Tujina

Po krvavi soboti Zelenski poudarja: Potrebujemo več raket in sistemov zračne obrambe

Kijev, 30. 06. 2024 07.34 | Posodobljeno pred enim dnevom

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Po raketnih napadih, v katerih je bilo ranjenih več ljudi, med njimi dva otroka, je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski znova pozval k zagotovitvi več orožja dolgega dosega in sistemov zračne obrambe. "Naša mesta in skupnosti vsak dan trpijo zaradi takšnih ruskih napadov," je poudaril predsednik. Vendar obstajajo načini, kako to premagati.

Soboto so Ukrajinci preživeli v znamenju žalovanja. V ruskem napadu na mesto Vilniask v bližini jugovzhodnega mesta Zaporožje je bilo ranjenih 31 ljudi, so sporočili ukrajinski uradniki. Mesto sta zadeli dve raketi, ki sta močno poškodovali infrastrukturo, trgovino in stanovanjske hiše, je pojasnil ukrajinski generalni tožilec Andrij Kostin. Rusko obrambno ministrstvo napada ni komentiralo, so pa na svojem kanalu na Telegramu objavili posnetek raketnega napada na železnico, ki naj bi bila v bližini naselja Ukrajinka, manj kot deset kilometrov od Vilniaska, in naj bi jo ukrajinske sile uporabljale za raztovarjanje orožja in vojaške opreme. 

Skupno je bilo tako v soboto po vsej Ukrajini ubitih najmanj 11 civilistov, več deset pa ranjenih, poroča BBC.

Volodimir Zelenski
Volodimir Zelenski FOTO: AP

In Zelenski je kljub tragičnemu številu mrtvih in poškodovanih pozval k obrambi ter opomnil, da se še kako lahko borijo proti ruskim silam. Poudaril je, da bi bilo treba pridobiti orožje dolgega dosega in povečati število sodobnih sistemov zračne obrambe.

Zahodne zaveznice so Ukrajini že dobavile številna orožja dolgega dosega, vključno z raketami Scalp iz Francije, Storm Shadow iz Združenega kraljestva in ATACMS iz ZDA ter tudi sisteme zračne obrambe Patriot ameriške izdelave. Vendar se je dotok orožja iz ZDA, ki so daleč največji dobavitelj orožja Ukrajini, ustavil letos, ko je bil v kongresu zadržan predlog zakona o nadaljnji vojaški pomoči. Zakon je bil sprejet šele aprila, sistemi zračne obrambe in rakete pa so maja prispeli na frontne črte.

Vendar je v tem času Ukrajina doživela številne izgube, za vse smrtne žrtve in ruske ozemeljske pridobitve pa je krivila prav pomanjkanje streliva in raket. Na Telegramu se je Zelenski sicer zahvalil zaveznikom za vso pomoč, vendar je tudi poudaril, da je treba odločitve o pošiljanju orožja pospešiti, saj "vsako odlašanje pomeni izgubo človeških življenj".