Tujina

Podjetje Elona Muska se sooča z obtožbami o zlorabi živali

San Francisco, 16. 02. 2022 10.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Skupina za dobro počutje živali trdi, da opice, na katerih izvajajo testiranja v podjetju Neuralink, prestajajo 'surove operacije' in 'skrajno trpljenje'. Zato tako za podjetje kot univerzo, ki so sodelovala pri testiranju, zahtevajo največjo civilno kazen, ki je na voljo za omenjeno kršitev.

Podjetje za možganske čipe Neuralink Elona Muska se brani pred obtožbami, da so njegovi raziskovalci pri testiranju svojih izdelkov zlorabljali opice. Neuralink – ki upa, da bo ustvaril revolucionaren vmesnik, ki bi ljudem omogočil nadzor naprav s svojimi možgani – je v ponedeljkovi izjavi sporočil, da njihova ekipa živali spoštuje in ceni.

Podjetje Elona Muska se sooča z obtožbami o zlorabi živali
Podjetje Elona Muska se sooča z obtožbami o zlorabi živali FOTO: Shutterstock

Podjetje se je tako odzvalo na obtožbe, da so živali mučili in pustili umreti po grozljivih poskusih. V daljši pritožbi, vloženi na ministrstvo za kmetijstvo ZDA (USDA), je odbor zdravnikov za odgovorno medicino (PCRM) dejal, da je raziskava povzročila "izjemno trpljenje" na  testirancih, ki so "imeli pohabljene možgane zaradi slabih poskusov in so jih prepustili trpljenju in smrti''.

PCRM je neprofitna zagovorniška organizacija, ki promovira rastlinsko prehrano in alternative testiranju na živalih.

Pritožba se nanaša na partnerstvo med Neuralinkom in kalifornijsko univerzo Davis, ki je bilo izvedeno med letoma 2017 in 2020, v katerem so raziskovalci implantirali napravo "veliko približno kot kovanec" v lobanjo testirancev – opic makak. PCRM je pridobil na stotine strani zdravstvenih kartotek, poročil obdukcije in drugih dokumentov v zvezi s partnerstvom v vrednosti 1,4 milijona dolarjev (cca. 1,2 milijona evrov) prek kalifornijskih zakonov o odprtih evidencah. Dokumenti naj bi razkrivali, da so opice zaradi "brutalnih operacij" utrpele "izjemne psihološke stiske".

PCRM je v pritožbi dejal, da je Neuralink uporabil snov, znano kot "BioGlue", ki je uničila dele opičjih možganov. Te živali so pokazale znatne psihološke učinke poskusov, vključno z anksioznostjo, bruhanjem, slabim apetitom, izpadanjem dlak in samopoškodovanjem, vključno z odstranjevanjem lastnih prstov.

Neuralink je podatke, navedene v pritožbi, označil za "zavajajoče", v objavi na blogu pa je dejal, da "so in še naprej izpolnjujejo standarde, ki jih zahteva zvezna država". Ko se je partnerstvo z UC Davis končalo, je Neuralink svoje delo preselil v interni objekt. Neposredno se je odzval tudi na obtožbe, da je več kot ducat opic umrlo po postopkih Neuralinka, pri čemer je navedel, da so bili nekateri od teh "terminalni postopki" – kjer so žive testirane opice "humano" evtanazirali po operaciji.

Musk je pred tem izjavil, da bi tehnologija možganskega čipa Neuralink lahko imela velike posledice za invalidne osebe, pri čemer je tvitnil, da bi na primer "ohromelemu omogočilo, da tvita hitreje kot oseba, ki uporablja palec na pametnem telefonu". 

Neuralink je leta 2021 objavil videoposnetek, na katerem se zdi, da opica nadzoruje računalnik s svojim umom. Objava je sprožila polemike, pri čemer so mnogi opozorili, da so takšni videoposnetki običajno objavljeni v znanstvenih revijah in so predmet strokovnih pregledov, kar omogoča večji nadzor in odgovornost. PCRM je v svoji pritožbi navedel, da je Neuralink kršil predpise Zakona o dobrem počutju živali in zahteval, da se tako UC Davis kot Neuralinku dodeli "največja civilna kazen, ki je na voljo za tako kršitev".

 

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Dracul Va Domni DinNou
16. 02. 2022 15.44
Bojte se Muska in njegovih čipov, ne cepiv
Dracul Va Domni DinNou
16. 02. 2022 15.42
Bedak da mu ni para
thetech
17. 02. 2022 18.50
Vidim, da si se cepil za virozico COVID, s cepivom Pfizer & co. Ti ne delajo poskusov na živalih? Dvoličnež!!!!
suey
16. 02. 2022 13.16
+2
Škoda, ker je eden redkih, ki bi lahko naredil velik korak naprej in ospustil poskuse na živalih. Čudno da tako klavnice kot laboratoriji ki opevajo humano ravnanje z živalmi njihovo delo najbolj skrivajo. Vsako živo bitje bi moralo imeti pravico do življenja.
PATRIOT-SLO
16. 02. 2022 13.03
+0
Ne ga lomit? A za človeške zlorabe,.o tem ne boste ničesar?
First Last
16. 02. 2022 12.34
+3
Ljudje pa slepo poveličujejo in spoštujejo uspešne, to je v osprednju ker takšni pač lažje preživijo in če smo v njihovi družbi... . Naš zaostal nagon in narava pač, ampak ne blebleble kako in zakaj imamo kao prav, vse skupaj zakrivajo laži ki jih ustvari intelekt ki jim dejansko vrjamemo.
Biribombiribom
16. 02. 2022 12.28
+1
Z Muska pišete, za Faucija pa ne, ko je dajal kužke v zaboje z mesojedimi žuželkami, da so jih žive pojedle. Ker je kao preizkušal stopnjo bolečine pri teh psih. Nek psihopat z kvazi znanostjo.
kajpavzdevek
16. 02. 2022 12.16
+2
Take poiskuse sta delala na živih ljudeh Hitler in Tito ! !
flexilbe principles
16. 02. 2022 11.46
+9
Še en dokaz, da je Musk čisti psihopat.
Stauffenberg
16. 02. 2022 11.39
+5
Zaupajte stroki, garantirajo, da jih samo hranijo.