Tujina

Plenković kritičen do župana Dubrovnika zaradi ustaškega pozdrava

Dubrovnik, 23. 07. 2024 19.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Hrvaški premier Andrej Plenković je kritiziral župana Dubrovnika in strankarskega kolega Mata Frankovića, ker je govor na nedeljskem slovesnem odprtju spominskega parka blizu kraja Imotski zaključil z ustaškim pozdravom "Za dom spremni". Franković vztraja, da pozdrava ni uporabil v kontekstu druge svetovne vojne.

Franković se je v dalmatinskem zaledju udeležil odprtja spominskega parka za padlega pripadnika hrvaške vojske, ki je bil ubit v bojih v okolici Dubrovnika leta 1992. Pred zbranimi je župan sicer govoril o pomenu spominjanja in ne sovražnosti, govor pa nato zaključil z nacionalističnim sloganom 19. stoletja "Bog in Hrvati" in ideološko bistveno bolj zaznamovanim "Za dom spremni".

"Za dom spremni" je pozdrav, ki so ga koristili pripadniki ustašev v času Neodvisne države Hrvaške (NDH), marionetne države nacistične Nemčije in fašistične Italije, ki je izvajala množične poboje Srbov in pripadnikov drugih manjšin med letoma 1941 in 1945. Pozdrav je nato znova zaživel med vojno na Hrvaškem v 90. letih prejšnjega stoletja, ko so ga uporabljali pripadniki paravojaške skupine Hrvaške obrambne sile (HOS).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Franković je v odzivu na kritike opozicije na Facebooku pojasnil, da gre v njegovem primeru za simbol domovinske vojne, ki da se ne more na noben način umeščati v kontekst druge svetovne vojne.

Plenković v pogovoru z novinarji v Splitu ni pokazal preveč razumevanja za županova stališča, medijem pa je povedal, da bi bilo dovolj, da bi Franković ostal pri prvem pozdravu "Bog in Hrvati", raba "Za dom spremni" pa da je za vlado in HDZ politično nesprejemljiva.

  • MERCATOR zivalice
  • ŽAN
  • ŽIGA
  • ROK
  • VESNA
  • SAŠA
  • BRUNO
  • LIZA

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Mclaren
24. 07. 2024 14.23
+0
Pa saj se vidi, da nima treh čistih.
Mclaren
24. 07. 2024 14.22
-2
Desničarji so vsepovsod nacionalisti.
Burtonnn
24. 07. 2024 08.33
+0
Oba kaznovati in zapreti za primer ostalim kre.....tenom.