Tujina

Odkrili laboratorij za izdelavo sintetičnih drog, ki je zalagal evropski trg

Riga, 10. 10. 2024 15.24 | Posodobljeno pred 3 urami

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Tona mamil, 38.000 litrov kemikalij, trije avtomobili in dva tovornjaka. Vse to so zasegli latvijski policisti, ki so ob pomoči Europola razkrinkali laboratorij za pridelovanje sintetičnih drog. Z njimi so zalagali trg po vsej Evropski uniji.

Latvijska policija je v sodelovanju z Europolom razkrinkala obsežen laboratorij, namenjen izdelovanju sintetičnih drog, ki so jih nato razpošiljali po celotni Evropski uniji. Nahajal se je v mestu Aluksne na severovzhodu države, v bližini meje z Estonijo in Rusijo. "Nezakoniti laboratorij je bil ključno mesto za proizvodnjo sintetičnih drog v Evropi, na kar kaže tudi to, da se je vedno znova pojavljal v številnih preiskavah po vsej Evropi," so ob tem sporočili iz Europola. 

Preiskavo so zaključili v začetku oktobra s koordiniranimi policijskimi akcijami po vsej državi, med katerimi so prijeli osem osumljencev. Med njimi so tudi ključne osebe v kriminalni združbi, so še dodali. 

Zasegli so več kot tono sintetičnih mamil, več kot 38.000 litrov kemikalij za njihovo proizvodnjo, laboratorijsko opremo, tri osebna vozila, dva tovornjaka ter mobilne telefone, SIM-kartice, prenosni računalnik in druge za preiskavo pomembne predmete. 

Europol je še izpostavil, da je odkrivanje in odstranjevanje ilegalnih laboratorijev za izdelovanje drog med njihovimi prednostnimi nalogami. "Ti tajni objekti predstavljajo veliko grožnjo javni varnosti, ne le zaradi škodljivih snovi, ki jih proizvajajo, temveč tudi zaradi okoljskih in zdravstvenih tveganj, povezanih z njihovim nezakonitim delovanjem," so poudarili. 

Odstranitev takšnega laboratorija pomeni tudi prekinitev dobavne verige organiziranih kriminalnih združb, kar je ključno v boju proti trgovini s prepovedanimi drogami.

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

MucaNeGrize
10. 10. 2024 18.55
ah...nemogoče ...tej so sedaj zahod in imajo demokracijo ....vladavino prava ...in evropske vrednote, tradicijo in kulturo
Trident Poraza
10. 10. 2024 18.45
+2
Uuu baltske države. Sem mislil, da so tam vsi nedolžni.
Rob123
10. 10. 2024 19.05
Včasih so čez nje le vozili take zadeve.Kot piše Bild de citiram so glavni distributetji Ukrajinci verjetno zeleni zasluskar malo prestavil!
Blue Dream
10. 10. 2024 18.35
+3
Še dobro da ima EU tako dobro povezavo do Afganistanskega heroina. To EU rešuje pred epidemijo kitajskega fentanyla ki jo gledamo v ZDA