Tujina

Peking: Nato naj preneha napihovati 'kitajsko grožnjo'

Bruselj, 11. 07. 2024 08.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Potem ko so voditelji držav članic Nata Kitajsko označili za ključni člen ruske agresije na Ukrajino, je Peking v odzivu severnoatlantsko vojaško zavezništvo pozval, naj preneha napihovati t. i. kitajsko grožnjo. "Kitajska ni ustvarila ukrajinske krize," je sporočilo kitajsko predstavništvo pri Evropski uniji.

Kitajska je v odzivu na vnovične obtožbe iz Nata ponovila, da Peking glede Ukrajine vselej poziva k mirovnim pogovorom in oblikovanju političnega dogovora med sprtima stranema. Kot so prepričani, je to tudi stališče, ki ga podpira "širša globalna skupnost", piše v odzivu, objavljenem na spletni strani kitajskega predstavništva pri EU.

Kitajska je poudarila, da ne dobavljala orožja stranem v konfliktih in da izvaja strog nadzor nad izvozom blaga z dvojno rabo, kar vključuje dobavo civilnih brezpilotnih letal. Navadna trgovina, ki poteka z Rusijo, pa ne bi smela biti tarča zunanjih motenj ali prisile, so prepričani v Pekingu. Kitajska Nato zato poziva, naj preneha iskati grešne kozle in se raje posveti umiritvi razmer.

Nato so ob tem pozvali, naj opusti "mentaliteto hladne vojne", popravi svoje zmotno videnje Kitajske in se ne vpleta v azijsko-pacifiško regijo. Nato bi moral storiti več za svetovni mir in stabilnost, namesto da napihuje "t. i. kitajsko grožnjo in izziva konfrontacije ter rivalstvo", še piše v izjavi.

Vrh Nata
Vrh Nata FOTO: AP

Predsedniki vlad in držav članic Nata, med njimi premier Robert Golob, so v sredo Kitajski sporočili, da "ne more omogočati največje vojne v Evropi v nedavni zgodovini, ne da bi to imelo negativne posledice za njene interese in ugled". Nato Kitajski med drugim očita dobavo blaga, ki ga je mogoče uporabljati tako v civilne kot vojaške namene, sestavne dele orožja, opremo in surovine, ki jih uporablja ruski obrambni sektor.

Generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg je pojasnil, da bodo o morebitnih ukrepih proti Pekingu odločale posamezne države članice, vendar pa je sporočilo vrha "zelo močno in jasno".

Kitajska od začetka ruske agresija v Ukrajini februarja 2022 vzdržuje nevtralno držo glede konflikta, kitajski predsednik Ši Džinping pa se je v tem času tudi večkrat srečal z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom.

KOMENTARJI (70)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

2mt8
12. 07. 2024 11.05
Rusijo ta vojna drago stane...Kitajska od Rusije že terja vračila pufa ali pa plin in nafta zastonj do leta 2100
periot22
11. 07. 2024 20.58
+1
Jenkiji za burek nimate proti Kitajski!!!!!!!!.
nestabilen
11. 07. 2024 14.23
+3
Americani so ze pozabil kaj so naredil 2014 v Ukrajini. Sedaj so pa poleg Rusov krivi se Kitajci. Googlajte Jeffrey Sachs,vam bo profesor na Kolubijski Univerzi razlozil cel potek od zacetka do danes.
Zmaga Ukrajini ...
11. 07. 2024 15.09
-4
Ti si tako ali drugače nestabilen, pa zato ne boš prav nikoli dojel... Rusofili kar naprej svaljkate Jeffreya Sachsa, pa četudi vam miljavžentkrat povedo, zakaj je ta Sachs navaden osel. Mimogrede, akademski kolegi so nanj naslovili odprto pismo z ostrimi kritikami v zvezi z njegovimi maloumnimi izjavami o ukrajinski vojni (podpisalo ga je preko 300 akademikov). Ali so ti profesorji uglednih fakultet potemtakem brezvezniki? Če bi bil Sachs vsaj malo, res samo malo znanstvenika, potem si nikoli ne bi privoščil take nepreverjene blesarije, ki nimajo prav v ničemer osnove. Ampak za rusofiliće bo dober. In mimogrede, s tem si je dokončno zapravil prav ves renome, ki ga je kdaj imel. Pa tu ne gre za to, da je na nasprotnem bregu, ampak za to, da je popolnoma pregazil vse znanstvene temelje, stroko, resnicoljubnost, metodologijo dela,... Tega si lahko podajate samo še rusofilići med sabo,... nihče od normalnih ga ne jemlje več resno.
komarec
11. 07. 2024 15.34
+3
Zmaga bluziš, se čuti posledice močnega sonca. V glavnem po vsej pomoči ki jo dobiva Ukrajina in po vseh sankcijah ki so bile namenjene Rusiji je situacija močno v prid Rusiji. Kje je tista kontra ofenziva ki jo je Zelenski omenjal? Zelenski samo zahteva pomoč učinka pa nobenega. Tu se ne gre za rusofile ali ukrajinofile, dejstva kažejo, da tej vojni še ni videti konca, Rusi ne bodo odnehali dokler ne bojo svojega dosegli, Ukrajinci pa bodo edini ki bojo nastradali in konec koncev največ izgubili.
Zmaga Ukrajini ...
11. 07. 2024 16.46
-1
Kdaj je Zelenski omenjal kontraofenzivo? Jasno je dal na znanje, naj se ne pričakuje preveč. Seveda je na tvojem blicu pisalo drugače in smešno je videti, kako vas kar naprej po malem furajo kot male cucke. In praviš, da so moskvići osvojili najmanj že Pariz, a ne? In mimogrede, kako gre kaj z ofenzivo v Harkovu? Kaj Zelenski zahteva, blodite samo rusofilići sami in nihče drug. In, če že omenjaš dejstva, upoštevaj, da obstajajo satelitski posnetki, obstaja precej fotomateriala, obstajajo razlage vojaških analitikov, ki brez olepševanja povedo kaj je na stvari. Tudi to, da umrle moskovitske vojake na fronti žrejo lisice in ostala divjad,... ker se pač moskvičem ne zdi, da bi v normalnem času poskrbeli za trupla padlih vojakov. Enako pa doma prašiči rijejo po pokopališčih umrlih moskovitskih vojakov. Ampak zate ti itak ne obstajajo, a ne? Vidiš samo ukrajinske žrtve. In prav imaš, samo Ukrajinci so pomembni. Če bi bili moskviči količkaj normalni, bi takoj putlerja odstranili in prenehali s to norostjo. Tudi motiš se, ko praviš, da moskviči ne bodo odnehali,... moskovija se bo tako kot že večkrat doslej, pač sesedla sama vase. Vojaki, ki se z mopedi in celo skiroji vozijo po fronti, in pijejo vodo iz blatnih luž, pač nekega bistvenega napredka ne bodo, in niti ne morejo doseči.
komarec
11. 07. 2024 17.51
+0
Zmaga postajaš počasi smešen s tvojimi trditvami.
Zmaga Ukrajini ...
11. 07. 2024 19.48
-2
Kajpak. Za nekoga, ki ga takole non stop fopajo z moskovitsko propagando kot tebe, je tole čisto prevelika doza realnosti.
periot22
11. 07. 2024 21.02
+1
Zmaga imaš odsev Amerike,rabijo takšne ki verjamejo v njihove laži!
primorec2
11. 07. 2024 13.42
+0
Brez orožja ni vojne, ne pohabljenih ne pokojnih. Je Ukrajina in članstvo v BATU vredno na deset tisoce mrtvih in pohabljenih? Biden in Stoltenberg, na kaj nazdravljata?
Zmaga Ukrajini ...
11. 07. 2024 16.47
+0
A potem praviš, da je NATO dal orožje moskoviji, da je ta začela vojno v Ukrajini? Ja, očitno vam je res prevroče.
zrela hruška
11. 07. 2024 13.14
-2
pravijo, da niso ustvarili uk krize!! b.š. kaj so pa naredili, da bi krizo izničili!!?? nič in se enkrat nič...
metaloh
11. 07. 2024 13.12
+0
Edino pravilno,da vlagamo v NATO. To je naša varnost pred enoumjem iz Rusije. Tudi Ukraina bo v 2 letih v sistemu NATO. In takrat se bo za Ruse začela nočna mora.
tornadotex
11. 07. 2024 13.10
+2
Kaj pa cele vlakovne kompozicije letalnikov iz Kitajske proti Rusiji,,,a to so za civilno rabo,kot da vsi Rusi naenkrat začenjajo leteti z droni...
xyxyxyxyxyxyxy
11. 07. 2024 12.46
-3
Naši hlapčevski politiki pa še finančno slabšajo SLO, ko kupujejo orožje za ti kriminalno združbo kot je NATO
300 let do specialista
11. 07. 2024 12.37
+0
NATO je ranjena zver, vidno ga nihče več ne jemlje resno, nni nikakršen globalni igralec, na Vzhodu se mu posmehujejo, Kitajec je povedal pravilno, ti spletkarji naši prodani kumavčki pa kar mislijo, da so nek faktor geopolitike, ZDA nima več glavne besede, postaja pudelj iz ozadja in prav je tako, dovolj smo videli, dovolj "demokracije" je bilo uvoženo. Hinavci trolični!!!
jutri_pa_res
11. 07. 2024 12.47
+0
Občutek te vara, ker NATO s svojim arzenalom pač ne grozi neprestano vsem naookrog, kakor to počnejo Rusi, Kitajci in S.Korejci... Če pa je treba, pa NATO naredi, kar je treba...
metaloh
11. 07. 2024 13.14
-1
NATO je veliko močnejši od ruskega malovrednega orožja...
Blue Dream
11. 07. 2024 12.31
+5
Fotka za na steno WCja
Blue Dream
11. 07. 2024 12.31
+5
Zmaga Ukrajini ...
11. 07. 2024 15.12
-1
Aja,... še dobro, da si pripisal, da imaš problem z zaprtostjo. Človek si ne more kaj, da ne bi pomislil, da imate rusofilići res bolehna nagnjenja. No, saj to poznamo - tisti, ki najbolj krulijo čez LGBTQ, so potem najbolj vneti žleboplezalci v Bruslju.
PujsTekaTeka
11. 07. 2024 12.30
+3
Dobro da ima Nato Kitajsko da jo lahko obtožuje za svoje napake.
nono1234
11. 07. 2024 12.27
+4
Ne bi se mogel strinjati s kitajskim zapisom bolj kot se strinjam. Kadar si ZDA na muho postavijo nekega sovražnika, potem z vso mogočo propagando prepričuje svoje zaveznike o tem kako nevaren je ta sovražnik. No, za prepričevanje EU politikov niti ne porabijo prav veliko energije, ker so že programirani tako kot ZDA želijo
ivan res grozni
11. 07. 2024 12.36
+0
Kitajska spreminja meje na morju, z gradnjo umetnih otokov in napada Filipinske ladje v vedno njihovih vodah. Ves čas grozijo z napadom na Tajvan, čeprav jih tam ne mara 95 % prebivalcev. . Zavračajo življenje v komunistični diktaturi.
nono1234
11. 07. 2024 12.57
+1
In kdo smo mi, da bomo "delali red" po tem planetu in se vtikali v njihov komunizem in nasploh družbene ureditve posameznih držav? In kdo pravi, da je kapitalizem dobra ureditev? Kar zadeva Taiwan, je vse bilo mirno, dokler "naš veliki brat" ni začutil strah pred Kitajci, strah pred pomankanjem tistega, kar Taiwan proivaja. Namesto, da samo poslušaš, malo sam razmisli, ker strah ima velike oči in Kitajska je s svojim gospodarskim vzponom postala strah za nevoščljivce in tiste, ki se bojijo prevlade drugih. In še to, Kitajsko so najbolj dvignili prav "Zahodnjaki", ki so svoje proizvodnje selili k njim, doma so pa tovarne zapirali in ljudi puščali na cesti. Našo odvisnost od Kitajske smo si torej zakuhali sami in danes ni najbolj pametno se kregati s Kitajsko. Ker pa "veliki brat" pravi tako, tako tudi bo, ker EU nedorasli politiki ne vedo, da Američani za sebe poskrbijo, mi bomo se pa z enimi skregali in postali še bolj odvisni od ZDA. Kitajska odvisnost je vsaj poceni, ameriška je pa zeeelooo draga.
GMajky
11. 07. 2024 12.21
+0
GMajky
11. 07. 2024 12.21
+1
se napisat mi ne pusti
Dragica Cegler
11. 07. 2024 12.17
+2
Sami vojni hujskaci z našim pticem vred.
ivan res grozni
11. 07. 2024 12.40
-1
Rusi napadejo brez povoda sosedo, ZDA pa so vojni hujskač, ko napadeni državi pomagajo v skladu z Ustanovno listino OZN:
ZLATKO JAKLIN
11. 07. 2024 12.17
+1
To so po večini članki, ki so sproducirani s strani politike, da se preusmeri pozornost od domačih težav. Teden dni se poroča zgolj o dolenjski manjšini-romi, sedaj se pa po nalogu vlade naj ne bi posvečalo preveč pozornosti, da ne bi prihajalo do nesoglasij med avtohtonim prebivalstvom ter romi. No, pa pojdimo takole. Se Američani bojijo Kitajske? Seveda. Sedaj bi bil najboljši čas, da Kitajci zavzamejo Tajvan, saj ga Američani ne morejo obvarovati pred tako velesilo. Američani pa so v zadnjem času veliko orožja, kot tudi finančnih transferjev nakazali v Ukrajino, in Izrael. Koliko držav je mednarodno priznalo Tajvan in koliko Palestino? Kitajci pojedo Američane za zajtrk, kar jim tudi privoščim. ZDA=drekmešalci.
ivan res grozni
11. 07. 2024 12.43
-2
Vojaške analize napovedujejo, da bi v spopadu ZDA izgubile dve letalonosilki vendar pa bi Kitajska vso svojo floto.Tajvan bi ostal samostojni.
Posteni
11. 07. 2024 11.23
-15
Putinofili spet norijo.. btw.. kitajci drzijo marelo rusom v najboljsem primeru.. in tudi niso jagenjcki na svetovnem parketu kaj bodo zdej uzaljeni..
Skinwalker
11. 07. 2024 11.19
+18
Cas je da se zacne pogajanja za MIR..VEMO PA KOMU NAJVEC KORISTIJO VOJNE.
sabro4
11. 07. 2024 11.10
+2
ta mirovniška NATO , že dobro gubijo v UA po zmagi nad Talibani, in se že spremajo drobit morone Kitajcem, ena samo dobrota mir blaginja , bravo NATO
Nace Štremljasti
11. 07. 2024 11.00
+12
jenkiji so najslabši ljudje kar se tiče resnice
Ciarra
11. 07. 2024 11.05
+15
To niso ljudje, so kriminalci, ki so pribežali na otok.
sabro4
11. 07. 2024 11.12
+8
ameriški folk je že v redu, so pa reveži ujetniki "države" ki jo vodijo cionisti in neo-coni , ni slehernik iz ZDA kriv za politiko ZDA, da se razumemo, oni trpijo to še kako....