Tujina

Po odkritju žrtev kulta, ki so izstradale do smrti, dva pridigarja pred sodnikom

Nairobi, 03. 05. 2023 07.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA, N.L.
Komentarji
5

Vodja krščanskega kulta v Keniji, ki je obtožen spodbujanja svojih privržencev k stradanju do smrti, se je v torek pojavil na sodišču v kraju Malindi. Tožilci so po zaslišanju sporočili, da se bo Paul Mackenzie Nthenge soočil z obtožbami terorizma zaradi smrti več kot sto ljudi. Pred sodnike v Mombasi je v zvezi s primerom stopil še en pridigar.

V gozdu blizu obalnega mesta Malindi na jugovzhodu države so konec prejšnjega meseca iz množičnih grobov izkopali na desetine trupel. Pokojni naj bi bili privrženci krščanskega kulta pod vodstvom pridigarja Paula Mackenzieja Nthengeja.

Doslej so potrdili smrt 109 ljudi, večinoma otrok. Prve obdukcije smrtnih žrtev pokola v gozdu Shakahola, kakor so ga poimenovali, so opravili v ponedeljek pri devetih otrocih in eni ženski. Potrdile so, da je bil vzrok smrti stradanje, čeprav so bile nekatere žrtve zadušene, so sporočile oblasti.

Samooklicani duhovnik Nthenge, ki je leta 2003 ustanovil Mednarodno cerkev dobre novice, se je skupaj z osmimi drugimi obtoženci v torek pojavil na sodišču v Malindiju. Nthengeju očitajo, da je svoje privržence spodbujal, naj stradajo, da bodo srečali Jezusa. Policija cerkvi očita, da je ljudem prala možgane, da so umrli zaradi stradanja.

Nthengeju očitajo, da je svoje privržence spodbujal, naj stradajo, da bodo srečali Jezusa.
Nthengeju očitajo, da je svoje privržence spodbujal, naj stradajo, da bodo srečali Jezusa. FOTO: AP

Na sodišču tudi eden najbolj znanih televizijskih pridigarjev v državi

Po kratkem zaslišanju je bil primer v torek prestavljen na višje sodišče v drugem največjem kenijskem mestu Mombasa, kjer se bodo osumljenci soočili z obtožbami terorizma, je za AFP povedala tožilka Vivian Kambaga.

"Obstaja sodišče (v Mombasi), ki je uradno določeno za obravnavanje primerov v okviru akta o preprečevanju terorizma," je Kambaga povedala med zaslišanjem v Malindiju in zahtevala, da se zadeva preseli na višje sodišče.

V povezavi z istim primerom se je na sodišču v Mombasi v torek pojavil Ezekiel Odero, eden najbolj znanih televizijskih pridigarjev v državi. Odera so iz Malindija v Mombaso prepeljali po aretaciji minuli četrtek, da bi opravili preiskavo o njegovi morebitni vpletenosti v primer.

Odero je osumljen umora, pomoči pri samomoru, ugrabitve, radikalizacije, zločinov proti človečnosti, krutosti do otrok, goljufije in pranja denarja. Sodišče v Mombasi je v torek dovolilo policiji, da Odera pridrži do četrtkovega zaslišanja, in hkrati zavrnilo zahtevo tožilstva za 30-dnevno pridržanje.

Tožilci trdijo, da imajo verodostojne informacije, ki povezujejo trupla, izkopana v gozdu Shakahola, s smrtjo več "nedolžnih in ranljivih privržencev" iz Oderovega molitvenega centra in cerkve za novo življenje. 

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Defragment
03. 05. 2023 20.02
Hja, pri nas bomo pa vsak čas neprostovoljno stradali. Nekatere državne službe že stradajo.
Dragica Cegler
03. 05. 2023 10.49
-1
Kako ste že tečni.Že tretjič je objavljen ta članek.Kaj pa pri nas,vse štima,vlada dela,vsi siti?
semtvojavest
03. 05. 2023 09.15
+3
...vcasih se je temu rekla naravna selekcija, ker da verjames tem zgodbicam...
Rožice že cvetijo povsod
03. 05. 2023 09.13
+8
No, pridigarje zapreti, vsak dan jim dati 2l vode in stvar rešena, čez nekaj časa ne bo več skrbi z njimi.
mr.poper
03. 05. 2023 08.27
+5
Vodja krščanskega kulta -goljufije pranje denarja še povrh morilci otrok Komu že pere noge vsako leto papa v Vatikanu?