Tujina

Orkan Beryl pustoši po Karibih, škoda je ogromna

Bridgetown, 02. 07. 2024 06.19 | Posodobljeno pred dvema dnevoma

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Medtem ko je pri nas šele dobro začelo poletje in vročina, se prebivalci Karibov soočajo s povsem drugimi vremenskimi razmerami. Grozi jim namreč Beryl, ki je prerastel v orkan pete kategorije. Orkan je že dosegel Grenado, poplavil ulice in poškodoval hiše, zdaj pa se je usmeril še proti Jamajki.

Orkan Beryl, ki je svojo pot sprva začel kot orkan četrte kategorije, se je v ponedeljek pozno zvečer, potem ko je z uničujočim vetrom in nevihto odtrgal vrata, okna in strehe hiš na jugovzhodu Karibov, okrepil v orkan pete kategorije, piše AP. 

Kot prvi orkan letos, še v kategoriji štiri, je sprva dosegel kopno na otoku Carriacou v Grenadi, pozno zvečer pa je Nacionalni center za orkane v Miamiju sporočil, da so se vetrovi okrepili na 260 kilometrov na uro. Za zdaj je znano, da je umrla ena oseba, o morebitnih drugih žrtvah pa še ni podatkov, saj še ni znana ocena škode. Kot je povedal grenadski premier Dickon Mitchell, so zaznali veliko škode, komunikacije pa so bile prekinjene. Podrta drevesa, daljnovodi na cestah, na pašnikih pa mrtve krave. To je izkupiček uničujočega orkana zaenkrat. Mnogi so ostali brez strehe nad glavo, veliko lokalnih trgovin in stavb je zalila voda.

Carriacou in okoliški otoki so opustošeni, je povedal Terrence Walters, grenadski nacionalni koordinator za naravne nesreče, ki bo tudi sam odpotoval tja, da oceni razmere, takoj ko bo varno. Kot je dodal, je bila poškodovana tudi streha bolnišnice, bolnike pa so morali evakuirati v nižja nadstropja. "Obstaja verjetnost še večje škode," je dejal. "Nimamo druge izbire, kot da še naprej molimo."

A najhujšega še ni konec. Beryl je v ponedeljek sicer še vedno pustošil po jugovzhodnih Karibih, vendar je že začel usmerjati proti Jamajki in mehiškemu polotoku Jukatan. Za Jamajko tako že velja opozorilo pred orkanom, za južno obalo Hispaniole, otoka, ki si ga delita Haiti in Dominikanska republika, pa opozorilo pred tropsko nevihto. V sredo naj bi orkan dosegel Jamajko.

Tako močnega orkana, kot je Beryl, domačini ne pomnijo od orkana Ivan pred 20 leti, ki je močno prizadel jugovzhodne Karibe, v Grenadi pa je umrlo več deset ljudi.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

"Zgodovinski orkan"

Beryl se je v samo 42 urah iz tropske nevihte prelevil v večji orkan, kar je sicer uspelo le šestim drugim orkanom v Atlantiku. To je pa zgodovinsko tudi "najzgodnejši" orkan kategorije 4, saj je obalo dosegel že v začetku julija. Beryl je na moči pridobil zaradi rekordno toplih voda, ki so zdaj toplejše, kot bi bile na vrhuncu sezone orkanov septembra, je pojasnil strokovnjak za orkane Michael Lowry.

Nacionalna uprava za oceane in ozračje je napovedala, da bo sezona orkanov leta 2024 verjetno nadpovprečno dolga, saj bo imela med 17 in 25 neviht. Napoved je predvidevala kar 13 manjših in štiri velike orkane.

Strokovnjaki menijo, da je tako močna nevihta, ki se je oblikovala že tako zgodaj, izjemno redek pojav, in da so k njenemu nastanku verjetno močno prispevale podnebne spremembe. Zaradi globalnega segrevanja so namreč temperature v severnem Atlantiku dosegle rekordne vrednosti, zaradi česar izhlapeva več površinske vode, kar je dodatno gorivo za močnejše orkane z večjo hitrostjo vetra.

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

srecnii
02. 07. 2024 11.43
+2
Uni gledajo kako vojak čisti a nebi tud oni.
jedupančpil
02. 07. 2024 08.06
-3