo osumljenec za tokratni napad najverjetneje obtožen poskusa atentata, čeprav, kot kaže, ni sprožil strela.

Kot so povedali na novinarski konferenci, je trenutno stopnja varnosti v Mar-a-Lagu najvišja. Šerif okrožja Ric Bradshaw je dodal, da so agenti tajne službe zaprli cesto do Trumpovega igrišča za golf.

Posebni agent FBI, Jeffrey Veltri, ki vodi terenski urad v Miamiju, je na konferenci poudaril, da preiskovalci to dejanje obravnavajo kot "izjemno resno zadevo in so odločeni zagotoviti odgovore na vprašanje, kaj je pripeljajo do tega poskusa atentata". Kot je dodal, se je osumljenec ob aretaciji skliceval na pravico do odvetnika. Poleg tega trenutno poteka intenzivna preiskava, potekajo tudi številni razgovori, vključno s pričami na Floridi ter prijatelji in družino osumljenca.

Gre sicer že za drugi tovrstni poskus atentata v dveh mesecih. Julija je na predvolilnem zborovanju v Pensilvaniji na Trumpa streljal napadalec, ki so ga ustrelili agenti tajne službe. 

Donald Trump, ki se bo novembra na volitvah potegoval za drugi mandat v Beli hiši, se je po incidentu na svojem omrežju Truth Social zahvalil tajni službi in lokalnim organom pregona. "Delo, ki je bilo danes opravljeno, je bilo absolutno izjemno. Zelo sem ponosen, da sem Američan," je zapisal. "Vsem bi se rad zahvalil za skrb in dobre želje bil je vsekakor zanimiv dan," je dodal. 

Domnevnega napadalca na Trumpa obtožili zaradi posedovanja orožja

Zvezni tožilci v ZDA so 58-letnega Ryana Routha, ki je bil v nedeljo vpleten v domneven poskus atentata na predsedniškega kandidata Donalda Trumpa na njegovem igrišču za golf na Floridi, danes obtožili posedovanja orožja z izbrisano serijsko številko, poročajo ameriški mediji. 

Domnevni osumljenec, Ryan Wesley Routh.
Domnevni osumljenec, Ryan Wesley Routh. FOTO: Profimedia

Zvezna policija FBI je v nedeljo sporočila, da incident obravnava kot nov poskus atentata na bivšega predsednika ZDA, Routha pa v prihodnje čaka še več obtožb, poroča ameriški medij CNN. Za zdaj ostaja v priporu, ker je imel kot nekdanji obsojenec za kaznivo dejanje pri sebi orožje z izbrisano serijsko številko.

Routha so sicer doslej večkrat aretirali in obravnavali na sodiščih v več zveznih državah v ZDA, med drugim je bil večkrat obtožen kraje blaga, so policisti povedali na tiskovni konferenci. FBI naj bi že leta 2019 prejel namig, da ima Routh orožje, je dejal Veltri.

 Ameriški mediji poročajo, da je odločen podpornik Ukrajine in je Trumpa večkrat kritiziral na družbenih omrežjih zaradi njegovega odnosa do ruske agresije, francoska tiskovna agencija AFP pa je z njim leta 2022 opravila intervju v Kijevu, kamor je odpotoval, da bi sodeloval v vojni proti Rusiji.

Agenti FBI so Routha na Floridi prijeli v nedeljo zgodaj popoldne po lokalnem času, ko so v grmovju ob robu Trumpovega igrišča za golf opazili cev puške in začeli streljati, osumljenec pa je pobegnil, vendar so ga kasneje ujeli na avtocesti.

Kdo je osumljenec?

Policija je sporočila, da se osumljenec brani z molkom. Ameriški mediji poročajo, da gre za 58-letnega Ryana Wesleyja Routha, gradbenika, ki je živel na Havajih, na družbenih omrežjih pa je bil oster kritik Trumpa. V preteklosti ga je policija že obravnavala. Med letoma 2002 in 2010 je bil v Severni Karolini obtožen in obsojen več kaznivih dejanj, med drugim zaradi upiranja aretaciji, nošenja orožja in posedovanja ukradenih stvari, poroča BBC. 

Leta 2023 je Routh v intervjuju za New York Times povedal, da aktivno pomaga novačiti tuje borce za vojno proti Rusiji v Ukrajini. Za boj na strani Ukrajine je skušal pridobiti tudi afganistanske vojake, ki so pobegnili pred talibani. Takrat je dejal, da naj bi zanimanje izrazilo na desetine vojakov in da jih namerava preko Pakistana in Irana pripeljati v Ukrajino.  Tudi sam se naj bi skušal podati v boj, a ga naj bi ukrajinska vojska zavrnila zaradi starosti in pomanjkanja vojaških izkušenj. 

Varnost okrog Trumpa 'omejena' 

Republikanski guverner Floride Ron DeSantis je dejal, da bo preiskavo vodila tudi njegova vlada, ker da ima javnost pravico izvedeti, kako se je lahko atentator približal Trumpu na le nekaj sto metrov. Šerif okrožja Palm Beach Ric Bradshaw je sicer pred tem pojasnil, da Trump ni več predsednik in je varnost okrog njega omejena.

"Če bi šlo za predsednika ZDA, bi tajna služba zaprla širše območje okrog igrišča za golf," je novinarjem povedal šerif in zatrdil, da je bilo varovanje povsem ustrezno in v skladu z razpoložljivimi viri.

Predsednika ZDA Joeja Bidna in podpredsednico Kamalo Harris so obvestili o incidentu. "Kot sem že velikokrat dejal, v naši državi ni prostora za politično nasilje ali nasilje nasploh. Svoji ekipi sem naročil, da tajni službi zagotovi vse potrebno za varnost nekdanjega predsednika," je sporočil Biden in izrazil olajšanje, da Trump ni bil poškodovan. Podobno je v posebni izjavi sporočila tudi Harrisova.

Zelenski in Starmer obsodila poskus atentata na Trumpa

Za politično nasilje ni prostora nikjer na svetu, je v odzivu na nedeljski poskus atentata na ameriškega predsedniškega kandidata Donalda Trumpa danes dejal ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. Podobno je v odzivu poudaril tudi britanski premier Keir Starmer. V Kremlju medtem dogodek razumejo kot znak zaostrovanja kampanje v ZDA.

"Dobro je, da je bil osumljenec za poskus atentata hitro prijet. To je naše načelo: vladavina prava je najpomembnejša in za politično nasilje ni prostora nikjer na svetu," je na omrežju X zapisal Zelenski ter Trumpu in njegovi družini zaželel vse najboljše.

Britanski premier Starmer je zaskrbljenost nad dogodkom izrazil med obiskom v Rimu, kjer se bo danes s kolegico Giorgio Meloni pogovarjal zlasti o nezakonitih migracijah. Kot je dejal, je pomembno, da voditelji dajo jasno vedeti, da nasilje nima mesta v političnem procesu.

V Kremlju medtem poskus napada na Trumpa razumejo kot znak, da se kampanja pred novembrskimi predsedniškimi volitvami v ZDA zaostruje. "Vidimo, kako napete so razmere tam, tudi med političnimi tekmeci - politični boj se stopnjuje," je v izjavi povedal tiskovni predstavnik Dmitrij Peskov.

Dodal je, da v Moskvi sicer dogajanje na drugi strani Atlantika pozorno spremljajo, vendar se vanj niso in ne bodo vmešavali, poročajo tuje tiskovne agencije.

KOMENTARJI (332)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

dannyer
16. 09. 2024 21.10
+3
med tem demorkati z MSm še naprej polnijo z nevarnimi slogani laži in hujskajo svoje da ga je treba ustaviti. govorijo drugim na j zmanjšajo retoriko??? demokrati so stranka elit vojaškega kompleksa in avtokracije.
Petur
16. 09. 2024 21.06
+2
se zdi da ga zares mislijo likvi di ra ti,ker ne igra ameriške igre,vsekakor posebno z Ukrajino..
real....
16. 09. 2024 21.03
+2
In ta napadalec misli,da je frajer al kaj?!
M_teoretik
16. 09. 2024 21.02
+0
Zgleda, kot da se je začel odprt lov na Trampa!?
SREBRNIBREG.
16. 09. 2024 21.04
+3
Ukrorajh ima očitno tudi v Ameriki svoje lovke.
SREBRNIBREG.
16. 09. 2024 21.01
+5
Ti podporniki ukrorajha so zlo vsega sveta. Od Evrope do Amerike.
300 let do specialista
16. 09. 2024 20.39
+5
Zanimivo, kako MSM novico objavljajo čisto "btw", kot bi se planiral atentat na lastnika neke pekarne,...če bi bila potencialna žrrev Kamela, bi 14 dni poslušali o "besesah podpore voditeljev aveta", o "neomajani enotosti" o "zgroženih politikih", Tanja bi bila popolnoma "zaskrbljena", Von der Krava bi verjetno "najostreje obsodila" poskus atentata...ker je pa Trump,..ni reakcije.
300 let do specialista
16. 09. 2024 20.37
+3
Satanisti ne gre vam, Trumpa kot kaže ščiti večja, višja sila...
Balki36
16. 09. 2024 17.51
+5
Kdor je za mir je ogrozen....pa to
Zmaga Ukrajini...
16. 09. 2024 18.36
-6
Maxx365
16. 09. 2024 19.15
-5
Posebej nekdo, ki je izjavil, da bo vzpodbudil Putina naj napade Evropo 😂
SREBRNIBREG.
16. 09. 2024 21.02
+3
Če Evropa lahko napada Putina pa naj on še njo.
brusilec
16. 09. 2024 15.16
-7
Trumpln lahko igra kolikor če, ma ga ne reši nič več.. našeškala ga bo obarvana deklica, pp nagi riti, še plenico mu bo slekla
bohinj je zakon
16. 09. 2024 15.05
+9
Trampa ščiti vesolje.
Iqos
16. 09. 2024 14.52
-6
Tale si tud sam metke pošilja.
First Last
16. 09. 2024 14.26
-9
Kaj mu bo pa torba ce ima pusko, pa sej zasvicu ful. Dejdej kdo vrjame temu trumpu, ta je bil en trampov placanc, brez prihodnosti sedaj bo njegova familija obogatela, trump. pa si se tako oglasuje
JAZsemTI
16. 09. 2024 14.04
+13
Demokrati nimajo denarja za profesionalce.
son?ek11
16. 09. 2024 14.01
-4
A,bla, bla, bla.....voda mu teče v grlo... poznamo mi te forenzične!! Saj baje pri nas tudi "grozijo " enemu od SLS, pa porivanje po štengah,pa metki po pošti..........
son?ek11
16. 09. 2024 14.02
-5
medŠihtom
16. 09. 2024 13.57
+1
evo entertainment laufa, ovčke pa veselo blejajo ker je kao neka nova fora zunaj. hahahahahahahahaha.
tornadotex
16. 09. 2024 13.55
-10
A še kar lezejo za rumenoglavim,itak je že odpisan.Njemu ni potrebno atentata.Ženska bo pomedla z njim .
bu?e24 1
16. 09. 2024 14.05
-3
Ženske pojo pometle evropo metla bo pa putin sam da ga prime za štil
bazilika555
16. 09. 2024 14.52
-3
nestabilen
16. 09. 2024 13.26
+15
Ne mores verjet kolk nizko je padla Amerika,na ustrelitev pozivajo kar na TV ki z veseljem prikaze ljudi z zeljo da se Trump ubije.Demokrati ne skrivajo nic.
Zgubica Ukrajini...
16. 09. 2024 13.31
+6
Skrajni čas za državljansko vojno, da se počisti z demokratskimi tirani.
Zmaga Ukrajini...
16. 09. 2024 14.08
-10
Samo navijač
16. 09. 2024 13.09
+16
Nobeden od voditeljev ni podal izjave glede atentata na g. Trumpa?? Zelo čudno.
Zgubica Ukrajini...
16. 09. 2024 13.27
+11
Saj. Da se to zgodi Kamali bi pa cel teden poslušali kako so Tanja, Nataša in Robi zaskrbljeni.
Maxx365
16. 09. 2024 19.17
-4
asdfghjklč
16. 09. 2024 12.58
-17
Trumpeta nima sreče ... Ne more delati za ruse v ZDA ... to je tako, ko tako podlo pri američanih, kot da bi pedofilu dovolil svojega otroka ... ne gre ... Rusija in ZDA sta smrtni sovražnici že od konca ww2, in Trump hoče zdaj igrati istega kmeta kot putler, ter mu segati v roko in delati vse kontra, za kar se američani borijo proti rusiji že od začetka hladne vojne ... Hitro bo likvidiran ... Imaš take patrone po zda, da ne rabijo biti niti vohuni CIE, KGBja itd ... Dovolj, da se enemu hašišarju spipa, ki ima doma poln arzenal pušk in gre na juriš ...
Zgubica Ukrajini...
16. 09. 2024 13.25
+12
Smrti sovražnik si ti in naziukrofili sami sebi.
petb
16. 09. 2024 12.42
+17
Nič novega, saj so polovico svojih predsednikov sami postrelili. Tujih pa še več.