Tujina

Odgovornost za smrtonosni napad v Ankari prevzela Delavska stranka Kurdistana

Ankara, 25. 10. 2024 13.15 | Posodobljeno pred 2 urama

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Delavska stranka Kurdistana (PKK) je prevzela odgovornost za sredin napad na turško državno obrambno podjetje (TAI) v bližini Ankare, v katerem je bilo ubitih pet ljudi. Kot je na Telegramu sporočila PKK, je bil napad dolgo načrtovan in naj bi bil opozorilo zaradi "genocidnih praks" turške vlade proti Kurdom.

Po eksploziji v Ankari
Po eksploziji v Ankari FOTO: AP

"Akcijo žrtvovanja proti podjetju TAI v Ankari okoli 15.30 v sredo je izvedla ekipa iz Bataljona nesmrtnih," je na Telegramu sporočila PKK, ki je ob tem navedla tudi imeni domnevnega napadalca in napadalke.

Operacija je bila načrtovana že dolgo, je dodala PKK in pojasnila, da ni povezana z nedavnim političnim dogajanjem v Turčiji, kjer se je zdelo, da želijo turške oblasti začeti pogajanja o rešitvi spora s kurdskimi oboroženimi skupinami.

Cilj je bil poslati opozorila in sporočila proti genocidnim praksam in pokolom s strani turške vlade, je v sporočilu še navedla PKK, ki je podjetju TAI očitala, da je njegovo orožje pobilo na tisoče civilistov v Kurdistanu, vključno z otroki in ženskami. 

V napadu pet oseb umrlo 

Sredin napad je bil usmerjen proti enemu najpomembnejših turških podjetij za proizvodnjo letalskih in vesoljskih tehnologij Turkish Aerospace Industries, v katerem je bilo poleg petih smrtnih žrtev ranjenih tudi 22 ljudi, med njimi sedem pripadnikov specialne enote.

Podjetje med drugim razvija brezpilotne letalnike, ki jih turška vlada po poročanju lokalnih medijev uporablja v boju proti PKK.

Turške oblasti so odgovornost za napad nemudoma pripisale PKK, ki je v Turčiji prepovedana, Ankara in zahodne države pa so jo uvrstile na seznam terorističnih skupin.

Turška vojska se je na napad v četrtek odzvala z zračnimi napadi na cilje kurdskih oboroženih skupin v Iraku in Siriji, v katerih je bilo po poročanju kurdske tiskovne agencije ANHA ubitih 12 civilistov, še 25 pa ranjenih.

  • ULTRA 1
  • ULTRA 2
  • ULTRA 3
  • ULTRA 4
  • ULTRA 5
  • ULTRA 6
  • ULTRA 7
  • ULTRA 8

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Gruffy
25. 10. 2024 15.09
Spet so turki sami sebe napadli isto kot izraelci delajo.
JOSEPH HAYDN
25. 10. 2024 14.24
+2
Turki še vedno ne priznavajo niti genocida nad Armenci, ki se je zgodil pred več kot 100 leti
Wolfman
25. 10. 2024 14.23
ZDA pa še venomer pošilja beli fosfor v Izrael, s katereim Izraelci redno raketirajo civiliste v Gazi! Beli fosfor je po konvencijah strogo prepovedan!
Mateja88
25. 10. 2024 15.16
zdravkob
25. 10. 2024 13.28
+1
Vzporednice z Izraelom in Gazo so lahko vsem očitne. Terorizem je potrebno zatret.
veneti
25. 10. 2024 13.49
+1
ja se vidi da so turki Hipokrati. Ko to dela Izrael je to grozno. Oni so pa svetniki.