Tujina

Po prvi našli še drugo pošiljko kokaina, ki jo je naplavil orkan Debby

Miami, 18. 08. 2024 13.00 | Posodobljeno pred 30 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Orkan Debby je že v začetku meseca poskrbel za veliko najdbo kokaina ob obali Floride. Po tednu dni pa je urad šerifa okrožja Collier sporočil, da so v bližini mesta Everglades našli še eno pošiljko prepovedane droge, na trgu vredno več kot pol milijona evrov.

Orkan Debby je v začetku meseca še pustošil po jugovzhodu ZDA. Za seboj pa ni pustil le uničene infrastrukture in naselij, temveč je na obalo Floride prinesel tudi več kot 100 kilogramov prepovedane droge. Ameriška carinska in mejna patrulja v Miamiju je na družbenih omrežjih 4. avgusta objavila fotografije paketov droge in sporočila, da so na območju Florida Keys našli 25 paketov kokaina, ki so bili ocenjeni na skupno več kot milijon evrov. 

Teden dni pozneje, v ponedeljek, je urad šerifa okrožja Collier sporočil, da so v bližini mesta Everglades City, v Mehiškem zalivu, našli novo pošiljko kokaina, vredno več kot pol milijona evrov.

Šerif okrožja Collier Kevin Rambosk, se je zahvalil navtikom, ki so prijavili najdbo 56-kilogramskega paketa v velikosti mikrovalovne pečice, v njem pa je bilo 25 posamezno zavitih paketov.

Po njihovih navedbah  je bil paket v vodi že kar nekaj časa, saj je bil prekrit z algami in luskami. "Urad za kriminal in droge okrožja, si prizadeva ugotoviti izvor kokaina," so zapisali. Po njihovih besedah je kokain najverjetneje odplaknila plima z vzhodne obale zaradi nedavnih neurij. "Velike pakete drog, od marihuane do hašiša in kokaina, pa so ta mesec že našli tudi ob Miamiju in otočju Florida Keys."

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

"Najdba spominja na čase tihotapljenja marihuane v okrožju Collier v sedemdesetih in osemdesetih letih prejšnjega stoletja, za današnji čas pa je neobičajna,"  so še zapisali na uradni Facebookovi strani.

Tihotapci drog za prevoz drog v ZDA po morju pogosto uporabljajo čolne, podmornice in druga plovila, ki jih lahko odvržejo v vodo, da bi se izognili zasegu, če njihova plovila naletijo na težave, kot so mehanske okvare, slabo vreme ali zasegi organov pregona, pa je za CNN povedal Brian Townsend, upokojeni posebni agent pri Upravi za boj proti drogam. Povedal je, da je bil v svoji službi pogosto priča izkopavanju droge ob obali južnega Teksasa.

"Nekateri tihotapci v morje namerno spuščajo bale drog, zavite v plastiko ali vodotesne zabojnike, na vnaprej določenih mestih, da bi jih pozneje pobrali drugi tihotapci," je povedal Townsend. Ko pa so droge enkrat v vodi, jih lahko morski tokovi in plimovanje, zlasti med neurji, kot je bil orkan Debby, odnesejo na obalo daleč stran od kraja, kjer so bile odvržene, je povedal.

Že julija lani je župan mesta Tampa na Floridi v podobnem primeru odkril skoraj 32 kilogramov kokaina, ki ga je na obalo na otočju Florida Keys, kjer je bil na počitnicah, naplavila voda. 

Letos pa so prvo pošiljko, ki jo je naplavil orkan Debby, našli pred dobrima dvema tednoma, ko je na plažo na otočju Florida Keys naplavil 25 paketov kokaina, tudi novico o tej najdbi je na družbenem omrežju X sporočil vršilec dolžnosti vodje ameriške mejne patrulje Samuel Briggs II

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mario7
18. 08. 2024 14.52
+3
Ga je izgubil sds podmladek?
IvanJaJo
18. 08. 2024 15.48
+2
Nicolas Maduro poslal Janezu slabo podmornico pa ni dosegla Trstenjaškega podzemlja 🥲🥹🤣
IvanJaJo
18. 08. 2024 14.43
+1
To bodo rengersi zadeti 🤯🥳🤠👯🤼🪔🤣
Bikoborec
18. 08. 2024 14.06
+1
Vse zaplenite da bomo normalno ziveli in da bomo cenjeni in pošteno plačani za pošteno delo, ki ga opravljamo
zapiramvamustaaa
18. 08. 2024 13.58
+2
Ja ja mimo pa jahta ali barka z tonami naprej.Poznamo že to prakso.Kruha in iger...
Anion6anion
18. 08. 2024 13.25
+2
Zelo so učinkoviti tile jenkiji. Zasežejo le tisto kar tihotapci izgubijo. 😜
Rudar
18. 08. 2024 14.47
+1
"Jenkiji" zasežejo več kot 75% vseh zaseženih drog na svetu. Samo v vednost.