Tujina

Od otroške paralize, hepatitisa do morebitne epidemije kolere

Gaza, 26. 08. 2024 14.11 | Posodobljeno pred 23 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Zdravstveni strokovnjaki vse bolj opozarjajo na bolezni, ki se širijo po celotnem ozemlju Gaze. Ob obali Deir al-Balaha se je izlilo veliko odpadnih voda, satelitski posnetki namreč kažejo, da se ta voda v morje steka zaradi prenatrpanih taborišč. Izpust se je prvič pojavil junija in se je v zadnjih dveh mesecih nenehno povečeval.

"Razlog za vse več odpadne vode v morju tiči v številu razseljenih oseb, ki svoje cevi priključujejo na sistem odvajanja deževnice," je dejal Abu Yazan Ismael Sarsour, vodja odbora za izredne razmere v Deir al-Balahu. 

Satelitski posnetki, posneti 2. avgusta, so pokazali, da je izpust odpadne vode obsegal več kot dva kvadratna kilometra, pojavil se je junija in se nenehno širil. Zaenkrat ni jasno ali se onesnaževanje še vedno tako znatno povečuje.

Krivico za onesnaževanje gre pripisati izraelskemu bombardiranju, ki je povzročilo propad infrastrukture za ravnanje z odpadnimi vodami v Gazi, so ugotovili pri ZN. Posledično je organ izraelskega obrambnega ministrstva Cogat, ki nadzoruje politiko za palestinska ozemlja za BBC pojasnil, da je posebna humanitarna delovna skupina že sprejela ukrepe za izboljšanje kanalizacijskega sistema v Gazi. V zadnjih mesecih je tako organ uskladil obnovo vodnjakov in naprav za razsoljevanje vode ter razširitev vodovodnih cevi v Gazi.

Sicer pa BBC ni mogel neodvisno preveriti konkretnih sprememb kanalizacijske infrastrukture, Izrael pa tudi novinarjem ne dovoli vstopa v Gazo, razen na nadzorovane in kratke obiske z izraelsko vojsko.

A vse te težave povzročajo širjenje bolezni, ki se prenašajo z vodo, nazadnje je desetmesečni otrok delno ohromel po okužbi z otroško paralizo, kar je prvi registrirani primer v Gazi po 25 letih. Predstavniki ZN in Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) so pozvali tudi k dvotedenskem premirju, da bi lahko cepili 600.000 otrok. A bi lahko dobava cepiv naletela na enake ovire, ki vplivajo na pretok druge humanitarne pomoči, zaradi česar bi bila distribucija težavna in počasna. Organ Cogat je sicer za BBC Arabic dejal, da ne bo nobenih omejitev za medicinsko pomoč, poleg tega naj bi v prihodnjih tednih dostavili "dodatnih 60.000 cepiv proti otroški paralizi".

"Pred našimi očmi se odvija katastrofalna zdravstvena kriza"

Četrtina prebivalcev Gaze je po oceni dobrodelne organizacije Oxfam že zbolela zaradi bolezni, ki se prenašajo z vodo. Lama Abdul Samad, strokovnjakinja za vodo in sanitarije pri Oxfamu, ki je ocenila, da se odvija zdravstvena kriza je dejala, da je sanitarna infrastruktura močno poškodovana, ljudje pa v bistvu živijo ob lužah odplak.

Vse več otrok bo zbolelo zaradi otroške bolezni, ki se prenaša z okuženo vodo in je neposredno povezana s sanitarnimi razmerami. A to ni edina bolezen. Agencija ZN za palestinske begunce UNRWA je v začetku meseca poročala o 40.000 primerih hepatitisa A. Strokovnjaki ob tem opozarjajo na možnost epidemije kolere.

Zaradi propada zdravstvenega sektorja se številni spopadajo tudi s pljučnico in različnimi hudimi kožnimi boleznimi. "Razlog za širjenje teh bakterijskih bolezni je popolno pomanjkanje sanitarnega sistema," je pojasnil pediatrični svetovalec dr. Ahmed al-Farra. Težave po njegovem mnenju nastajajo tudi zaradi "mešanja čiste podtalnice in odplak, velike prenaseljenosti, hude vročine, pomanjkanja prezračevanja, prenatrpanih šotorov in pomanjkanja stranišč". Veliko ljudi živi v zavetiščih, kjer je le eno stranišče namenjeno 600 ljudem, je julija novinarjem povedal uradnik Svetovne zdravstvene organizacije.