Tujina

Pod zemeljskim plazom okoli 2000 ljudi, reševalci izvlekli dva človeka

Port Moresby, 27. 05. 2024 16.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Tudi v nesrečah se zgodijo čudeži. Po smrtonosnem zemeljskem plazu na Papui Novi Gvineji, ki je pod seboj pokopal okoli 2000 ljudi, so reševalci našli dve živi osebi, a upanje, da bi našli še koga živega, je vse manjše. Reševanje je zelo omejeno, saj gre za območje, ki je dostopno le s helikopterjem.

Nočno deževje v provinci Enga na otoku v južnem Tihem oceanu je sprožilo nove skrbi in strahove, da bi lahko na tone ruševin, ki so prekrile območje, postale še bolj nestabilne, kar bi oviralo reševalna prizadevanja. Kljub temu, da so reševalne ekipe na kraju nesreče, težka oprema, potrebna za iskanje in reševanje, še ni prispela, glavna cesta je še vedno odrezana, edini dostop do prizadetega območja pa je s helikopterji.

Od petka, ko se je sprožil plaz, je bilo izvlečenih le šest trupel. Po navedbah ZN se lahko število smrtnih žrtev še spremeni, saj naj bi se reševalna dela nadaljevala še več dni. Toda danes so reševalci nepričakovano rešili par, potem ko so slišali njune klice za pomoč.

"Bogu se zahvaljujeva, da nama je v tistem trenutku rešil življenje. Bila sva prepričana, da bova umrla, vendar sva preživela," je dejala Jacklyn Yandam za novinarsko mrežo PNG NBC News. "Ujeti smo bili skoraj osem ur, nato pa so naju rešili. Verjameva, da sva bila rešena z določenim namenom."

 A upanje, da bi našli še več preživelih, je vedno manjše. Nacionalni center PNG za nesreče je Združenim narodom namreč sporočil, da je plaz "več kot 2000 ljudi žive pokopal in povzročil veliko uničenje".

Sicer si reševalci še naprej prizadevajo pomagati kolikor lahko, na pomoč so jim priskočili tudi uradniki Nacionalnega centra, ki zdaj skupaj razdeljujejo hrano in vzpostavljajo evakuacijske centre. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Serhan Aktoprak, vodja misije Mednarodne organizacije ZN za migracije v PNG, je v pogovoru za agencijo Associated Press povedal, da se je med ruševine in zemljo pod njimi prebijala voda, kar je povečalo nevarnost nadaljnjega zemeljskega plazu.

"Mene osebno zelo skrbi vreme," je dejal Aktoprak. "Ker zemlja še vedno drsi. Skale padajo." A kljub temu, je dodal, se bo reševanje nadaljevalo.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.