Tujina

Ostanki orkana Leslie dosegli Evropo, Iberski polotok v pripravljenosti

Lizbona, 15. 10. 2024 14.25 | Posodobljeno pred 2 urama

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Nekdanji orkan Leslie je dosegel zahodno obalo Evrope, na Iberskem polotoku so v pripravljenosti novega vala nevihtnega vremena, ki je na jugu Španije že povzročil manjše poplave. Prejšnji teden sta sicer tako Španijo kot Portugalsko prizadeli nevihti Bernice in Kirk, posledic še niso v celoti odpravili. Že nocoj pa naj bi Leslie dosegel tudi jug Francije, dež in močan veter pa v naslednjih dneh pričakujejo vse od Pirenejev do Sredozemlja.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Orkan Leslie je v zadnjih dneh oslabel na raven posttropske nevihte, zdaj pa je dosegel Iberski polotok. Kot poroča portal Canalsur, so nevihte z nalivi v Malagi in Marbelli že ponoči povzročile nekaj težav. Poplavljene so kleti, nekatere ceste, podrta drevesa. Zjutraj se je sicer dež nekoliko umiril, a naj bi se popoldan in zvečer znova okrepil, ko ostanki nevihte v več valovih preplavljajo Iberski polotok.

Skupinski ples Miltona, Kirka in Leslie nad Atlantikom
Skupinski ples Miltona, Kirka in Leslie nad Atlantikom FOTO: Profimedia

Nevihte naj bi najbolj prizadele območja Andaluzije, regijo na jugu Španije, ki je zelo priljubljena turistična destinacija. Za to območje so napovedane obilne padavine. "Če se v prihodnjih nekaj dneh odpravljate v Španijo, spakirajte tudi dežni plašč," je Britance opozoril tamkajšnji meteorolog Alan O'Reilly. Za južne predele Španije je namreč za naslednje štiri oz. pet dni napovedano močno deževje.

Država se sicer še vedno spopada s škodo po neurjih Benerice in Kirk, ko je močan veter na območju Galicije v severni Španiji iz tal ruval drevesa.

Leslie naj bi medtem še nocoj dosegel tudi jug Francije, kjer meteorologi podobno napovedujejo obsežne nalive in močan veter. Vlažen zrak bo vdrl tudi na območje Pirenejev, dež in močan veter pa se bosta nato v sredo pomaknila proti severu in zahodu proti Toulousu in Limogesu. Malo verjetno je, da bodo neurja dosegla tudi Bordeaux, čeprav so za sredo na območju vseeno prižgali vremensko opozorilo.

Na območjih Francije sicer po poročanju portala Connexion France veljajo le opozorila nižje stopnje, a bi se ta lahko v prihodnjih urah še zaostrila. V sredo zjutraj se bodo začele močnejše padavine, ki bodo predvidoma trajale do četrtka zvečer, v obalnih območjih lahko tudi v petek. V dolini Rone pričakujejo tudi možnost poplav.

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Delavec_Slo
15. 10. 2024 16.14
-1
Ko bi le odnesel vlado!
Delavec_Slo
15. 10. 2024 17.24
+0
Le kdo mi je dal minuse, samo tisti, ki se okorišča na račun poštenih!
flojdi
15. 10. 2024 18.02
.jest ne.ampak uzgori pise o enem orkanu..ne o vladah
Anion6anion
15. 10. 2024 15.39
-2
Rdeče barve v printerjih bi zmanjkalo takšna panika je da bi treba uporabiti vijoličo