Tujina

Palestinec, ki so ga privezali na vozilo: Upal sem, da bom umrl

Dženin, 24. 06. 2024 10.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Palestinec, ki so ga izraelski vojaki ranjenega privezali na sprednji del vojaškega vozila in se z njim vozili po Dženinu, je v bolnišnici. Dejal, da so ga po tem, ko je bil ranjen, izraelski vojaki najprej pretepli, nato pa privezali na vozilo. "Upal sem, da bom umrl," je povedal novinarjem. Poleg poškodb noge in roke je utrpel tudi hude opekline po hrbtu zaradi razgrete pločevine, na kateri je ležal. Čeprav so izraelske oblasti priznale kršenje pravil in napovedale preiskavo, pa to mlademu Palestincu ni v uteho. "To so samo besede, v resnici ne bodo kaznovali nikogar," je prepričan.

23-letni prodajalec zelenjave Mudžahed Abada leži v bolniški postelji, desno roko ima fiksirano s kovinskimi palicami, poškodovano ima tudi nogo. "Ne morem premikati noge. Roka me strašno boli. Hudo mi je zaradi tega, kar se je zgodilo," je povedal novinarjem. 

"Upal sem, da bom umrl, preden so prišli izraelski vojaki. Pričakoval sem, da bodo oskrbeli moje rane, ne pa, da me bodo pretepli, ko sem že imel dve resni poškodbi," je dejal. Med racijo je bil namreč poškodovan, nato pa so ga še pretepli. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

"Izraelski vojaki so se smejali in se mi posmehovali, medtem ko so me brutalno pretepali. Dva izraelska vojaka sta me zgrabila za roke, druga dva za noge in začeli so me zibati levo in desno. Dvakrat sem padel na tla in ob tretjem poskusu so me vrgli na sprednji del vozila. Ta je bil izjemno vroč, tako da me je opeklo po hrbtu. Vozili so me sem in tja 20 minut," je za Al Jazeero opisal sobotno dogajanje med racijo na Zahodnem bregu. Najbolj se je bal, da bi voznik naglo stopil na zavoro in bi padel na tla. 

Zdravnik iz bolnišnice Ibn Sina, ki ga obravnava, je za AFP dejal, da je Abada utrpel opekline na hrbtu od vratu do križa. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Dogodek bi morda ostal neopažen, če ga ne bi posneli in ne bi posnetki zakrožili po spletu. Izraelska vojska (IDF) je posledično dogodek potrdila. Poudarili so, da je bilo ravnanje vojakov "v nasprotju z ukazi in standardnimi operativnimi postopki". Kot so pojasnili, je bil Abada aretiran med "protiteroristično operacijo", a so ga pozneje izpustili brez obtožbe. "Teroristi so začeli streljati na enote IDF, ki so odgovorile z ognjem. Med obstreljevanjem je bil eden od osumljencev poškodovan in pridržan," so pojasnili svoje videnje dogodka.

23-letnik pravi, da ni del nobene militantne skupine, da med racijo njegovega doma niso našli nobenega orožja in da vojska ni imela razloga, da bi ga napadla. "Proti meni so storili kaznivo dejanje. Z menoj so grozljivo ravnali. Nisem na nobenem seznamu. Rekel sem jim, naj me pregledajo, in so me pregledali, a so me še vedno trpinčili," je povedal za The National.  

Izraelska vojska ni dala nobenih pojasnil, zakaj so se vojaki tako znesli nad mladeničem. A lokalni prebivalci so za The National dejali, da se to ni zgodilo prvič ter da izraelska vojska tovrstne metode uporablja za ustrahovanje in poniževanje Palestincev, pa tudi kot živi ščit, zato da preprečijo, da bi Palestinci metali kamne ali streljali na vozila. 

Abado so po približno 20 minutah predali ekipam palestinskega Rdečega polmeseca. Izraelska vojska je sporočila, da bodo dogodek preučili in ustrezno ukrepali. Toda Abada ni optimističen. "To so samo besede, v resnici ne bodo storili ničesar. Nikogar ne bodo kaznovali," je prepričan. 

Nemčija zahteva pojasnila in posledice za odgovorne

Nemška vlada je ostro obsodila incident in dejala, da od Izraela pričakuje "hitra pojasnila, hitre rezultate in ustrezne posledice za odgovorne"

Od začetka izraelske vojne v Gazi se je okrepilo tudi nasilje nad Palestinci na Zahodnem bregu. Po podatkih Združenih narodov je bilo na Zahodnem bregu in v Vzhodnem Jeruzalemu od 7. oktobra ubitih najmanj 480 Palestincev, palestinske oblasti pa govorijo celo o najmanj 549 ubitih Palestincih na Zahodnem bregu.

Od 7. oktobra pa so izraelske oblasti pridržale tudi okoli 9360 Palestincev. Samo minulo noč je izraelska vojska na Zahodnem bregu pridržala 12 ljudi, med njimi tudi ženske in otroke, so sporočile palestinske oblasti.