Tujina

Panika na Siciliji: skriva Bayesian tajne podatke, ki jih želijo tuje vlade?

Palermo, 21. 09. 2024 21.39 | Posodobljeno pred eno minuto

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Preiskava potopitve Bayesiana ob obali Sicilije se nadaljuje, medtem pa so italijanske oblasti sprožile strog podvodni in nadvodni nadzor nad razbitinami potopljene luksuzne jadrnice. Razlog pa - strah, da bi lahko v neprepustnih sefih na krovu skrivali tajne podatke, ki bi jih želele pridobiti tuje vlade, tudi Rusija in Kitajska. Tehnološki podjetnik Mike Lynch je bil namreč povezan z več obveščevalnimi službami in številnimi vladami.

Italijanske oblasti so potrdile zahtevo po dodatnem varovanju okoli razbitin luksuzne jadrnice Bayesian, ki je potonila avgusta, poroča Guardian. Po pisanju ameriškega portala CNN, ki se sklicuje na neimenovane vire, se italijanski tožilci bojijo, da bi morebitni tatovi lahko skušali priti do razbitin ter ukrasti drag nakit in druge dragocene predmete na krovu, vključno z obveščevalnimi podatki.

Predvsem naj bi jih skrbelo za dva močno šifrirana trda diska, skrita v neprepustnih sefih potopljene jadrnice, ki bi lahko padla v napačne roke. Italijanske oblasti so za medij potrdile, da bi bili lahko trdi diski zanimivi za tuje vlade, vključno z Rusijo in Kitajsko, zato so zahtevali skrbno varovanje potopljenega plovila, tako nad kot pod gladino morja.

Bayesian
Bayesian FOTO: Profimedia

"Uradna zahteva je bila sprejeta in izvedena za dodatno varnost razbitin, dokler jih ni mogoče dvigniti," je povedal Francesco Venuto iz sicilijanske agencije za civilno zaščito.

Bayesian se je potopil 19. avgusta med silovito nevihto, ki je divjala ob obali Sicilije. Brodolom je terjal življenja sedmih od 22 potnikov in članov posadke na krovu, vključno zbritanskim tehnološkim podjetnikom Mikom Lynchom in njegovo 18-letno hčerko. Preživeli pa naj bi italijanskim tožilcem povedali, da Lynch "ni zaupal storitvam v oblaku", zato naj bi mogotec podatke hranil pri sebi.

Podjetja, povezana z obveščevalnimi službami in številnimi vladami

Lynch naj bi bil povezan z britanskimi, ameriškimi in drugimi obveščevalnimi službami. Svoje kibernetsko varnostno podjetje za umetno inteligenco Darktrace je ameriškemu milijarderju Orlandu Bravu, soustanovitelju in poslovodnemu partnerju Thoma Brava s sedežem v Chicagu, prodal za pet milijard dolarjev (slabe 4,5 milijarde evrov). 

Kibernetsko podjetje je leta 2013 soustanovil Stephen Huxter, pomembna oseba v skupini za kibernetsko obrambo MI5, ki je nato postal generalni direktor pri Darktrace. Huxter je nato kot izvršnega direktorja podjetja najel Andrewa Francea, 30-letnega veterana GCHQ, britanske obveščevalne in varnostne agencije. V upravnem odboru Darktraca pa je sedel tudi nekdanji vodja MI5 Jonathan Evans, skupaj s 17-letnim veteranom ameriške agencije za nacionalno varnos Jimom Penrosom.

Pred tem je imel Lynch v lasti tudi podjetje Autonomy, ki ga je leta 2011 prodal Hewlett-Packardu. Tudi slednje je bilo povezano z vladnimi agencijami Združenega kraljestva in ZDA, specializirano pa naj bi bilo za "napredne sisteme računalniškega prisluškovanja".

Tveganje, da bi Lynchevi trdi diski, ki hranijo visoko tajne podatke, vključno z gesli in drugimi občutljivimi podatki, lahko padli v roke tujih akterjev, je izpostavil neimenovani uradnik, vpleten v načrte reševanja jadrnice. Raziskave razbitine naj bi bile sicer končane v naslednjem tednu.

Italijansko tožilstvo je medtem začelo kazensko preiskavo potopitve 184-metrske jadrnice, ki je terjala sedem življenj. Lokalni tožilec Ambrogio Cartosio je dejal, da na plovilu še niso našli nobenih osebnih stvari, vključno z računalniki, nakitom ali Lynchevimi trdimi diski, čeprav so odstranili opremo, povezano z navigacijskim sistemom, da bi lahko ugotovili, zakaj se je jahta potopila v le nekaj minutah. Plovilo je namreč zasnovano, da lahko prebije takšne razmere, prav tako pa takšna usoda ni doletela drugih plovil v bližini Bayesiana.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.