Tujina

Padel v odprt jašek in od mesta dobil 22.000 evrov odškodnine

Zagreb, 28. 09. 2024 13.32 | Posodobljeno pred 57 minutami

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Zaradi močnega deževja in naraščanja hudournikov so v Dubrovniku nedavno dvignili del jaškov, da bi voda, ki je poplavila ulice, hitreje odtekala. Pri tem pa je deček padel v enega od jaškov in se pri tem lažje poškodoval. Primerov, ko se meščani zaradi slabo vzdrževanih javnih površin ali odprtih jaškov poškodujejo je vse več, pripovedujejo tudi odvetniki, ki zastopajo vse več strank s tovrstnimi primeri, eden od takšnih je bil tudi moški, ki je zaradi padca v odprt jašek dobil odškodnino v višini 22.000 evrov.

Kot poroča Net.hr so tudi ulice Zagreba večkrat prizorišče podobnih situacij, ko se kdo od mimoidočih poškoduje zaradi slabo vzdrževanih cest in poti. Kaj v primeru, da se poškodujete na slabo vzdrževani javni površini, lahko naredite pa so pri Net. hr vprašali odvetnika, ki se je s tovrstnimi primeri srečal že večkrat. Velikokrat so za slabe razmere na javnih površinah krive ekstremne vremenske razmere, največkrat se ljudje poškodujejo zaradi spolzkih pločnikov, lukenj v asfaltu in ob odprtih jaških brez zaščite. V obdobju pred in med zimo, se zaradi žledu in dežja nevarnost za tovrstne poškodbe še poveča in ob tem se tudi odvetniki srečujejo z vse več tovrstnimi primeri. 

Odvetnik Domagoj Rukavina, ki je v takšnih primerih zastopal že ve strank je povedal, da se z njegovimi kolegi vse večkrat srečajo s primeri občanov, ki so se poškodovali na sprehodu po mestu ali pa na poti v službo. "Zagreb je v skladu z zakonom o občinah dolžan vzdrževati komunalno infrastrukturo v stanju funkcionalne pravilnosti, a smo vsak dan priča, da so javne površine, na primer pločniki, trgi, parki in poti poškodovane in neurejene, kar lahko posledično povzroča padce ljudi, ki se tam gibljejo," je povedal.

Za primer je opisal situacijo moškega, ki je 2017 padel v odprt jašek, ki ni bil označen, utrpel je hude poškodbe, moral je celo na operacijo. S tožbo, ki jo je vložil proti mestu Zagreb je dobil odškodnino v višini 22.000 evrov. Leta 2016 pa je ženska zdrsnila na poledeneli cesti, tudi ona je tožila mesto in dobila odškodnino v višini slabih 4.000 evrov. 

Jašek
Jašek FOTO: Shutterstock

"Večina teh primerov se nanaša na nevzdrževanje javnih pločnikov za pešce in trgov, ki so v slabem stanju in to da se občani na teh površinah poškodujejo zato ni redkost. Obstajajo pa tudi situacije, ko so na cesti odprti jaški brez opozoril, pa tudi nevzdrževane javne površine v zimskih razmerah, ko je na njih sneg in led. Vse več je meščanov, ki se javljajo s podobnimi primeri, ki opazno naraščajo," pove odvetnik. 

Odškodnine, pridobljene v tovrstnih tožbah, dodaja, se gibljejo od tri tisoč evrov, največja odškodnina, ki se je spomni, pa je bila tista, ki so jo morali izplačati zaradi poškodbe, ki se je zgodila na šolskem igrišču. "Na šolskem igrišču za katerega je veljalo, da ga vzdržuje mesto Zagreb, je padla konstrukcija kovinskega koša, zaradi česar se je otrok huje poškodoval, kar je vplivalo tudi na njegovo zdravje v kasnejšem življenju. V tem primeru je oškodovanec prejel 200.000 evrov odškodnine. Zneski odškodnin na Hrvaškem so določeni v skladu z navodili vrhovnega sodišča za določitev višine odškodnin za nepremoženjsko škodo," je pojasnil odvetnik.

Zastaralni rok za takšne primere je tri leta od dneva dogodka oziroma od konca zdravljenja. "Vendar je treba vedeti tudi, da vzdrževanje javnih površin ni le dolžnost mesta, ampak tudi meščanov. Zakon o komunalnem gospodarstvu na Hrvaškem predpisuje globe za javne površine pred objekti, če niso očiščeni snega in ledu. Njihovo vzdrževanje pa je dolžnost najemnika oziroma solastnika stavbe. Enako velja za odpadajoče dele fasad, ki jih lahko vidimo na nekaterih stavbah, ki ob padcu koga poškodujejo," je še povedal Rukavina. O točni številki, do koliko tovrstnih tožb je prišlo v zadnjih petih letih so pri Net.hr povprašali tudi občino Zagreb, a odgovora niso prejeli. 

  • 19
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 20

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

First Last
28. 09. 2024 14.00
-1
Tožari se pri takih stvareh zaradi pohlepa, namesto bi tip delal na sebi zakaj je tako slep in neroden. Gledate samo navzven kaj vse je krivo. Se še ne bi čudil če bi zanalaš skoču not, nekaj pa je ziher, sigurno je hlinil in še bolj napihnil resnost poškodb in se delal. svet vedno bolj tone. mene bi bilo sram tožarit zarad take stvari, imejte no neko čast in spoštujte modra načela.
viking76
28. 09. 2024 14.29
Kje je pa čast cestnih delavcev, da naredijo svoje delo kvalitetno? Tebe kar naj bo sram, te bom vprašal potem, ko se ti otrok ali drug družinski član, poškoduje zaradi takih stvari. Ti bi bil prvi pri odvetniku in bi tožil.
Mambo
28. 09. 2024 14.00
+3
Janković bi mu še kopanje zaračunal.
martin celin
28. 09. 2024 13.58
+0
Dobra novica za vse delomrzneže. Baje,da če na glavo padeš je odškodnina 44.000,00€
St. Gallen
28. 09. 2024 13.56
+1
v Indiji nebi dobil nic