Tujina

Izraelci osamili Gazo, Hamas grozi z usmrtitvami talcev

Jeruzalem, 09. 10. 2023 06.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
STA, K.K., M.S.
Komentarji
1610

Izraelska vojska je sporočila, da so njene sile prevzele popoln nadzor nad naselji na jugu države, blizu območja Gaze, kamor so v soboto vdrli pripadniki islamistične teroristične skupine Hamas. V odziv na dogajanje so v Izraelu vpoklicali že 300.000 rezervistov. Hkrati je izraelski obrambni minister sporočil, da je ukazal popolno blokado območja Gaze. Premier Benjamin Netanjahu pa dejal, da bo odziv Izraela na napad spremenil Bližnji vzhod. Oboroženo krilo Hamasa medtem grozi z usmrtitvami talcev, če Izrael ne bo prenehal z napadi na civiliste v Gazi.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Ubitih več kot 1200 ljudi
    03:02
    Iz 24UR: Ubitih več kot 1200 ljudi
  • Iz SVETA: Odrejena popolna blokada Gaze
    03:45
    Iz SVETA: Odrejena popolna blokada Gaze
  • Iz 24UR: Pripadniki Hamasa pobili najmanj 260 ljudi
    03:36
    Iz 24UR: Pripadniki Hamasa pobili najmanj 260 ljudi
  • Iz 24UR: Biden Izraelu izrazil neomajno podporo
    01:32
    Iz 24UR: Biden Izraelu izrazil neomajno podporo
  • Iz SVETA: Kaj želi doseči islamistična teroristična skupina Hamas?
    03:01
    Iz SVETA: Kaj želi doseči islamistična teroristična skupina Hamas?

Potem ko je Hamas, ki nadzoruje območje Gaze, v soboto sprožil nepričakovan silovit napad na Izrael, so se spopadi nadaljevali tudi v ponedeljek.

Izraelska vojska je v povračilo ponoči na območju Gaze iz zraka in s topništvom zadela več sto tarč, povezanih s militantnima gibanjema Hamas in Islamski džihad, medtem ko so skrajneži nadaljevali raketiranje izraelskih mest. Opozorilo pred raketnim napadom so med drugim sprožili v Tel Avivu in Jeruzalemu.

Izraelska vojska je kasneje sporočila, da je prevzela popoln nadzor nad naselji na jugu države, blizu območja Gaze, kamor so v soboto vdrli pripadniki Hamasa. Pri tem niso izključili možnosti, da se kje na izraelskem ozemlju še vedno nahajajo skrajneži.

Vojska je ob ugibanjih o morebitni širši ofenzivi na območje Gaze v svoje vrste vpoklicala 300.000 rezervistov, kar naj bi bil največji vpoklic doslej, in hkrati nadaljevala evakuacijo bližnjih prebivalcev.

Tiskovni predstavnik izraelske vojske Jonathan Conricus je ocenil, da je v sobotnem napadu sodelovalo približno tisoč palestinskih skrajnežev, dogajanje pa je opisal kot "daleč najhujši dan v zgodovini Izraela".

Obrambni minister Joav Galant je medtem sporočil, da je odredil popolno blokado območja Gaze s prekinitvijo vode, hrane in elektrike.

"Nič elektrike, nič hrane, nič goriva," je po poročanju tujih tiskovnih agencij poudaril v videonagovoru po posvetovanjih na južnem poveljstvu izraelske vojske v Beršebi.

Izraelski premier Benjamin Netanjahu pa je zatrdil, da bo odziv Izraela na Hamasov napad spremenil Bližnji vzhod. To, kar bo izkusil Hamas, bo težko in strašno, je poudaril vodja skrajno desne izraelske vlade in dodal, da so "šele na začetku".

Število smrtnih žrtev napadov palestinskega gibanja Hamas v Izraelu in izraelskih protinapadov medtem narašča in je preseglo 1300. V Izraelu je bilo doslej po podatkih oblasti ubitih 900 ljudi, več kot 2500 pa ranjenih. Med žrtvami naj bi bilo po poročanju BBC tudi 260 udeležencev festivala elektronske glasbe, večinoma mladih.

Na območju Gaze je bilo po podatkih tamkajšnjega ministrstva za zdravje ubitih skoraj 690 ljudi, okoli 3700 pa ranjenih. Tarči izraelskih zračnih napadov sta bili po navedbah ministrstva tudi dve od skupno osmih begunskih taborišč z več mrtvimi in ranjenimi.

Po ocenah izraelske vojske so napadalci ugrabili tudi več kot sto izraelskih civilistov in vojakov ter jih odpeljali v Gazo. Hamas je sicer sporočil, da med sovražnostmi ni pripravljen na pogajanja o izmenjavi zapornikov z Izraelom. Oboroženo krilo Hamasa je ob tem zagorozilo z usmrtitvami talcev, če bo Izrael nadaljeval z napadi na civiliste v Gazi. 

Združeni narodi pa so  opozorili, da je bilo od izbruha spopadov med pripadniki Hamasa in Izraelom na območju Gaze razseljenih več kot 123.000 ljudi. Od teh se jih je več kot 73.000 zateklo v šole, od katerih so bile nekatere spremenjene v zasilna zatočišča.

Med žrtvami napadov Hamasa na Izrael so tudi tuji državljani. Med drugim je bilo ubitih 12 Tajcev, deset Nepalcev in devet Američanov. Poleg tega je mrtvih, pogrešanih ali ujetih tudi najmanj osem francoskih državljanov in več kot deset britanskih.

Predstavnik Hamasa: Nismo ubili nobenega civilista

Basem Naim, Hamasov vodja za politiko in mednarodne odnose, je za Sky News dejal, da organizacija do zdaj ni ubila "nobenega civilista". Kot je dejal, "nikogar, ki nosi orožje," ne more obravnavati kot civilista. "Odzvali smo se na 75 let okupacije, odgovorili smo na 17 let zadušljivega obleganja, tihega pobijanja 2,3 milijona Palestincev," je dodal.  

Po njegovih besedah so ljudje na območju Gaze ves čas tarča napadov in niso nikoli varni. "Živimo v največjem zaporu na prostem. Izbrati moraš, ali boš umrl zaradi F-35 ali F-16 ali boš tiho umrl zaradi pohranjenosti," je povedal Naim in dodal, da Iran ni imel neposredne vloge pri napadu.  

Borrell sklical izredno zasedanje zunanjih ministrov glede Izraela

"Jutri sklicujem srečanje zunanjih ministrov EU, da spregovorimo o situaciji v Izraelu in regiji," je na družbenem omrežju X, nekdanjem Twitterju, sporočil visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell. Borell in številni zunanji ministri EU so trenutno v Muscatu na pogovorih z zalivskimi državami iz Sveta za sodelovanje v Zalivu (GCC).

Izredno zasedanje zunanjih ministrov unije bo potekalo v hibridni obliki, torej prek video povezave in fizično, da bodo lahko sodelovali tudi tisti zunanji ministri, ki niso v Muscatu, je v Bruslju danes pojasnil zunanjepolitični govorec Evropske komisije Peter Stano. Borrell je v tesnem stiku z mednarodnimi partnerji, da bi pomagali in umirili razmere, je še dejal Stano. Visoki predstavnik EU je bil v minulih dneh v stiku z izraelskimi, egiptovskimi in palestinskimi predstavniki ter z zunanjimi ministri ZDA, Nemčije in Italije, je še dejal.

Evropska unija je v soboto ostro obsodila napade Hamasa na Izrael, ki ima, kot so poudarili v Bruslju "pravico do obrambe", in pozvala k takojšnjemu prenehanju nasilja ter izpustitvi civilistov, vzetih za talce.

Evropski komisar za širitev Oliver Varhelyi pa je na družbenem omrežju X sporočil, da je EU po napadih Hamasa zamrznila izplačila razvojne pomoči Palestincem in jo bo ponovno pregledala. Po njegovih navedbah gre za podporo v višini 691 milijonov evrov.

V Varnostnem svetu ZN obsodbe Hamasovih napadov na Izrael

Veleposlaniki držav članic Varnostnega sveta ZN so na posvetovanjih za zaprtimi vrati v nedeljo obsojali napade pripadnikov Hamasa na Izrael, vendar pa najpomembnejši organ svetovne organizacije še ni sprejel nobenega uradnega sklepa, niti ni jasno, kdaj bo to storil.

Predstavnik ZDA Robert Wood je novinarjem povedal, da so se vrstile obsodbe napadov s strani večine držav. "Očitno ne vseh. Ne bom šel v podrobnosti, ampak si lahko mislite, za koga gre," je dejal.

Obsodbe napadov sta potrdili tudi veleposlanica Malte Vanessa Frazier in veleposlanica  Združenih arabskih emiratov Lana Nusseibeh. Drugih veleposlanikov pred novinarje ni bilo.

Veleposlanici sta dejali, da pričakujejo odgovor Izraela, vendar poudarili, da mora biti usmerjen proti Hamasu in ne proti palestinskim civilistom. "Zadeve se hitro spreminjajo in ta trenutek ne vem, kdaj bo novo zasedanje Varnostnega sveta oziroma kdaj bo sprejet kakšen ukrep," je dejala Frazierjeva.

Izraelski veleposlanik pri ZN Gilad Erdan je pred posvetovanjem Varnostnega sveta v pogovoru z novinarji na ZN napade na Izrael primerjal z napadi na ZDA 11. septembra 2001. Pri tem je pokazal fotografije ugrabitev izraelskih civilistov in zagotovil, da bodo storili vse, da jih vrnejo domov. "Zdaj je čas za popolno uničenje Hamasove teroristične infrastrukture, da se takšna grozodejstva nikoli ne ponovijo," je dejal.

Tudi Rusija, Arabska liga in Kitajska so po nedavnem napadu pozvale k ustavitvi spopadov in vzpostavitvi trajnega miru na območju. Združeni arabski emirati pa so se zavzeli tudi za diplomatska prizadevanja za preprečitev širšega regionalnega konflikta.

Palestinski veleposlanik Riad Mansur pa je Izrael pozval, naj namesto sile izbere pot miru. "To ni trenutek, da Izrael ponovi svojo grozno izbiro. To je čas, da se Izraelu pove, da mora spremeniti smer, da obstaja pot miru, kjer ne umirajo niti Izraelci niti Palestinci," je novinarjem na ZN dejal Mansur.

Posvetovanjem Varnostnega sveta je kot opazovalec prisostvoval tudi bodoči posebni predstavnik Slovenije v tem organu Samuel Žbogar. Povedal je, da je člane Varnostnega sveta s položajem na terenu – o napadih Hamasa, ki še potekajo, in težkem humanitarnem položaju v Gazi – seznanil posebni koordinator ZN za mirovni proces na Bližnjem vzhodu Tor Wennesland.

Sledila je razprava, med katero so vsi obsojali napade, čeprav z različnimi poudarki, in opozarjali pred nevarnostjo širitve konflikta v regiji. Vrstili so se pozivi k prekinitvi ognja in pozivi k ukrepanju Varnostnega sveta. Vendar za zdaj ne kaže, da bo dosegel soglasje o resoluciji ali kakšnem drugem ukrepu, ki jih ima na voljo, še posebej v luči prihajajoče izraelske ofenzive na Gazo.

Slovenija od 1. oktobra sodeluje pri razpravah v Varnostnem svetu kot opazovalka, pri čemer lahko le spremlja dogajanje, ne more pa sodelovati. To bo lahko počela kot članica od 1. januarja 2024 do 31. decembra 2025. "Vendar če bi lahko povedali svoje mnenje, bi med drugim povedali, da Varnostni svet mora ukrepati. Prav tako bi ostro obsodili napade na Izrael ter pozvali k premirju in nujni obnovitvi mirovnega procesa v smeri rešitve dveh držav, ko se položaj umiri," je dejal Žbogar.

SPREMLJAJ DOGAJANJE V ŽIVO

22.40

Hezbolahov napad na izraelski vojašnici

V izraelskih bombnih napadih na obmejno območje v južnem Libanonu so bili danes ubiti trije člani proiranskega gibanja Hezbolah. V odgovor na smrt svojih članov v izraelskih napadih je Hezbolah, kot je sporočil, z vodenimi izstrelki in minometi napadel dve izraelski vojašnici.

22.25

Humanitarni delavci v Gazi

V Gazi je po podatkih Združenih narodov (ZN) približno 13.000 humanitarnih delavcev. Večinoma gre za zaposlene v Agenciji ZN za pomoč in zaposlovanje palestinskih beguncev na Bližnjem vzhodu (UNRWA), med njimi so v glavnem Palestinci, približno 300 pa je mednarodnega osebja.

22.24

Erdogan pozval k nenapadanju

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je o razmerah v Izraelu govoril z izraelskim predsednikom Isaacom Herzogom in palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom. Izrael je pozval, naj v vojni s skrajneži Hamasa ne napada civilistov v Gazi, Palestince pa, naj ne napadajo več izraelskih naselij.

21.28

EU bo zgolj pregledala finančno pomoč Palestincem

Evropska unija bo po sobotnem napadu skrajnega palestinskega gibanja Hamas na izraelske cilje zgolj pregledala finančno pomoč Palestincem. Plačil ne bo zamrznila, saj ta niso predvidena, so navedli na Evropski komisiji. Evropski komisar za sosedstvo Oliver Varhelyi je sicer pred tem sporočil, da EU ustavlja razvojno pomoč Palestincem.

21.24

Guterres zaskrbljen zaradi izraelskega obleganja Gaze

Generalni sekretar ZN Antonio Guterres je obsodil sobotni napad skrajnega palestinskega gibanja Hamas na Izrael, a obenem izrazil zaskrbljenost zaradi izraelskega obleganja območja Gaze v odziv na napad. Opozoril je, da so bile humanitarne razmere tam še pred zadnjim izbruhom sovražnosti zelo slabe.

KOMENTARJI (1610)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Armagedon1
11. 10. 2023 18.30
-1
Levica - veleizdajalci.
Wolfman
10. 10. 2023 14.01
+4
A bo oraganiziran prernos, mogoče kakšen live stream?
Balami
10. 10. 2023 12.01
+1
Palestina je ze nekaj cas Izrael pa kd leta 1948 ko so jih Nemci pregnali
Razumnež
10. 10. 2023 12.10
+1
Tako je.... In mesto Jeruzalem so ustanovili Kitajci, ne? Pojej banano.
FoxnarCa
10. 10. 2023 09.36
-1
Ko da bi prišli izdraelci v moje stanovanje mene pobijati...
Finfer
10. 10. 2023 09.22
+2
Pustite jih naj se pobijajo med seboj saj drugega ne znajo delati in tako in tako vse skupaj financira evropska skupnost !!
Razumnež
10. 10. 2023 12.11
+2
Jimi1
10. 10. 2023 08.12
+9
Izrael trenutno še analizira dan napada in orožje s katerim je bil izveden... Če se bo pokazalo da za vsem stoji Iran bo verjetno kakšna goba tam zrasla...
kiropraktik
10. 10. 2023 08.08
+8
Đihadiste zradirati!
bekson74
10. 10. 2023 11.31
+4
pa večino kuslijev zraven...krvoločna vera..🤮
JAZsemTI
09. 10. 2023 21.59
+1
Ko gre Izrael v akcijo so vsi samo zaskrbljeni, kak drug papak bi že fasal sankcije in blokade😏
kryptix
09. 10. 2023 21.59
-9
družine ni mogoče izbirati kje se boš rodil zato naj svet pomaga palestini. večina nima nič s tem in tudi vera ne ker judi itak izbirajo ljudi po DNK.
Uporabnik1908615
09. 10. 2023 21.59
+12
Palestina je okipirana s številnimi islamskimi teroristi, ki prihajajo iz irana z orožjem in drugih islamskih militantnih držav, ki sovražijo Izrael in zlorabljajo Palestino in palestince za vzdrževanje stalne vone in napade na Izrael in zato mora Izrael vso Palestino osvoboditi in očistiti vseh islamskih teroristov in šele potem se lahko pogovarjajo o samostoni Palestini pod zaščito Izraela
GMajky
10. 10. 2023 09.04
-1
ko tako govoris za tretji svet, katerega verjetno nebi znal pokazat na zemljevidu, ravno obratno govoris za ukraino in putina, ki ravno tako pravi, da hoce samo ocistiti ukraino fasistou!!! dvojna merila zahodnjaske logike!!! me je kar sram, da diham isti zrak s tako drhaljo!!!
231koak
09. 10. 2023 21.57
+12
Ma vse tam iz one regije...divjaki. Samo naj ostanejo tam
kryptix
09. 10. 2023 21.55
-3
razumem da ljudje podpirajo ukrajino ampak da podpirajo izrael mi pa ni jasno. ko je ye pokazaj gdo vodi svet je v enem dnevu izgubil prihodnost k sreči ima dovolj iz preteklosti da si je to lahko privoščil.
avgust.
09. 10. 2023 21.55
+0
Očitno cel svet spodbuja preseljevanje Judov v Izrael, ker jih nočejo imet v svojih državah. Človek se vpraša zakaj?
Bebo2
09. 10. 2023 21.53
+9
čas je da teroriste in njihovo državo zravnajo z zemljo
ValeBeni46
09. 10. 2023 21.51
+15
ne razumem kaj eu izplacuje pomoc Palestincem, ce je mi sami kot drzava eu ne dobimo pa smo bli pod vodo…
kryptix
09. 10. 2023 21.50
+3
prvič po 70 letih da je manj mrtvih palestincev verjetno bo v nekaj dneh spet kot neko.
Biba leze biba gre
09. 10. 2023 21.49
-6
Palestinci se bojim, da bodo iztrebljeni kot so bili indijanci v Ameriki. Cilj židov je iztrebiti ruse, črnce, indijce. V Afriki so lastniki rudnikov, ki prisilijo tamkajšnje otroke, ženske, moske da morajo prisilno delati v rudnikih. Če to zavrnejo. Jih vojska, ki je plačana iz strani korporacij ubije. To je povedal moški, ki je zaprosil za azil v Sloveniji in je zaposlen v Sloveniji.
Astalaviva1958
23. 02. 2024 18.30
Nebuloze. Lastniki rudnikov v Afriki so zdavnaj Rusi, zato je bil ustvarjen Wagner da kontrolirajo le te.
myomy
09. 10. 2023 21.49
-7
Kaj pa, če bi malce spoštovali zahodne standarde in moralne vrednote, ter izvedli referendum, pa naj se Palestinci izrečejo sami o svoji prihodnosti? Saj veste - tista tako opevana pravica do samoodločbe narodov, pa to ...
myomy
09. 10. 2023 21.50
+1
Ne bo šlo, a ne. Še Katalonci nimajo šanse, kaj šele Palestinci. Barabe dvolične, pokvarjene.
UtisanBimbambom
09. 10. 2023 21.51
+8
Koga zdaj mislis? Tiste ki si nadanejo jopic z eksplozivom in se razstrelijo ker jih caka ducat devic? Pelji si jih domov. Ali tistih ki rezejo glave se snemajo in kricijo Alah je velik. Takim bi dal ti pravico do bilocesa? Joj joj
OvcjiPastir
09. 10. 2023 21.52
+6
Prvo bi streljali, potem pa odprli diplomatsko pot. Octem bi morali mislit prej, žrtve so tukaj, življenj ni možno povrnit. Palestinci so dosegli točko brez povratka.
myomy
09. 10. 2023 21.53
-4
Poglej, poglej koliko nedemokratičnih komentatorjev imamo med nami ....
Biba leze biba gre
09. 10. 2023 21.57
-5
Vse to kar se dogaja je posledica njihovih dejanj v preteklosti. Ali je tebi normalno, da so zidje izkopali kosti palestincev, ki so umrli pred desetletji in je bilo tam pokopališče. So te kosti odvrgli in tam naredili park. Kaksna skrunitev grobov. Naj se jim vrne, kar so naredili nedolžnim palestincem ze 50 let.
Astalaviva1958
23. 02. 2024 18.31
Z Hamasom bi ti delal državo? :D Levičarski slepič...To treba vse zradirat in bo mir.
Panter 63
09. 10. 2023 21.48
+11
Hamasovec izjavil da niso ubili ni enega civilista. 260 ubitih kateri so bili na koncertu kaj so oni? Mogoce vesoljci.
PrijaznaOseba
09. 10. 2023 21.46
-3
Kaj se pa kaj v Ukrajini dogaja?
VikiKrema
09. 10. 2023 21.48
+6