Tujina

Po stoletju bo reka Sena znova sprejela plavalce na OI

Pariz, 25. 07. 2023 18.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Samo še leto dni nas loči od olimpijskih iger, Pariz pa je že v zaključni fazi čiščenja reke Sene, v okviru katerega bodo po dolgem času znova zaplavali plavalci in potapljači.

Mestno plavanje v reki Seni je bilo celo stoletje prepovedano, predvsem zaradi umazane vode. Plavalci pa bodo lahko po novem, zaradi 1,4 milijarde evrov vrednega obnovitvenega projekta, sedaj končno zaplavali v Seni. 

Na reki Seni v središču Pariza bodo potekale tri olimpijske in paraolimpijske discipline: triatlon, maratonsko plavanje in paratriatlon. Do leta 2025 pa se bodo v njej lahko ohladili tudi Parižani, saj bodo z nabrežja vzpostavili tri kopališča.

"Ko bodo ljudje videli športnike, ki plavajo v Seni, bodo tudi sami začeli," je napovedal Pierre Rabadan, podžupan Pariza, pristojen za OI. "To je naš prispevek za prihodnost."

Reka Sena v Parizu
Reka Sena v Parizu FOTO: AP

Tako kot v številnih zahodnih mestih se je tudi v Parizu kakovost reke močno poslabšala zaradi industrijskih odplak in sanitarnih zahtev naraščajočega prebivalstva. Vodno življenje je tako trpelo, da so bile v šestdesetih letih prejšnjega stoletja v reki zabeležene le tri vrste rib. Leta 1923 so oblasti prepovedale plavanje, čeprav se je vsakoletno božično tekmovanje v prečenju reke ohranilo vse do 2. svetovne vojne. V zadnjih 20 letih se je z izboljšavami število fekalnih bakterij v reki že močno zmanjšalo.

"Težava je bila izkoreniniti še zadnjih nekaj odstotnih točk, da bi jo lahko uradno označili za čisto," je dejal Samuel Colin-Canivez, glavni inženir za sanitarne zadeve na pariški mestni upravi. Rešitev je bila izgradnja velikega podzemnega rezervoarja, ki bo služil za zadrževanje odplak ob močnem deževju. Gradbišče je pri postaji Austerlitz in pred bolnišnico Pitié-Salpetrière, kjer je leta 1997 v prometni nesreči umrla princesa Diana. Na prvi pogled je sicer videti kot povsem običajna stavba. A pod njim je ogromen valjast prostor, globok 34 metrov in širok 50 metrov.

Smeti na bregovih reke Sene v Parizu
Smeti na bregovih reke Sene v Parizu FOTO: Shutterstock

"Do zdaj je bila Sena varnostni ventil za kanalizacijski sistem. Če odpadne vode občasno ne bi spustili v reko, bi se vrnila v domove ljudi," je pojasnil Colin-Canivez za BBC. Colin-Canivez sicer ne izključuje zelo izjemnih trenutkov, ko bo tudi z rezervoarjem nekaj odpadne vode končalo v reki, vendar bodo ti redki.

Težave predstavljajo tudi številne podgane

Bill François iz pariške ribiške zveze, ki redno vstopa v Seno, je sicer prepričan, da je ta že zdaj dovolj čista za kopanje, vendar opozarja na podgane. "Ribiči se zavedamo nevarnosti leptospiroze (bolezen, ki jo prenaša urin podgan). Nekateri med nami se vsako leto cepijo. V Parizu pa podgan ne manjka, tudi na pomolih."

Res je, da so podgane v francoski prestolnici večni problem in pogled na podgano verjetno ne bo spodbudil kopalcev k vstopu v Seno.

Podgane v reki (slika je simbolična)
Podgane v reki (slika je simbolična) FOTO: Shutterstock

Paul Kennouche, vodja oddelka za kakovost vode na pariški mestni upravi, je sicer zatrdil, da količina bakterij leptospiroze ni neobičajno visoka.

"V kanalu v La Villette, kjer je kopanje že dovoljeno, nismo imeli niti enega primera leptospiroze, gre pa za isto mestno okolje," je pojasnil. "Nismo zelo zaskrbljeni, vsekakor pa bomo spremljali dogajanje in ukrepali za odstranitev podgan."

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.