Tujina

Oče in hči o tragediji na ledeniku: 'Če bi ostala malo dlje, bi zagotovo umrla'

Rejkjavik, 28. 08. 2024 10.21 | Posodobljeno pred 16 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Led se je začel lomiti, nato je padel na turiste. O grozljivem doživetju v ledeni jami na islandskem ledeniku Breidamerkurjökull, v katerem je umrla ena oseba, sta zdaj spregovorila ameriška turista. Oče in njegova 10-letna hči sta namreč prepričana, da sta bila v nedeljo od gotove smrti oddaljena le nekaj kratkih trenutkov. "Skoraj bi se zadržala v jami in nadaljevala s fotografiranjem, a nisem želel zadrževati skupine za nami. Ko sva stopila na svetlobo, pa se je zaslišal glasen tresk," je opisal Scott Stevens.

Američana Scott Stevens in njegova 10-letna hči Wylde sta bila v nedeljo del ene od skupin turistov, ki si je na jugu Islandije ogledala ledeno jamo na ledeniku Breidamerkurjökull. A na srečo sta jamo že zapustila, ko se je led začel lomiti in popadal na turiste v jami. Ena oseba je na kraju umrla, še ena je bila poškodovana, dve osebi pa so pogrešali. Kasneje se je sicer izkazalo, da pogrešane dvojice na izletu sploh ni bilo.

Oče in hči sta za CNN zdaj opisala grozljiv izlet. Prepričana sta, da sta se tistega dne za las izognila smrti. Med fotografiranjem hčere v jami se je namreč skoraj odločil, da na fotoaparatu zamenja objektiv in z njim posname še nekaj fotografij. A ker ni želel zadrževati skupine za njimi, jama je namreč ozka, je naposled sprejel odločitev, da s hčerjo jamo zapusti.

Ledena jama na ledeniku Breidamerkurjökull
Ledena jama na ledeniku Breidamerkurjökull FOTO: Profimedia
Ledene jame so priljubljena turistična destinacija za obiskovalce Islandije. Ledeniki pokrivajo približno 11 odstotkov te otoške države.

To sta storila še zadnji trenutek, saj sta le mituto za tem, ko sta stopila na prosto, iz jame zaslišala glasen tresk. "Če bi ostala, bi bila zagotovo mrtva. Stali smo točno na tistem mestu, ki ga je zasul led," je povedala 10-letna Wylde, ki pravi, da se trudi, da ne bi razmišljala o tem.

Tudi njen oče je prepričan, da bi skoraj končala pod balvani ledu. "Razmišljam o ubogem turistu, ki je umrl. Tu je bil na dopustu, zagotovo bi se domov vračal prav te dni. A doma ne bo nikoli več videl," je Scott Stevens dejal o Američanu, ki je umrl v ledeni jami.

Jamo sta po besedah očeta v času nesreče obiskali dve ločeni skupini turistov. V prvi skupini sta bila onadva s hčerjo, v drugi pa tisti, ki jih je zasulo. V vsaki skupini je bilo okoli ducat ljudi z vodnikom.

V trenutku zrušitve ledu se je Stevens spogledal s svojim turističnim vodičem: "Imela sva enak pogled, ki je sporočal: To ni dobro." Nemudoma sta stekla v jamo, da bi videla, kaj se dogaja, tam pa sta našla poškodovano žensko. Američanki so na kraju pomagali vodniki ter zdravnik, ki se je slučajno znašel med turisti.

Dogodek je vidno pretresel vse, tudi njihovega turističnega vodiča, je povedal Stevens. "Bil je v solzah. Ko se je vrnil iz jame, je bil krvav. Najbrž od pokojnega moškega. Podobno pretresen pa je bil tudi drugi vodnik. Oba sta bila travmatizirana," je dejal. Kasneje je iz novic izvedel, da sta bila Američana, pokojni moški in poškodovana ženska, par.

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

aezakmi
28. 08. 2024 11.24
-1
trollolll
28. 08. 2024 12.20
+8
kolo, auto, motor, letalo, stopnice... kje vse se folk umre. tle je en turist umrl na vec 100k, ki jih je tovrstne jame obiskalo v zadnjih letih. vecja mortaliteta je med slovenskimi traktoristi... brezveze. najboljs se v vato zavit pa na kauc.