Tujina

Orjaški pandi iz Kitajske odpotovali v San Diego

Peking, 27. 06. 2024 09.42 | Posodobljeno pred dvema dnevoma

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Orjaški pandi iz Kitajske sta na poti v Kalifornijo. Jun Čuan in Šin Bao sta odpotovala v svoj novi dom iz zavetišča Bifengxia v kitajskem centru za ohranjanje in raziskovanje orjaških pand. Kot je povedal kitajski voditelj Ši Džinping, pandi predstavljata "prijateljstvo med kitajskim in ameriškim narodom".

Samica Šin Bao, rojena julija 2020, je "nežna in dobro vzgojena," samec Jun Čuan, rojen 2019, pa je "pameten in živahen," je poročala CCTV, tako da sta kot nalašč za skupaj. 

In kot vsak odhod je bilo tudi to slovo pand boleče in žalostno, predvsem za njune oskrbnike. Od njiju so se poslovili s slovesnim dogodkom, ki so se ga udeležili tako ameriški kot kitajski visoki predstavniki, priredili so predstave in si izmenjali darila. Da bi zagotovili njihovo zdravje in varnost na poti, jim je ekipa pripravila obroke iz svežega bambusa, sadja, zelenjave in koruznega kruha. 

Spremljali so ju rejci in veterinarski strokovnjaki iz obeh držav, pri čemer bodo kitajski strokovnjaki v ZDA ostali še tri mesece po prihodu pand, da bi se jima pomagali prilagoditi na novo življenjsko okolje, poroča CNN.

In živalski vrt v San Diegu ju že nestrpno pričakuje. A javnost še ne bo mogla kmalu na ogled, živali se morajo namreč privaditi na nov okoliš. 

Kitajska "posoja pande" več kot 20 državam v okviru programa, ki ga pogosto imenujejo "diplomacija pand". Pande s Kitajske v ZDA potujejo že od leta 1972, a se je v zadnjih letih to zaradi poslabšanja odnosov med državama precej zmanjšalo. Živalski vrt v San Diegu, eden najbolj znanih na svetu, je bil prva ustanova, ki je s Kitajsko sodelovala pri raziskavah velikih pand. Od leta 1994 sodeluje z varstvenim centrom v Sečuanu pri preučevanju vedenja, genetike, umetne vzreje, prehrane in preprečevanja bolezni. A živalski vrt v zadnjih nekaj letih ni imel pand, zadnji dve sta se vrnili na Kitajsko leta 2019. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Tudi nacionalni živalski vrt Smithsonian National Zoo v Washingtonu je novembra lani poslal svoje tri pande nazaj na Kitajsko, s čimer se je končalo več kot 50-letno bivanje kitajskih pand v tem živalskem vrtu. Zoo Atlanta je tako ostal edini živalski vrt v ZDA, v katerem so gojili pande. Kitajski voditelj Ši je na to namignil novembra lani po obsežnih pogovorih s predsednikom Joejem Bidenom ob robu foruma azijsko-pacifiškega gospodarskega sodelovanja v San Franciscu.

"Pripravljeni smo nadaljevati sodelovanje z Združenimi državami na področju ohranjanja pand in po svojih najboljših močeh uresničiti želje Kalifornijcev, da bi poglobili prijateljske vezi med narodoma," je takrat dejal.

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bu?e24 1
27. 06. 2024 12.28
Kaj če je ruski vohun ,kako si upajo
flojdi
27. 06. 2024 12.27
+1
Bogi lepi medkoti.
medusa
27. 06. 2024 12.26
+2
Poden od folka!!!Zivali niso rekviziti za razstave!!!Sramota,da se to podpira!!!
March
27. 06. 2024 11.44
+4
Pandi ne predstavljata nikakršnega prijateljstva, saj živita v ujetništvu, kar predstavlja suženjstvo. Ne nalagajte in ne iščite izgovorov za svoja umazana in sprevržena dejanja in ne igrajte se boga... lahko pa zapakirate in pošljete svoje otroke v znak prijateljstva.