Tujina

Poljska aretirala devet osumljencev zaradi domnevne ruske sabotaže

Varšava, 21. 05. 2024 09.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Poljska je aretirala devet domnevnih članov ruske vohunske mreže, ki naj bi načrtovali sabotaže. Osumljeni so pretepov, požiga in poskusa požiga, je povedal poljski premier Donald Tusk. Gre za ukrajinske, beloruske in poljske državljane.

"Trenutno je pridržanih devet osumljencev, ki so bili v imenu ruskih obveščevalnih služb neposredno vpleteni v sabotaže na Poljskem," je povedal poljski premier Donald Tusk za televizijo TVN24. Pridržani so osumljeni pretepov, požiga in poskusa požiga, je dodal. Primer je bil poskus požiga tovarne barv v Vroclavu na zahodu Poljske in centra Ikea v Litvi. 

Tusk je dejal, da ruske zarote ne zadevajo le Poljske, ampak tudi Litvo, Latvijo in morda celo Švedsko. Po njegovih besedah naj bi potekala mednarodna preiskava."Gre za ukrajinske, beloruske in poljske državljane," je povedal Tusk in namignil, da naj bi bili nekateri rekrutirani iz kriminalnih krogov. 

Donald Tusk
Donald Tusk FOTO: AP

V začetku meseca je Tusk napovedal okrepitev poljskih obveščevalnih služb in napovedal, da bo Poljska namenila dodatnih 23,3 milijona evrov za civilne in vojaške protiobveščevalne službe. Povedal je še, da je Varšava preprečila več sabotaž, zahvaljujoč budnosti njihovih služb in zaveznikov. 

V zadnjih tednih je Varšava sporočila, da je aretirala moškega, osumljenega, da je ruski obveščevalni službi pomagal pri načrtovanju napada na ukrajinskega predsednika Volodomirja Zelenskega, in Belorusa, osumljenega, da je marca stal za napadom na Leonida Volkova, tesnega prijatelja in zaveznika pokojnega vodje ruske opozicije Alekseja Navalnega. Varšava je aretirala tudi dva Poljaka, ki naj bi bila prav tako odgovorna za napad.

Že vse od začetka vojne v Ukrajini februarja 2022 Varšava brezpogojno podpira svojo sosednjo Ukrajino in je njena glavna tranzitna država za dobavo orožja z zahoda.

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

komarec
21. 05. 2024 19.14
Biden pravi da v Gazi ni genocida. A se tam mogoče odvija sv. obhajilo?
peresni
21. 05. 2024 14.42
Je treba biti pozoren ja ...tudi pri nas se najdejo osebki za sodelovanje za male pare.
komarec
21. 05. 2024 11.40
+0
Zeleni prosi zahod naj pomaga prestrezati ruske rakete nad Ukrajino. Več pomoči kot dobi Ukrajina boj močno rusi napadajo. Kot vse kaže proti Rusiji ne pomagajo ne sankcije ne pomoč Ukrajini, preprosto so premočni in kot vse kaže bodo svoje dosegli.
Zmaga Ukrajini ......
21. 05. 2024 12.06
+0
Kje pa to "kaže"? Več kot očitno je, da je prišlo do statusa quo - nobena stran ne more doseči preboja. In za Evropo in EU sploh ne bi smelo biti vprašanje ali pomagati Ukrajini ali ne. Evropejci si pač ne želimo živeti v gangstrski moskoviji. Naj jo imajo tam kjer mora biti, in za tiste, ki jo hočejo.
tom74
21. 05. 2024 12.43
+1
Men glih Ukrainci tudi niso nek presezek, tko da:)))
Zmaga Ukrajini ......
21. 05. 2024 11.11
+1
Moskovija je pač navadno gangstersko leglo. Nič novega. Pomembno je le, da se EU popolnoma očisti teh voluharjev.
komarec
21. 05. 2024 11.40
+1