Tujina

Palestinci bežijo iz Gaze, na Zahodnem bregu ostali brez strehe nad glavo

Gaza, 29. 06. 2024 07.03 | Posodobljeno pred dvema dnevoma

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Boj se nadaljuje v Gazi, kjer Palestinci množično bežijo iz vzhodnega okrožja Šedžija zaradi intenzivnega izraelskega bombardiranja in domnevnega vdora izraelskih kopenskih sil. Ne samo v Gazi, nasilje se nadaljuje tudi na Zahodnem bregu. Izraelski vojaki naj bi na tem palestinskem ozemlju porušili 11 hiš in drugih objektov, 50 ljudi pa je posledično ostalo brez strehe nad glavo.

Se vojna znova začenja, medtem ko se nikoli ni niti končala, se sprašujejo prebivalci okrožja Šedžija v mestu Gaza. Izraelska vojska je prebivalcem naročila evakuacijo, od četrtka naj bi iz mesta zbežalo od 60.000 do 80.000 ljudi, poroča CNN.

A kljub evakuaciji naj bi bile razmere v Sheyaiyi "povsem strašljive". Prebivalci in palestinski mediji, povezani s Hamasom, so že v četrtek poročali o vrsti izraelskih zračnih napadov, pozneje pa so sporočili, da so izraelske sile napredovale na vzhodna območja. Na videoposnetkih je videti ljudi, kako se skrivajo, na stotine civilistov, ki peš bežijo z vojnega območja in več ranjenih otrok.

Arabski tiskovni predstavnik IDF je na družbenih omrežjih objavil sporočilo, v katerem je prebivalce pozval, naj zapustijo območje. "Zaradi vaše varnosti se morate takoj evakuirati proti jugu po ulici Salah al-Din do humanitarnega območja," je zapisal. Zraven je objavil še zemljevid, a je bil ta nejasen. Po njemu sodeč, bi namreč prebivalci morali prečkati izraelsko vojaško območje, južno od mesta Gaza, da bi dosegli humanitarno območje al-Mawasi.

Nasilju na Zahodnem bregu ni videti konca

Prebivalce vasi Umm al-Kheir na Zahodnem bregu so v sredo zjutraj zbudili zvoki buldožerjev, poleg njih pa kopica izraelskih vojakov. Porušili so šest hiš, šotorišča, električni generator, sončne celice in rezervoar za vodo, so povedali prebivalci vasi, ki so večinoma pastirji. Poškodovana so bila tudi kmetijska zemljišča in ograje. 

Kot poroča Guardian, so uničili približno tretjino infrastrukture v vasi. "Na izraelskih sodiščih se že leta borimo proti takšnim dejanjem, to so storili že prej," je dejal Eid Sulejman, ki živi v vasi. "Toda tokrat so prišli, ne da bi prej obvestili, nismo imeli časa niti, da poberemo svoje stvari." 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Zdaj so po vasi postavili nekaj šotorov, da bi se domačini vsaj malce skrili pred žgočim soncem, a kot pravijo, jih skrbi, da bodo zrušili tudi te. 

Umm al-Kheir pripada območju Masafer Yatta, kjer je več pastirskih zaselkov na območju C, redko poseljenem delu Zahodnega brega, ki je pod popolnim izraelskim nadzorom. Rušenje objektov je tu precej pogosto, ker prebivalci nimajo gradbenih dovoljenj. A ta je tudi nemogoče pridobiti, medtem pa okoliške nezakonite izraelske naselbine cvetijo. In če je bila situacija na tem območju od nekdaj slaba, se je od 7. oktobra močno poslabšala. Izraelski naseljenci so namreč okrepili svoje napade in vandalizem, palestinski vaščani pa so prisiljeni bežati v bližnja mesta. Poleg tega se IDF tudi na več območjih Zahodnega brega, vključno z Dženinom in Tulkaremom, bori s palestinskimi militantnimi skupinami. 

In težnje Izraela, da si priključi Zahodni breg, so vse večje. Izraelski skrajno desničarski finančni minister Bezalel Smotrich je nedavno izrecno poudaril svoja prizadevanja za priključitev Zahodnega brega. Izrael je sicer že po vojni leta 1967 zasedel območje Gaze in Zahodni breg, vključno z vzhodnim Jeruzalemom.