Tujina

Prekinitev ognja v Gazi: predstavnikov Hamasa ni na pogajanjih v Dohi

Doha, 15. 08. 2024 17.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V Katarju se je začel nov krog pogajanj v prizadevanjih za prekinitev ognja v Gazi in izpustitev izraelskih talcev, ki jih je 7. oktobra lani zajel Hamas. Pogajanj se udeležujejo posredniki iz Katarja, Egipta in ZDA ter izraelska delegacija, medtem ko predstavnikov Hamasa na pogovorih ni.

Pogajanj se udeležujejo vodja ameriške obveščevalne agencije Cia William Burns, katarski premier Mohamed bin Abdulrahman, vodja egiptovske obveščevalne službe Abas Kamel in izraelska delegacija, v kateri je tudi vodja izraelske obveščevalne službe Mosad David Barnea.

Predstavniki Hamasa neposredno ne sodelujejo na pogovorih. Kot je pred pogovori sporočilo palestinsko islamistično gibanje, ostaja zavezano načrtu o prekinitvi ognja, ki temelji na predlogih predsednika ZDA Joeja Bidna. Ta je maja predstavil trifazni načrt, ki predvideva ustavitev spopadov, izpustitev talcev v zameno za palestinske zapornike, umik izraelskih sil iz Gaze in obnovo skoraj popolnoma uničene enklave.

Vojna v Gazi
Vojna v Gazi FOTO: AP

Hamas je pred začetkom pogovorov poudaril, da se ne bo pogajal o nobenih novih pogojih za premirje ali izpustitev talcev. Posredniki upajo, da bo nadaljevanje pogajanj z morebitno sklenitvijo dogovora odvrnilo Iran od pričakovanega napada na Izrael.

Bela hiša je pred današnjim začetkom pogovorov strani pozvala, naj se pogajanj udeležijo. Izrael in Hamas pa je Washington pozval k pripravljenosti na kompromis. "Obe strani morata skleniti kompromis," je za CNN dejal tiskovni predstavnik Bele hiše za nacionalno varnost John Kirby.

Pogovore je pozneje označil za "obetaven začetek" in izrazil pričakovanje, da se bodo nadaljevali še v petek. "Smo na točki, ko je okvir sporazuma splošno sprejet in vrzeli, ki jih je treba zapolniti, zadevajo njegovo izvajanje," je pojasnil.

Pogajanja v Dohi so po njegovih besedah namreč namenjena podrobnostim izvajanja sporazuma. "Včasih je najtežje ob koncu pogajanj, ko se govori o takšnih podrobnostih," je dejal Kirby. Izrazil je upanje, da bo v prihodnjih urah in dneh prišlo do napredka. "Še vedno je veliko dela," je dodal Kirby in ocenil, da danes ni pričakovati zaključka razprav.

Ameriški državni sekretar Antony Blinken in katarski premier Mohamed bin Abdulrahman pa sta opozorila tako Iran in Hamas kot Izrael, da "nobena stran v regiji ne sme delovati v smeri spodkopavanja prizadevanj za sklenitev dogovora," je sporočil State Department.

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

patogen
16. 08. 2024 15.44
+1
Sramoto ste naredili generacijam Slovencev Tanja pa proislamistična tovarišija s svojim vtikanjem na Bližnji vzhod.
patogen
16. 08. 2024 15.43
+1
Dajmo kaj svežih novic? Je še kdo poleg Tanjine Slovenije iz EU priznal Hezbolah, pa Hamas, pa Fatah? Ni več volitev a? So novice izginile?
patogen
16. 08. 2024 15.42
+1
Hamasu pa ostalim terorističnim frakcijam tam doli ni do miru, vse dokler bo obstajal Izrael in njegovi prebivalci. Sedaj so dobili novega pioleta in korajže, s Slovenskim Tanjinim priznanjem.
Magic-G-spot
16. 08. 2024 14.53
+1
Nekaj malo komentarjev. Levaki se skrijejo ko ne gre po njihovih planih.
Wolfman
16. 08. 2024 10.00
-2
To pa je zelo slabo za vlado Izraela, ker bližnji od zajetih talcev bi najraje na živo raztrgali Benjamin Netahyahuja.
patogen
16. 08. 2024 15.46
4556
15. 08. 2024 21.31
+7
Torej teroristi nočejo miru pa kaj tu ni jasno.
borjac
15. 08. 2024 20.00
-4
Izraelci imajo samo en cilj , in ta je pobiti Palestince v Gazi ali pa jih nekam spraviti, še najraje v Egipt , ZDA se obnašajo kot da oni nekaj obvladujejo situacijo, vendar obvladuje Izrael Američani, to je zelo jasno videti, kot smo zadnjič videli na TVV prispevku je ena od voditeljic Židovskih priseljencev že odrejala kje bodo oni imeli kibuce, kakšno pogajanje neki ?? lepo vas prosim , takoj po začetku te vojne je Netanjahu v par stavkih povedal da so zanj Talci odpisani, Vojna traja in Natanjahujeva oblast traja, umirajo pa civilisti 40.000 in otroci 18.000 , sicer pa Židje ne povedo koliko vojakov je umrlo v tej vojni , menda se neuradno štejejo v tisočih, pa še ta malenkost, kot smo videli ob protestih v Tel Avivu, koso Židje protestirali proti Netanjahuju zato ker pušča da talci umirajo, je en protestnik kričal v kamero, "kje so pa Netanjahujevi otroci ? in sam odgovoril, on ima svoje otroke na varnem v Miamiju-Florida" , strašno je to domoljubje ko umirajo drugi ne pa njegovi.
konc
15. 08. 2024 21.36
+5
Palestincev v velikem številu ne bo sprejel nihče več, ki je pri zdravi pameti. Zasluge za to, imajo sami. Dokaz za to je Jordanija, ki je v preteklosti sprejela večje število Palestinskih beguncev, v zameno, so skoraj izvedli državni udar. Googlajte kdor ne verjame.
patogen
16. 08. 2024 15.44
Tako je, počistila je z njimi v akciji Črni september.