Tujina

Od lešnika s tartufi do rožmarina: Najboljši sladoled na svetu

Firence, 25. 07. 2023 06.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
Avtor
Katja Horvat
Komentarji
7

Če želite poskusiti najboljši sladoled na svetu, se morate odpeljati v Toskano k dvakratnemu svetovnemu prvaku, ki vsako leto postreže najboljše kepice več deset tisoč gostom. Okusi, ki navdušujejo zvezdnike, chefe in gurmane, pa so vse od lešnika s tartufi, skute s paradižnikom in jagod do rožmarina, dve kepici pa staneta tri evre in pol.

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mmickica
25. 07. 2023 15.04
+1
Pa se poceni je, vsaka cast!
flojdi
25. 07. 2023 14.58
.oh .zame je bil najboljsi tisti z zdrobljenimi after eight ploscicami
flojdi
25. 07. 2023 14.59
..nekoc v ustariji v nasi ulci.ne vem ce ga se kje imajo
skuripanda burns
25. 07. 2023 08.38
+6
Gelateria Dondoli, v San Gimignanu. Res je vrhunski gelato, v najlepšem toskanskem mestecu. Je pa smešno na tem trgu v San Gimignanu, ko ima Dondoli "World Champion" reklamo, na nasprotnem vogalu pa ima Dell'Olmo "Best gelato in the world" :) poskusil sem oba, Dondoli je definitivno boljši. Meni je sicer mogoče še boljši v "Le Officina del Gelato" v Orvietu, spektakularnega pa imajo tudi v "Perche No" v Firencah, moram pa absolutno omenit še "Otaleg" v Rimu in pa "Menella" v Neaplju. Jaz vedno vzamem limono ter jagodo ali malino, da potem lažje primerjam, kje je boljši :) Naslednjič, ko bom v San Gimignanu, se pa prijavim na Dondolijev tečaj priprave sladoleda. Pa ko ste že v San Gimignanu, obvezno zavit v "Forme d'Arte" po pecorino sir.
mmickica
25. 07. 2023 15.06
+1
A ti hodis po celi Italiji raziskovat sladolede?😆 Vidis, jaz si pa bolj zapomnim, kje po svetu sem jedla boljsi stak.😎
skuripanda burns
26. 07. 2023 09.18
+1
Hodim po celi Italiji, ker je ogromno za videti in ogromno za pojesti :) Pizza Napoletana v Neaplju (če najdeš picerijo s certifikatom) je top. Samo street food v Italiji je za prste obliznit. Suppli v Rimu, porchetta v soboto dopoldne iz štanta v San Gimignanu, arancini, panzarotti, pizza fritta, zeppulele v Neaplju, trippa in panini v Firencah... Da ne omenjamo sladic, kot je tiramisu (Lucca, Rim), sfogliatele (Amalfi). Home made bivolja mocarela (Bagnoregio)... Pecorino ovčji sir... San Gimignano, definitivno, odličen v Lucca, vrhunski v Pienzi. Če grem v Italijo, ponavadi prinesem nazaj kakih 5 kil raznih sirov. Najboljši steak pa... Florentinec, Firence, Buca Mario. Odličen je bil tudi v Monteriggioniju, Da Remo, pa tudi v Firencah pri Mamma Gina. Moram ga poskusit v San Gimignanu, Da Cecco (ko sem bil nazadnje, so ravno imeli zaprto). Čeprav moram priznat, da je bil T-bone v restavraciji Breg v Ljubljani fenomenalen, ko sem ga jedel spomladi, čisto na nivoju toskanskih (je pa res, da je v Ljubljani nekje pol dražji, kot v Firencah, kar se mi zdi zelo zanimivo). Če ne bi Italija imela toliko stvari za videti, kjer potem pokuriš kalorije, bi se mimogrede zredil :) Gelato pa... ne rabiš bit lačen, da vzameš eno kepico :)
shadow_777
25. 07. 2023 08.04
+0