Tujina

Kinžali nad Kijev, Ukrajina Belorusiji ukazala umik vojske z meje

Kijev, 26. 08. 2024 15.01 | Posodobljeno pred 17 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Belorusija "koncentrira" vojaške enote na skupni meji med državama, obtožuje Ukrajina in Beloruse svari pred "neprijaznimi dejanji". Ukrajinska obveščevalna služba naj bi namreč zabeležila, da Belorusija "pod krinko vaj koncentrira znatno število osebja v regiji Gomel blizu severne meje". Po nekaj urah pa se je Rusija nad Ukrajino spravila s silovitimi napadi. Nočni in jutranji napadi so prizadeli 15 ukrajinskih regij, mnogo je ranjenih in mrtvih, prizadeta je tudi energetska infrastruktura.

Medtem ko Kijev po začetku kopenske ofenzive v obmejni regiji Kursk krepi napade na rusko ozemlje, tudi na sosednjo regijo Belgorod, Rusija pa nadaljuje svoje napredovanje v vzhodni Ukrajini, preglavice Ukrajincem povzroča očitno še Belorusija, ki naj bi začela vztrajno nameščati vojsko na severno mejo z Ukrajino.

"Beloruske uradnike opozarjamo, naj pod pritiskom Moskve ne delajo tragičnih napak za svojo državo, njene oborožene sile pa pozivamo, naj prenehajo z neprijaznimi dejanji in umaknejo sile od ukrajinske državne meje na razdaljo, ki je večja od strelnega območja beloruskih sistemov," opozarjajo na ukrajinskem zunanjem ministrstvu.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Kijev je namreč obtožil Belorusijo, da na meji kopiči opremo in vojake, ter da so zabeležili tudi prisotnost Wagnerjevih borcev. Nekatere od njih namreč Belorusija gosti po neuspelem lanskem uporu njihovega vodje, pokojnega Jevgenija Prigožina.

Ukrajina ob tem opozarja, da te "vojaške vaje" na obmejnem območju ogrožajo globalno varnost zaradi bližine jedrske elektrarne v Černobilu, kjer je v preteklosti že prišlo do najhujše jedrske nesreče na svetu, piše Telegraph.

V napade vključenih več kot 100 raket in 100 brezpilotnih letal

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je obsodil rusko nočno in jutranje obstreljevanje ter ga označil za podlo in dejal, da je v napadih sodelovalo okoli 100 brezpilotnih letal Šahed. "Kot večina prejšnjih ruskih napadov je bil tudi ta prav tako podel, saj je bil usmerjen v kritično civilno infrastrukturo. V večino naših regij – od regije Harkov in Kijeva do Odese in zahodnih regij," je dejal.

Napadi so se začeli okoli polnoči in se nadaljevali vse do zgodnjih jutranjih ur, kar predstavlja največji ruski napad na Ukrajino v zadnjih nekaj tednih. Ruske sile so namreč izstrelile brezpilotna letala, manevrirne rakete in hipersonične rakete Kinžal na 15 ukrajinskih regij, je dodal ukrajinski premier Denis Šmihal. 

Zaradi napadov je bilo ukrajinsko nacionalno energetsko podjetje Ukrenergo prisiljeno izvesti izredne prekinitve napajanja, da bi stabilizirali sistem, poroča AP. Šmihal je ukrajinske zaveznice že pozval, naj Kijevu zagotovijo orožje dolgega dosega in dovoljenje za uporabo tega orožja v Rusiji. "Da bi ustavili barbarsko obstreljevanje ukrajinskih mest, je treba uničiti mesto, s katerega izstreljujejo ruske rakete" je bil jasen Šmihal. "Računamo na podporo naših zaveznikov in vsekakor bomo prisilili Rusijo, da bo plačala."

Rusko obrambno ministrstvo je v izjavi zapisalo, da je bilo v napadih uporabljeno "natančno zračno in morsko orožje dolgega dosega ter udarna brezpilotna letala proti kritičnim objektom energetske infrastrukture, ki podpirajo delovanje ukrajinskega vojaško-industrijskega kompleksa. Vsi določeni cilji so bili zadeti".

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Po podatkih lokalnih oblasti so bili ubiti najmanj štirje ljudje – eden v mestu Lutsk na zahodu države, eden v osrednji regiji Dnipropetrovsk, eden v Žitomiru v središču države in eden v delno zasedeni regiji Zaporožje na jugovzhodu. Ranjenih je bilo vsaj 13 ljudi. Izpadi elektrike pa so bili pogosti po praktično celi državi, od regije Sumy na vzhodu, do regij Mikolajev in Odesa na jugu ter Rivne na zahodu.

Napad je bil tako obsežen, da je tudi sosednja Poljska aktivirala poljsko in Natovo zračno obrambo.

Tudi Rusija je ni odnesla brez napadov

Ruski uradniki so medtem poročali o napadu ukrajinskih brezpilotnih letal ponoči in zjutraj. V osrednji regiji Saratov, kjer so letala zadela stanovanjske stavbe, so bili ranjeni štirje ljudje. Eden od dronov je trčil v stanovanjsko stavbo v mestu Saratov, drugi pa v stanovanjsko stavbo v mestu Engels, kjer se nahaja tudi vojaško letališče.

Medtem naj bi ruska vojska prestregla skupno 22 ukrajinskih brezpilotnih letal, ki so letela nad osmimi regijami.