Tujina

Po UKC-ju tarča hekerskega napada še hrvaški zavod za zdravstveno zavarovanje

Zagreb, 11. 07. 2024 16.22 | Posodobljeno pred 20 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Hrvaški zavod za zdravstveno zavarovanje je bil tarča hekerskega napada. Državljane zato opozarjajo, da sporočila, ki jih prejmejo z naslova njihove e-pošte, niso njihova in naj jih izbrišejo.

Kot poroča Net.hr je Hrvaški zavod za zdravstveno zavarovanje (HZZO) potrdil, da so bili tarča hekerskega napada. Vse državljane opozarjajo, da jih o vsem obveščajo le prek uradnega portala, zato naj vsa morebitna sporočila, ki jih prejmejo z njihovega e-poštnega naslova, izbrišejo. 

Državljani so namreč začeli prejemati elektronska sporočila, v katerih so jim ponujali potrditev prijave v obvezno zdravstveno zavarovanje. "Gre za obliko kibernetskega napada, pri katerem se napadalci lažno predstavljajo kot HZZO z namenom izvajanja goljufije. Občane opozarjamo, da elektronska sporočila, ki jih prejmejo z naslova dataca.zastita@hzzo. hr, nimajo nobene povezave s HZZO in da se obvestila HZZO podobne vsebine pošiljajo izključno prek uradnega portala, so opozorili na spletni strani HZZO in objavili primer elektronske pošte za lažje prepoznavanje lažnih sporočil. V primeru, da bi zaznali incident, povezan z napadom, pa naprošajo občane, da dogodek prijavijo policiji.

Hekerski napad
Hekerski napad FOTO: Shutterstock

Že pred nekaj tedni je bil tarča napada Klinični center v Zagrebu. Največja bolnišnica v državi je bila primorana ustaviti vse sisteme, razmere pa na srečo niso ogrozile bolnikov. Napad se je zgodil dan po tem, ko so hekerji izvedli napad onemogočanja storitev oz. DDoS na več spletnih mest hrvaških institucij, med drugim ministrstva za finance, davčne uprave, zagrebške borze in narodne banke

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.