Tujina

Pomembno naravno jezero na Siciliji se je povsem posušilo

Rim , 08. 07. 2024 21.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Huda suša na Siciliji je skoraj povsem izsušila pomembno naravno jezero na otoku. Jezero Pergusa, del naravnega rezervata v bližini mesta Enna na Siciliji, se je dramatično zmanjšalo. Razlog pa mešanica hude vročine in suše. Jezero je dolgo služilo kot pomembno počivališče za ptice, ki so se selile med Afriko in Evropo.

Nebo nad italijansko Sicilijo se v zadnjih mesecih ni nič kaj odprlo in otok je zabeležil podpovprečno količino padavin, Italijanska vlada je zaradi krize, ki je uničila pridelke in izsušila pašnike, razglasila celo izredne razmere. Skoraj povsem presušeno pa je naravno jezero Pergusa, poroča Independent. Ostala je le manjša luža, pripovedujejo domačini: "Jezera ni več. Voda je popolnoma izginila, ostala je le luža," je za Independent povedal Giuseppe Maria Amato iz okoljevarstvene skupine Legambiente.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Površina jezera običajno pokriva 1,8 kvadratnih kilometrov, a na jezeru že dolgo ni več vodne gladine. Znanstveniki so zaskrbljeni, da bi suša lahko trajno poškodovala biotsko raznovrstnost okoli jezera, ki je poleg ptic selivk dom ribam in mehkužcem. Suša grozi tamkajšnjim pridelkom, saj morajo kmetje te zalivati z vodo, ki jo morajo kupovati po zelo visokih cenah, kar seveda ni vzdržno na dolgi rok. 

Pergusa jezeo
Pergusa jezeo FOTO: Shutterstock

Kmet Gerardo Forina opozarja, da so razmere zlasti za živinorejce grozne:  "Soočamo se s tveganjem, da bomo zaradi pomanjkanja vode morali klati živali," je povedal.  Sicilija se že dolgo spopada z visokimi temperaturami, povezanimi s podnebnimi spremembami, in je leta 2021 postavila evropski toplotni rekord 48,8 stopinje Celzija, številna mesta pa so morala sprejeti ukrepe za varčevanje z vodo. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Alarmantne razmere 

Z agrometeorologinjo iz Arsa Andrejo Sušnik smo se pred kratkim pogovarjali o prizorih presušenih tal, ki vedno bolj postajajo stalnica tudi v Evropi. Rapidne suše se v zadnjih letih pojavljajo pogosteje in tudi v regijah, kjer v preteklosti težav s sušo nismo beležili, kot so npr. alpske države in severna Evropa. Kot opozarja, projekcije za prihodnost kažejo, da se bodo pogostost, trajanje in jakost kmetijske suše skladno z naraščanjem temperature zraka in zmanjšanjem skupne količine padavin v 21. stoletju v večjem delu Evrope še naprej povečevali. Hkrati se bo znatno povečala verjetnost vročinskih valov, kar bo dodatno prispevalo k pogostejšim in izrazitejšim poletnim sušam.

Kombinirani  kazalnik suše (CDI) Evropskega observatorija za sušo je že v jesensko-zimskem času in tudi še v maju na nekaterih območjih v sredozemski regiji, zlasti v južni Italiji in vzhodni Španiji, prikazoval alarmantne razmere. Ta pojav ostaja veliko hujši in dolgotrajnejši v Maroku, Alžiriji in Tuniziji ter povzroča znatne posledice, je povedala. 

Ponekod je zadnji dež nekoliko omilil razmere. Na območju Katalonije so končno dočakali dež po štiriletnem trajajočem pomanjkanju padavin. V Evropi se izražajo nove značilnosti suše. Prihaja namreč tudi v letnih časih, ko bi se morali vodni rezervoarji polniti, tj. jeseni in pozimi. V zadnjih letih se v Evropi soočamo tudi z večletnimi sušami. Že v preteklosti smo poznali pomladne in poletne suše, ki ob vročinskih valovih zaradi povečanega izhlapevanja nastopijo relativno hitro. V zadnjem času se za ta pojav uporablja izraz rapidne suše, se pa v zadnjih letih pojavljajo pogosteje in tudi v regijah, kjer v preteklosti težav s sušo nismo beležili, npr. v alpskih državah in severni Evropi.

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zdravkob
09. 07. 2024 10.41
Ptice selivke se zdaj poleti ne selijo. Suša je pa problem. Upam, da najdejo kje še kaj vode.
Igi31
08. 07. 2024 21.57
-1
ponavlja se zgodba od lani. Natolcevanje o suši kot da nebo nikol več dežja v italiji potem smo pa videli nore poplave in čiščenje ki je sledilo.
Mythra
09. 07. 2024 09.56
Pa sej zadnjič je bil pa članek o tem da petina ljudi v Evropi živi na poplavnem območju…
Rožice so zacvetele
08. 07. 2024 21.46
+2
Ali je postopek filtracije slane vode tako drag, da se ne izplača?
Mythra
09. 07. 2024 09.55
+1