Tujina

Je pogrešano kriptokraljico 'pospravila' bolgarska mafija?

Sofija, 06. 06. 2024 18.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min

BBC je septembra 2019 začel poročati o neverjetni zgodbi Ruje Ignatove. Gre za Bolgarko, ki jo je FBI začel preiskovati po tem, ko je z lažno kriptovaluto vlagatelje ogoljufala za okoli 4,13 milijarde evrov, nato pa izginila v zrak. Zdaj so preiskovalci odkrili, da je bila tesno povezana tudi z domnevnim šefom bolgarske kriminalne združbe, govorilo pa naj bi se tudi, da je bila brutalno umorjena. Je dejansko uspela uživati v ukradenem denarju, ali jo je ubil prav moški, ki mu je plačevala za zaščito?

Diplomantka univerze v Oxfordu Ruja Ignatova se je rodila v Bolgariji, odraščala v Nemčiji nato pa živela z uspešno kariero na področju financ. No, vse dokler ni leta 2014 svetu predstavila kriptovaluto OneCoin.  

V nakup je prepričala na milijone ljudi, ki so ji verjeli, da bo OneCoin celo še bolj donosen kot je bil Bitcoin. A resnica je bila povsem drugačna. Ruja je ustvarila dobro zapakirano naložbeno goljufijo brez digitalnega zapisa, ki je sicer osnova za kriptovalute, kot je denimo Bitcoin. 

Preiskovalci tako iz Nemčije kot iz ZDA so ji oktobra leta 2017 prišli na sled, a je tik preden bi jo lahko prijeli iz Sofije odletela v Atene in "izpuhtela". V zadnjem letu sta se BBC World Service's Eye Investigations in Panorama poglobila v njeno zgodbo in skušala ugotoviti, kaj se ji je zgodilo in ali je sploh še živa.  

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Ključno je bilo ugotoviti, kdo je predstavljal njen ožji krog zaveznikov. Richard Reinhardt, ki je z FBI-jevo pomočjo OneCoin preiskoval za ameriško davčno upravo, je spregovoril o moškem, ki ga do tedaj preiskovalci še nikoli niso javno poimenovali.

Glede na ugotovitve BBC-ja, je bil za varnost Ignatove zadolžen Hristoforos Nikos Amanatidis, znan pod vzdevkom Taki. "Rečeno nam je bilo, da naj bi za njeno varnost skrbel pomembnen preprodajalec drog," je v svojem prvem intervjuju po upokojitvi konec leta 2023 povedal Reinhardt in dodal, da se je njegovo ime med preiskavo večkrat ponovilo.  

Podobne informacije je BBC dobival od odvetnikov ameriške vlade, ki so jim leta 2019 zaupali, da za varnost Ignatove skrbi pomemben člen organizirane kriminalne združbe v Bolgariji, čeprav ga takrat niso poimenovali. "Imamo dokaze, da je bil zelo pomemben, če ne celo najbolj pomemben preprodajalec mamil vseh časov v Bolgariji, tesno povezan z OneCoinom – služil je kot osebni varnostnik Ruje Ignatove," je takrat dejal pomočnik odvetnika.

Drug odvetnik ameriške vlade pa je kasneje dejal, da je ta isti "vodja varnosti" vpleten v njeno izginotje. Po mnenju Reinhardta je bila Ignatova veliko bolj prefinjena kriminalka, kot si ljudje predstavljajo. "To je kot kriminalec tipa 'beli ovratnik' in hkrati preprodajalec mamil ali mafijec na steroidih."  

Poslovni prostori kriptovalute OneCoine v Bolgariji
Poslovni prostori kriptovalute OneCoine v Bolgariji FOTO: Shutterstock

To teorijo po poročanju BBC-ja podpirajo tudi razkriti dokumenti Europola, ki kažejo, da je bolgarska policija pred izginotjem Ignatove leta 2017 vzpostavila povezave med njo in Takijem. V dokumentih policija sumi, da je Taki finančno mrežo OneCoin uporabljal za pranje dobička od trgovine z mamili.

"Taki je duh. Nikoli ga ne boste videli. Samo slišali boste o njem"

V rodni Bolgariji ima Taki skorajda mitski status kot El Chapo ali Pablo Escobar. Njega in njegove sodelavce so tam preiskovali zaradi oboroženega ropa, tihotapljenja mamil in umorov, vendar pa nikoli ni kazensko odgovarjal za nobenega od zločinov, ki jih je bil osumljen. 

Tudi nekdanji namestnik bolgarskega ministrstva Ivan Hristanov, ki je leta 2022 preiskoval obtožbe, da je Taki vodil kriminalno mrežo s pomočjo skorumpiranih uradnikov, pravi, da je Taki "šef mafije v Bolgariji". "Taki je duh. Nikoli ga ne boste videli. Samo slišali boste o njem. S tabo se pogovarja prek drugih ljudi. Če ga ne poslušaš, preprosto izgineš z obličja zemlje." Dodal je, da je bil prav zato Taki edina oseba, ki bi Ignatovo lahko zaščitila pred vsemi preiskavami, tudi pred tujimi agencijami.  

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Taki naj bi zdaj domnevno živel v Dubaju, kjer je Ignatova kupila luksuzni penthouse in kjer je na njene bančne račune prišlo na desetine milijonov evrov povezanih z goljufijo OneCoin.  

Čeprav ni znano, kako sta se Taki in gospa Ignatova spoznala, in ali je bil on že od začetka vpleten v OneCoin, več virov pravi, da sta imela tesen osebni odnos in da je bil celo boter njeni hčerki. Za zaščito naj bi Takiju plačevala do 100.000 evrov na mesec. Vsaj tako je za BBC razkril eden od bolgarskih virov, ki naj bi bil blizu Ignatovi.  

Nekdanji svetovalec Ignatove: Imen ne bom razkril, ker imam družino

Dokumenti Europola omenjajo tudi zapleten posel o prodaji parcele na črnomorski obali Bolgarije, ki povezuje eno od podjetij Ignatove s Takijevo ženo. Dokumente tajne policije je BBC-ju posredoval Frank Schneider, nekdanji vohun in svetovalec Ignatove, ki je kmalu po predaji dokumentov izginil. Za BBC je povedal, da je njegova nekdanja šefica delala s "prevaranti" in "gangsterji". 

Schneiderja so BBC-jevi novinarji intervjuvali v Franciji, ko je v hišnem priporu čakal na izročitev ZDA zaradi prevare OneCoin. Ni pa bil pripravljen razkriti imen. "Ne bom vam povedal, kdo, ker imam družino. To je hud organiziran kriminal," je pojasnil.  

Je bila Ignatova konec leta 2018 umorjena?

Leta 2022 so bolgarski preiskovalni novinar Dimitar Stoyanov in njegovi kolegi iz preiskovalne skupine novinarjev bird.bg prejeli policijsko poročilo, ki so ga našli na domu umorjenega bolgarskega policista. V dokumentu policijski informator podrobno opisuje, kako je Takijevega svaka pijanega slišal govoriti, da je konec leta 2018 Taki naročil umor Ignatove, njeno truplo pa da so razkosali in ga vrgli z jahte v Jonskem morju.  

Verodostojnost policijskega dokumenta so potrdili bolgarski uradniki, številni Takijevi sodelavci pa verjamejo, da je ta teorija ne le povsem možna, pač pa tudi resnična. Domnevajo, da je Taki želel pretrgati vezi z goljufijo OneCoin, s katero ga je povezovala Ignatova. Eden od teh sodelavcev je Krasimir Kamenov, znan kot Kuro, ki ga Interpol išče zaradi obtožb umora.

Ruja Ignatova
Ruja Ignatova FOTO: FBI

Stoyanov naj bi govoril s Kurom, ki mu je zaupal, da je o obtožbi, da je Taki naročil umor Ignatove. Viri blizu Kura so za BBC potrdili, da je do tega srečanja prišlo konec leta 2022. Maja 2023 je bil Kuro umorjen v Cape Townu, umorjena pa je bila tudi njegova žena in še dva moška, ki sta delala zanj. Južnoafriška policija še vedno išče morilce, nekdanji bolgarski minister Hristanov pa verjame, da je Kurov umor povezan s Takijem.

Odkar je objavil obtožbe o umoru gospe Ignatove, je tudi novinar Dimitar Stoyanov prejel smrtne grožnje, zaradi česar je bil prisiljen že četrtič v svoji karieri začasno zapustiti Bolgarijo. Stoyanov je povedal še, da mu je več očividcev povedalo, da od izginotja Ignatove njene nepremičnine v Bolgariji uporabljajo ljudje, povezani s Takijem. 

Taki ni bil nikoli obtožen, Ignatova je verjetno mrtva

Taki sicer zaradi trditev, da je umoril Ignatovo, ni bil nikoli aretiran. Tudi njenega trupla niso nikoli našli, preiskovalci pa pravijo, da nimajo dovolj dokazov, da bi ga lahko preganjali. 

Nekdanji preiskovalec davčne uprave Reinhardt je medtem prepričan, da je Ignatova mrtva. Čeprav ni videl nobenih dokazov, ki bi njeno smrt povezovali s Takijem, pravi, da se njeno skrivnostno izginotje ujema z delovanjem narko kartelov. "Med tatovi ni časti. Glede na to, kako nasilni so karteli. Če bi Taki ocenil, da Ignatova zanj grožnja, bi se je verjetno raje znebil, kot da bi obstajala možnost, da bi ga ujeli," je pojasnil. 

Leta 2022 je bila Ignatova uvrščena na FBI-jev seznam desetih najbolj iskanih – na seznamu pa je še danes. FBI osebam, ki bi jih predale informacije, s katerimi bi našli Ignatovo, ponuja tudi 250.000 dolarjev (okoli 230.000 evrov) nagrade. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

BBC-jeva ekipa, ki stoji za podcastom The Missing Cryptoqueen, je po novici o domnevnem umoru Ignatove pridobila različne informacije o njeni usodi. Možno je, da so govorice o njeni smrti le manever, s pomočjo katerega bi jo prenehali iskati. Če je temu tako, bo sicer z leti verjetno težje ostala skrita. 

Reinhardt meni, da FBI "ljudi na seznamu desetih najbolj iskanih ne pušča le za zabavo". Po drugi strani pa bi osebo s seznama odstranili le, če bi obstajal "dokončen dokaz", da je dejansko mrtva. Glede na okoliščine tega dokaza za Ignatovo morda nikoli ne bo. 

  • 19
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 20

KOMENTARJI (30)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

jackrussel
07. 06. 2024 11.11
+1
Kar je sejala,to je dobila. Takšni "pospravljatelji" bi pri nas imeli dosti dela.
Jon Bacek
07. 06. 2024 09.29
Plastična operacija obraza, sprememba identitete, lagodno življenje in ponovno nove prevare.
Jon Bacek
07. 06. 2024 09.31
+1
Morda se je spremenila v moškega in obiskuje parade po vsem svetu.
Jon Bacek
07. 06. 2024 09.27
V Sloveniji se jih je veliko opeklo na tej prevari. Tudi moj znanec mi je ponujal vstop v OneCoin, a me ni prepričal. On pa še vedno potihem upa....
Samo navijač
07. 06. 2024 08.57
Oježeš kako vprašanje ?? 1 BTC ne razdeljen na 100 000 000 miljonov satoshijev
Samo navijač
07. 06. 2024 08.53
-1
To so lopovi ki izkoriščajo nevedne. Raji pa je bilo že 1000x rečeno da ne naseda. Kupuje se samo Bitcoin vse ostalo so smeti in nateg.
PomisliNaSonce
06. 06. 2024 21.49
-2
Kakor so Putinu zaplenili oziroma Rusiji ves denar po tujih bankah, tako komot tud vse prevare zaključijo z parimi kliki. Seveda če niso zraven. V primeru kriptovalut sevda so...
txoxnxy
06. 06. 2024 21.43
+0
Ta v miru za Ljubljanico pije koktajle.
oježeš
06. 06. 2024 20.51
+4
In potem je še dolgo živela in štela denarce.
enajstdvanajst1
06. 06. 2024 20.47
+0
Sigurno je bila blizu levih oni so tako ki goljufa.jo in nekaj obljubljajo v prazno kot tisoče stanovanj vsak mesec pa še nič ni bilo iz tega kot 1000 evor pokijnine :)
oježeš
06. 06. 2024 20.52
+1
Vaši ne obljubljajo ampak samo vzamejo in žurirajo, če ne naložijo v tuje banke.
231koak
06. 06. 2024 20.27
+2
Bajke. Zenska se je poštrihala pa živi dalje
myomy
06. 06. 2024 20.15
+5
V socializmu se takšne stvari niso dogajale. Organiziran kriminal je posledica demokracije.
ap100
06. 06. 2024 20.50
+3
najmočnejši organiziran kriminal izhaja iz socialističnih držav
Nace Štremljasti
06. 06. 2024 21.07
+4
ja res je ap100 samo da v času socializma tega v državi ni bilo to še je začelo z demokracijo lep primer imamo pri nas orgličar Lojze šenkaval cerkvi ostalim prodajal,janša prodajal orožje nobenega denarja nikjer
The Inteligent Investor
06. 06. 2024 21.52
-1
Albanska mafija? Albania ni iz socialisticnih drzav prisla :S
roten
06. 06. 2024 19.30
+1
so jo povabili na lep izlet v neznano
zapiramvamustaaa
06. 06. 2024 19.27
+5
Vam govorim jaz da so Bitcoini nateg.Že 10 let vam govorim to...No izkazalo se je da imam jaz prav.
trollolll
06. 06. 2024 19.34
-1
bitcoin je danes vreden 71.000$ pa malo poglej kolko je bla vrednost pred 10 leti... vazno, da je nateg. to si reku zdej tko, kot da bi nekdo kupil pokvarjen avto, ker ga je prodajalec nategnu... tvoj sklep je, da so avti nateg. ce si naiven, ni treba kriptovalut za te obrat do kosti.
zapiramvamustaaa
06. 06. 2024 19.40
+5
Pa daj ne bluzi.Vsak milijarder kateri je to postal preko bitcoina ali sedi v kuhinji ali je že šel rakom žvižgat.Kaj ti ni jasno?A nisi prebral kako so se dokopali do tega bogastva?!!Opeharili so take pohlepneže kot si ti.. Daj se zamisli malo...
peteretep
06. 06. 2024 19.55
+4
Še marsikdo drug je odsvetoval kupčkanje s kriptovalutami. Davno nazaj sem eni bivši kolegici napisal preprosto pojasnilo, da je vsaka loterija bolj transparentna. Dobil sem moralko enega od začetnikov in zagovornikov slovenskega kriptocirkusa. Ime mu je Jure P..c.
tmj
06. 06. 2024 20.06
-3
bircoin je vreden 71.000$ tko kot je reku v vsakem biznisu imas pa tatotove in ljudi ki kradejo .. bitcoin kot sam ni nateg ampak bo cez cas placilno sredstvo to je jasno vsem ki vlagajo.. ker drugace ne bi investirali je pa bolj met denar v bitcoinu kor na banki :) tko je prej bos spoznal boljse ti bo :)
Boogieweeed
06. 06. 2024 20.45
+3
oježeš
06. 06. 2024 20.54
+1
In potem boš nekoč dobil plačo 1 bitcoin. Kaj je pa drobiž za vračilo?
Aijn Prenn
06. 06. 2024 18.34
-1
Ne bom dal za mašo.
PegySue
06. 06. 2024 18.33
+7
Kriptomafija....
dj.ill.itch
06. 06. 2024 18.20
-4
a ni bolj zanimivo ce goljuf uporabi si pass keypass od si certa za vdor v spletno trgovino.
Uporabnik1888402
06. 06. 2024 18.13
-3
Za njo Snezic skrbi. V entitetu srbska ima fiktivno bivanje in kaselc ...
Zmaga Ukrajini ......
06. 06. 2024 18.15
-2
Sirius.2
06. 06. 2024 18.25
+1
Tako je mi naše krimose ščitimo do konca.