Tujina

Slovensko zunanje ministrstvo pozvalo k izpustitvi preostalih talcev in koncu vojne

Gaza, 09. 06. 2024 09.51 | Posodobljeno pred 18 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
N.V., STA
Komentarji
0

Po sobotni operaciji za osvoboditev štirih talcev, v kateri je bilo po navedbah lokalnih oblasti ubitih več kot 200 Palestincev, so izraelske sile ponoči nadaljevale obstreljevanje Gaze, v katerem so ubile več ljudi. Palestina bo zaradi sobotnega napada zahtevala nujno sejo VS ZN. Slovensko zunanje ministrstvo je po osvoboditvi štirih talcev iz ujetništva v Gazi izrazilo olajšanje in veselje ter pozvalo k izpustitvi vseh preostalih talcev in h koncu vojne. Podobno je sporočil tudi visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell, ki pa je ob tem obsodil nov pokol civilistov v razdejani enklavi.

Kot navajajo lokalni viri, je izraelska vojska danes ciljala tako mesto Gaza na severu kot Rafo na jugu razdejane enklave in pri tem ubila najmanj osem ljudi. V napadih je zadela tudi eno od hiš v begunskem taborišču Nuseirat, ki je bilo v soboto prizorišče odmevne operacije.

V sobotnih napadih z morja, kopnega in zraka na Nuseirat je bilo po zadnjih podatkih lokalnega zdravstvenega ministrstva ubitih najmanj 274 ljudi, ranjenih pa skoraj 700. O več sto žrtvah poročajo tudi iz preobremenjenih bolnišnic.

S tem je skupno število potrjenih smrtnih žrtev osemmesečne izraelske ofenzive preseglo 37.000. Še najmanj 84.494 ljudi je bilo v tem času ranjenih.

Palestinski predsednik Mahmud Abas je zaradi "grozljivega pokola" v Gazi palestinskega veleposlanika pri ZN pozval, naj zahteva sklic nujne seje Varnostnega sveta ZN na to temo.

Ameriška vojska je medtem zanikala namigovanja, da je njihov začasni pomol, ki od sobote ponovno deluje, igral vlogo pri osvoboditvi talcev. Kot so navedli, je bil pomol na obali Gaze postavljen "z enim samim namenom, da bi pomagal pri prenosu dodatne, nujno potrebne pomoči za reševanje življenj", poroča francoska tiskovna agencija AFP. Okrog 320 milijonov dolarjev drag pomol je po postavitvi maja deloval le teden dni, preden so ga poškodovali visoki valovi.

Slovensko zunanje ministrstvo pozvalo h koncu vojne

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

 Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve je na omrežju X zapisalo, da z osvobojenimi talci ter njihovimi družinami delijo olajšanje in veselje. "To je znak upanja za družine tistih, ki so še vedno v ujetništvu. Ponovno pozivamo k izpustitvi vseh preostalih talcev in ustavitvi vojne," so dodali.

Podobno sporočilo je podal tudi Borrell, ki pa je ob tem izpostavil tudi poročila o "novem pokolu civilistov", kar je najostreje obsodil. Poudaril je še, da se mora prelivanje krvi nemudoma ustaviti ter izpostavil najnovejši predlog premirja v Gazi, ki ga je javnosti nedavno predstavil ameriški predsednik Joe Biden.

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8