Tujina

Plenković kot edini kandidat znova izvoljen za predsednika HDZ

Zagreb, 14. 07. 2024 12.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Člani vladajoče stranke na Hrvaškem HDZ so na sobotnih strankarskih volitvah za svojega vodjo kot edinega kandidata znova izvolili Andreja Plenkovića, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina. To je že njegov tretji mandat na čelu stranke, Plenković pa je zagotovil, da bo naslednja štiri leta ostal tudi na čelu hrvaške vlade.

Hrvaški premier Andrej Plenković je bil strankarskih volitvah edini kandidat za predsednika HDZ. Po svoji zmagi je ocenil, da je vodstvo na volitvah dobilo veliko demokratično legitimnost, in sporočil, da so danes močnejši kot kadarkoli prej. Predsednik HDZ je sicer že od leta 2016, od tedaj pa vodi tudi hrvaško vlado.

Za namestnika predsednika stranke so člani HDZ izvolili Toma Medveda, sicer ministra za hrvaške veterane, za podpredsednike stranke pa Zdravko Bušić ter še tri ministre v Plenkovićevi vladi Olega Butkovića, Ivana Anušića in Branka Bačića.

Andrej Plenković
Andrej Plenković FOTO: AP

Plenković se je po objavi neuradnih rezultatov zahvalil članom za veliko volilno udeležbo. Strankarskih volitev se je udeležilo 40 odstotkov od skupno 216.816 članov. Plenković je glede na podatke volilne komisije HDZ prejel 84.786 od 84.993 glasov.

"S tem začenjamo nov štiriletni cikel po prepričljivi zmagi na volitvah za hrvaški sabor in še močnejši zmagi za Evropski parlament," je dejal hrvaški premier.

Dotaknil se je tudi predsedniških volitev, ki bodo predvidoma potekale ob koncu leta. Napovedal je, da bo s ponedeljkom začel intenzivnejša in resnejša posvetovanja. Na vprašanje, ali njihov kandidat za predsednika republike mora biti član stranke, pa je odgovoril, da je mogoče vse. "Mora biti zmagovalec, to je edini kriterij," je dodal. Možnost, da bi za predsednika kandidiral sam, je zavrnil.

Da se bo na predsedniških volitvah potegoval za drugi mandat, je sicer že konec junija napovedal hrvaški predsednik Zoran Milanović. Pri tem pričakuje vnovično podporo največje opozicijske stranke SDP, ki jo je nekdaj vodil. Zadnje javnomnenjske ankete Milanoviću kažejo močno podporo.

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Burtonnn
14. 07. 2024 17.31
+3
Pa pravijo da se demokracija razlikuje od enopartijcev. Nobene razlike ni. Janša na čelu svoje stranke 50 let. Holob je premlad za kakšna leta, kdo je še, ah, saj ni važno. Ta hrvaški sultan mi pa res že gre na kozlanje ko ga vidim. Takoj zamenjam TV program, če se pojavi. Po drugih državah nič boljše: Vučić, Dodik, Orban, Merklova, Đukanović, Makron.....
osservatore
14. 07. 2024 13.40
+4
Edini kandidat?? Pa to ti je kot kaplarja Janshiryja stranka.
frenk707
14. 07. 2024 13.31
+5
Kot pri vseh avtokratih, edini kandidat, ki je demokratično izvoljen,.... slovenski pacient že trideset let fura tako demokracijo.
frenk707
14. 07. 2024 13.30
+4
Če si edini kandidat ne moreš izgubiti.
mario7
14. 07. 2024 13.28
+4
Enako kot gologlavi vampir v Sloveniji