Tujina

Po skoraj 10 mesecih zbrali vse dokaze v primeru smrti hrvaškega novinarja

Zagreb, 28. 06. 2023 19.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Po skoraj desetih mesecih je hrvaško državno odvetništvo sporočilo, da so v postopku zoper neznane storilce in zaradi obstoja utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja malomarnega ravnanja zbrali vse dokaze v primeru smrti novinarja Vladimirja Matijanića, ki je po okužbi s covidom več dni neuspešno prosil za zdravniško pomoč. Ali bodo proti odgovornim za novinarjevo smrt sprožili postopek ali ne, še ni znano, odločitev pa naj bi sprejeli v kratkem.

Hrvaški novinar Vladimir Matijanić je umrl 5. avgusta lani.
Hrvaški novinar Vladimir Matijanić je umrl 5. avgusta lani. FOTO: Index.hr

"Poteka pregled dokaznega gradiva, ki smo ga zbrali v dosedanjem postopku, in sprejem odločitve," so za hrvaški Index sporočili iz državnega odvetništva. Prejeli so tudi posebno izvidniško poročilo in mnenje Katedre za sodno medicino Medicinske fakultete v Zagrebu. S tem se je dokazni postopek tudi formalno končal. 

Hrvaški novinar Vladimir Matijanić je umrl 5. avgusta lani, potem ko je več dni iskal zdravniško pomoč, reševalno vozilo pa ga ni želelo odpeljati v bolnišnico. Matijanić je imel diagnosticiran tudi Sjögrenov sindrom in intersticijsko bolezen pljuč ter sum na dve avtoimuni bolezni.

Na urgentnem oddelku infektologije v Splitu so ga sprejeli 2. avgusta, kamor je prišel s simptomi covida, a so ga odpustili domov. Nato je 4. in 5. avgusta večkrat klical v bolnišnico in zdravstvenemu osebju povedal o svojem zdravstvenem stanju in diagnozah. Čeprav jim je povedal, da ne more niti hoditi, so mu naročili, naj pride v bolnišnico čez pet dni, a le v primeru, če se ne bo počutil bolje. 

5. avgusta je nato zaprosil za ekipo nujne medicinske pomoči, ki je prišla k njemu domov, a so ga zaradi "normalnih simptomov covida" tam tudi pustili. Znova so ga obiskali uro in pol kasneje, a je kljub oživljanju umrl.

Sprožil se je val očitkov na račun hrvaškega zdravstvenega sistema, a posebna komisija nepravilnosti ni ugotovila. Deset mesecev po smrti torej še vedno ni znano, zakaj Matijanića, ki je imel pridružena bolezenska stanja, več dni niso sprejeli v bolnišnico. 

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

slovenc59
28. 06. 2023 21.13
+9
Kolk jih je na britof zaradi takih in drugačnih strahov med corono, ne bomo n8koli vedeli ! Vemo pa koliko so bogovi v belih cotah pokradl denarja, ko niti približno niso bili upravičeni ! Kdo bi se takrat sekiral če kdo umre, saj je vse covid, ko so pa imeli polno dela, da so avte in vile kupovali.....Da ne bo pomote, isto je bilo pri nas kot pri sosedih !!
zasvobodo22
28. 06. 2023 20.54
+12
tudi pri nas ni bilo nic drugace brat je bil l 21 na polikliniki pa ga v petih min odpravili zaradi bule na vratu ponovno leta 22 porabil pil uro casa za testiranje pol pa zopet odpravljen v petih minutah in letos ponovno no po enem tednu le ugotovili ,da je zan prepozno in ga v teskih bolecinah poslali domov umrt sam cutim samo zanicevanje do teh pokvarjenih pohlepnih belih bogov
zasvobodo22
28. 06. 2023 20.55
+6
ki vse kar znajo pisat recepte za tablete in kako bi se vec in vec denarja
caspera1
29. 06. 2023 08.10
+2
FAUSTOS1
28. 06. 2023 20.46
+0
Ker ni podpiral hdz enako kot pri nas sds so med lokdownom enostavno odpisali on mu niso nudili ustrezne pomoči ja profašistične hdz in sds če nisi njihov pač ne obstajaš kot človek-zato želim da tudi hrvati se rešijo hdz kot smo se slovenci sds
marjanovic.drazen
29. 06. 2023 08.13
+0
Kaj ti primerjas Hdz z sds? Ne javljaj se raje
Na pol ovca
28. 06. 2023 20.44
+3
Index sam je pomagal ubiti lastnega novinarja a so preoprani, da bi dojeli, namreč index je redno cenzuriral vse informacije, ki niso bile pravoverne okrog korone pač zvest služabnik elite torej o učinkih D vitamina, Ivermetcinu...
Butalec8
28. 06. 2023 20.33
-3
Ta je bil tud tezki forsator korone ter vaxer